Hjelper unge kreftoverlevende tilbake i form

Sjukt Sprek får 100.000 kroner fra Akselfondet.
Akselfondet gir 100.000 kroner til Sjukt Sprek

Selv om man er fri for kreft etter endt behandling, er man ofte ikke kvitt plagene av den grunn. 

Stråling og cellegift tærer på kroppen, og å komme tilbake i fysisk form kan være svært tøft, ikke minst fordi man kan slite med bivirkninger som utmattelse og smerter. 

Dette ønsket medlemmene i organisasjonen Ung Kreft å gjøre noe med. I 2012 startet de Sjukt Sprek, et spesialtilpasset treningstilbud for unge kreftoverlevende som nå har mottatt 100.000 kroner fra Akselfondet.

Trening for alle nivåer

Styreleder i Ung Kreft, Ina Merkesdal, forteller at det foreløpig finnes Sjukt Sprek-grupper i Trondheim, Bergen, Elverum og Oslo. Her kan medlemmene møtes ukentlig for å trene sammen – uansett nivå. 

– Og hvert år tar vi en tur med gruppene fra de forskjellige byene for å gjøre en bragd sammen. 

Tidligere turer har gått til steder som Besseggen, Rondane og Galdhøpiggen. 

Ifølge avtroppende prosjektleder for Sjukt Sprek Oslo, Ann Karin Bergan, er turen blitt årets store høydepunkt for medlemmene. Selv har hun trent med Sjukt Sprek så lenge tiltaket har eksistert. 

– Jeg har gått fra å sitte i rullestol til prekestol og nå til dette. Det å kunne være med og løpe ti kilometer og kjenne at hjertet slår, det er da man kjenner at man lever.

Motiverende

Aksel Lund Svindal var med på Sjukt Sprek-trening

Aksel Lund Svindal tok seg også tid til å trene litt med Sjukt Sprek-gjengen under overrekkelsen av 100.000 kroner fra Akselfondet.

For å kunne fortsette å gjennomføre de årlige turene sine er Sjukt Sprek avhengige av økonomisk støtte, noe de sendte en søknad om til Akselfondet. 

– Det var en ganske kjapp avgjørelse, sier Aksel Lund Svindal om de 100.000 kronene fondet nå skal bidra med. 

Et tilbud som gjør det lettere å komme tilbake i form etter å ha vært langt nede har Svindal veldig sansen for. 

– Det er fort gjort ikke gjøre noen ting. Det er egentlig det letteste. Å skape settinger og aktiviteter hvor man er mange sammen og kan dra med seg de andre, det bidrar til at det er mye enklere å komme i gang når det egentlig føles som det hadde vært lettere å kutte helt og ligge på sofaen.

Lystbetont trening

Selv om Svindal understreker at situasjonene er svært ulike, kan han se noen likheter med å komme tilbake fra en idrettsskade slik han selv nå jobber med. Ikke minst med tanke på at deltagerne er i ulik fysisk form. 

– Det vil være veldig stor forskjell innad i en gruppe på hvor mye man får gjort. Da er det viktig at det er lystbetont. Er det gøy å være med er det en sosial greie man gjør med kompiser, og da kan du gjøre mye av det. 

Dette kjenner påtroppende prosjektleder for Sjukt Sprek Oslo, Helge Øvreness, godt til. 

– Da jeg var ferdig med kreftbehandling var formen ganske dårlig, og det fristet ikke veldig å møte opp på treningsstudio og se alle disse tøffe gutta som står og pumper jern. Da var det veldig fint å finne noen man kunne trene med på sitt nivå. 

Sjukt Sprek blir definitivt ikke det siste prosjektet Aksel-fondet støtter. Som Svindal sier: 

– Vi er bare i startfasen, og det er sikkert masse der ute vi ikke aner eksisterer engang, så det er bare å hamre inn med gode søknader!

Populært på Online.no nå: