Redd for flått?

Med disse appene slipper du å la frykten ødelegge sommeren.
flaatt

I Norge er det spesielt i kystområdene og nordover til Helgeland vi finner skogflåtten. © 2015 iStockphoto LP

Sommer og ferietid betyr også flåttsesong, og med den faren for å bli bitt. Den lille rakkeren kan gjøre stor skade på både mennesker og dyr. Flåtten suger blod fra fugler og pattedyr, og på den måten kan den overføre sykdommer vi ikke er særlig lystne på å bli rammet av. Flottsesongen er fra april til oktober. Det holder at tempereaturen er over fem grader før de dukker opp.

Skogflåtten klatrer opp i gresstrå, lyng eller små busker. Der sitter den med utstrakte forbein og venter på at en vert skal stryke forbi.

Lurer du på hvordan flåtten ser ut, om det er flått rundt hytta, eller om stikket du eller hunden din har fått er et flåttbitt? Ingen grunn til å engste seg unødig. Her er appene som gir deg svar på det du lurer på.

Flott med Flått

Flaatt

Appen Flått er et godt verktøy for deg som vil sikre deg mot bitt og sykdom. Her får du massevis av informasjon om det meste rundt flåtten. Flåttappen tar for seg hvordan du kan beskytte unger, dyr og deg selv. Du får vite hva som er farlig med flåttbitt, hvordan du skal fjerne flåtten, og hvordan du skal behandle bittstedet på best mulig måte. Og ikke minst er får du et stort kart over Norden, med markerte flåttsoner.

- Dette er en fin informasjonskanal for folk som vil vite mer om flåtten, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Appen koster 22 kroner, og kan brukes både på iPhone, iPad og iPod touch.

Få hjelp med Flåtthjelpen

Flaatt

Flåtthjelpen er en gratis app for både iPhone og Android. Ved å bruke GPS-lokalisering og felles lokale kart, gir appen deg mulighet til å rapportere om flått du finner i ditt område, og ikke minst se om andre har rapportert om funn av flått der du befinner deg.

Appen øker bevisstheten rundt flåtten, og er en super informasjonskilde til hvordan du kan beskytte hunden din mot flått og bitt.

Flåttbitt

Flaatt

Har flåtten først vært på ferde, er det viktig å følge opp bittene. Med appen Flåttbitt kan du registrere bittene på kroppen. Du kan også få en påminnelse om å sjekke bittstedet for utslett etter tre uker. Appen er gratis, men finnes så langt bare i App Store. Den kan brukes både for iPhone, iPad og iPod touch.

FLÅTT

© 2015 iStockphoto LP

Hvor farlig er det?

Oppmerksomheten rundt flått har økt de siste årene. De fleste flåttbitt er ufarlige, men det er viktig å fjerne flått raskt. Jo lengre en flått får sitte fast, jo større er risikoen for smitteoverføring. Flått som får sitte på i mindre enn 24 timer overfører sjelden sykdommer.

Antallet meldte flåttbårne infeksjoner varierer noe fra år til år. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at antall meldte tilfeller i perioden 2009 – 2014, varierte fra 260 til 360 i året.

Lyme borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Sykdommen er forårsaket av bakterien Borrelia burgdoferi som overføres gjennom flåttbitt.

Skogflåttencefalitt (TBE) skyldes en infeksjon med TBE-viruset i sentralnervesystemet. Dette viruset kan smitte gjennom flåttbitt.

I Norge er det spesielt i kystområdene og nordover til Helgeland vi finner skogflåtten. Aller vanligst er den på Sørlandet. På Vestlandet og i Trøndelag følger den kyststripen og går inn langs fjordene. Men det lille skadedyret finner også veien utenfor kjerneområdene ved å bruke fugler som transportmiddel.

Populært på Online.no nå: