Hva gjør Google når det ikke finnes veier?

Fester kameraet på en kamel og rir ut i ørkenen, vel.
Kamel og fører med trekker i ørkene

Trekker-prosjektet til Google reklamerer med en kamel med kamera på pukkelen. Mer vanlig blir det nok å se kameraet festet på en fotturist. Foto: Google

Teknologi er av og til nesten som magi: Tenk at du i dag kan gå inn på datamaskinen eller mobilen din - og brått bevege deg rundt i en lokal bakgate på andre siden av jorda!

Det hele er blitt mulig både på grunn av Googles gode økonomi og avanserte teknologi, gjennom tjenesten Google Street View - som allerede har kartlagt over ti millioner kilometer med vei i over 50 land.

Ikke så mange andre firmaer i verden har mulighet til å sende ut biler med kameraer i nærmest alle gater og veier på jorda, for dermed å gi deg superdetaljert innsikt du ellers ikke ville fått på satellittfotoene i Google Maps.

Utenfor allfarvei

Men hva gjør Google når det ikke finnes veier på steder vi gjerne også skulle sett på samme måte som i Google View?
Fester et kamera på en kamel, vel - og setter ut i ørkenen. 

Eller, kanskje mer praktisk i det lange løp: På ryggen til en fotturist, som dermed kan bevege seg fritt rundt i områder som biler ellers ikke har tilgang på.

Via Googles nye Street View-prosjekt, Trekker, kan nettbrukere fra hele verden nå ta del i virtuelle naturopplevelser utenfor allfarvei. Enten det innebærer å vandre rundt på Galapagos, sitte i en gondol i Venezia, gå med en klump i halsen gjennom Grand Canyon eller opp klatre opp Eiffeltårnet i Paris. 

Eller - for å strekke det enda lenger - en dykketur ned i verdens største rev, Det store barriererevet i Australia?

Låner ut utstyr

Google har åpnet opp for at utvalgte turistforeninger, veldedige organisasjoner og andre organisasjoner nå kan få låne det bærbare kamerautstyret, som veier rundt 20 kilo. 

Dermed kan de bidra til å ta bilder fra fjerntliggende og unike steder på jorda, som deretter kan bli en integrert del av Google Maps. Dette er noe man kan søke om direkte gjennom et eget skjema også her i Norge.

- På toppen har du en kule med 15 kameraer som tar bilder hvert 2,5. sekund. Den har også lasere som finner ut hvor langt det er til det du har rundt deg, og to GPS-moduler slik at den vet hvor den er. Det er en veldig kompakt pakke på 20 kilo som kan ta bilder i 6-8 timer i alt slags terreng, sier produktansvarlig Harald Skaarn i Google Norge til Tek.no

Sommeren 2014 var trekkeren på tur i Norge, blant annet i Holmenkollen.

Forhåpentlig tar det ikke så altfor lang tid før potensielle norgesturister kan få oppleve hvordan det er å bestige Galdhøpiggen, seile inn Geirangerfjorden eller kikke utenfor Prekestolen.

mann med trekker ser utover en fjellheim

Du kan også låne dette Trekker-kameraet fra Google - men husk at det veier 20 kilo! Foto: Google