Blir Jodel større enn Instagram og Snapchat?

Appen vokser i rekordtempo. Her er det du trenger å vite om Jodel.
Jodel

Dette er typiske meldinger du kan få opp på skjermen din om du laster ned Jodel - den nye stjernen på app-himmelen.

Har du barn eller ungdom i huset, så har du kanskje også hørt om Jodel? For øyeblikket er dette appen som vokser raskest i sosiale medier i Norge, men vet du egentlig hva slags app det er?

Den siste tiden har Jodel tatt av i Norge, og spesielt blant ungdom. Appen er en tysk oppfinnelse, og ble opprinnelig laget til og for studenter. Appen er kanskje best beskrevet som en «digital oppslagstavle» med mulighet til å legge ut anonyme meldinger til folk som befinner seg i ti kilometers radius. Jodels egen definisjon sier dette: «Vi er et onlinesamfunn som gir deg en live-feed av hva som skjer rundt deg.»

Dette er Jodel

Slik bruker du Jodel

I Jodel kan du, som beskrevet over, poste såkalte «Jodels». Å poste en Jodel er egentlig ganske likt å poste en tweet eller en statusoppdatering. Du får et visst antall tegn du kan benytte deg av, legger til bilder eller emojis, og så trykker du på publiseringsknappen.

Posten havner i en lokal live-feed hvor brukere i en radius på 0–10 kilometer kan vote (stemme) det du har skrevet opp eller ned. Én vote kan således tilsvare én «like», og Jodels som har mange votes, havner på områdets toppliste. I tillegg til å vote Jodels opp eller ned kan man kommentere. Du kan også vote kommentarer inne på en Jodel opp eller ned.

Karma points:

Ved å poste, kommentere eller vote en Jodel opp eller ned, får du noe som kalles «karma points». Denne funksjonen kan du se øverst til høyre på appen, og endrer seg ut fra flere faktorer:

  • Få en vote, opp eller ned (+10/-10).
  • Gi en vote, opp eller ned (+2).
  • Få en vote ned, på en Jodel eller kommentar (-10).

Hva bruker man så opptjente karmapoeng til? For øyeblikket: Ingen verdens ting.

Er den verdt å laste ned?

Det er det opp til hver enkelt å avgjøre. Men underholdningsfaktoren er absolutt tilstede – også for voksne. Liker du Twitter, kommer du mest sannsynlig til å like Jodel. Det er enkelt, kjapt og oversiktlig, i tillegg til at man får den lokale forankringen gjennom posisjonsmarkeringen.

I oslogryta er feeden relativt aktiv. Da er det også moro å følge med, og jo flere aktive brukere det er, jo bedre blir innholdet – ettersom man voter jodels opp eller ned. Befinner du deg derimot «der ingen skulle tru at nokon kunne bu», vil nok feeden både være relativt død og en smule ensformig. Om Jodel blir større enn Instagram og Snapchat, vil tiden vise.

Anonymitetens bakside

Anonymitetens bakside

Jodlere er et frittalende folkeslag. Slik gikk det da Onlineredaksjonen spurte om noen hadde innspill til artikkelen du leser akkurat nå.

Det kan være gøy å kunne uttale seg om både vær og vind uten å signere ved noe navn. Men å opptre i et anonymt forum har også en hake. Folk kan virkelig si hva de vil, og det fjerner en del sosiale sperrer hos noen. Kanskje spesielt de unge.  

Dette har selvfølgelig bydd på problemer, og som en konsekvens av dette har Jodel fått en del negativ medieomtale i det siste. Majoriteten av denne oppmerksomheten har dreid seg om trakassering, mobbing og direkte trusler. Blant annet ble en femtenåring pågrepet i Porsgrunn etter å ha kommet med trusler mot en videregående skole i november i fjor. Onsdag 13. januar 2016 skjedde det igjen, og en videregående skole i Mosjøen så seg nødt til å evakuere.

Rett i etterkant av begge hendelsene la Jodel ut en egen melding på appen, hvor de oppfordret publikum til å oppføre seg: «Dere er anonyme imot andre brukere, men ikke om dere poster ulovlige trusler (…)»

Bruk Hue

I takt med økt bruk av smarttelefoner og sosiale medier, forteller halvparten av landets barn og unge at de opplever digital mobbing i omgangskretsen.

I et samarbeid mellom Telenor, Røde Kors, Barnevakten og Medietilsynet, er det laget en felles front mot digital mobbing kalt Bruk Hue. Bruk Hue har en egen nettjeneste og app med formål om å bekjempe digital mobbing blant barn og unge.

På Bruk Hues nettsider får man tilgang til en rekke råd om bekjempelse av nettmobbing. Ta deg tid til å lese og diskutere dem med barnet, og råd barnet til å laste ned appen.

Populært på Online.no nå: