Nød-apper kan redde liv

- Noe av det mest frustrerende er å ikke vite hvor pasienten befinner seg, sier Erland Kroken i Norsk Luftambulanse.
Apper kan redde liv

I en situasjon der sekundene teller kan en nød-app hjelpe utrykningsetatene å komme raskt frem. Foto: ©2015 iStockphoto LP

Trenger du akutt bistand fra politi, helse eller brannpersonell, kan nøyaktig stedsinformasjon redde livet ditt. Har du for eksempel gått deg vill på fjellet eller havnet i en ulykke, er den enkleste måten å finne din nøyaktige posisjon på, å bruke en nød-app.

Hvert sekund teller

Det finnes flere apper som viser og sender posisjonen din til AMK-sentralen (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) så de kan finne deg så raskt mulig. En av disse er Hjelp 113-GPS som eies av Norsk Luftambulanse. Den viser automatisk kartposisjonen din med nøyaktige tallkoordinater for bredde- og lengdegrad. Du trenger ikke være medlem av Norsk Luftambulanse for å benytte deg av appen.

- Målsettingen er at Hjelp 113-appen skal være et virkemiddel som kan gjøre redningsaksjonen enklere og mer effektiv, sier prosjektleder Erland Kroken i Norsk Luftambulanse.

nødapp

Via mobilnettet og GPS vet Hjelp 113 nøyaktig hvor pasienten befinner seg. 

- Det gjør at vi i utrykningsetatene kommer raskt frem og slipper å bruke lang tid på å lete etter deg i en nødsituasjon, hvor hvert sekund teller, sier Kroken. 

Bare ett trykk unna hjelp

Har du appen installert på mobilen, vil et bilde av din kartposisjon automatisk dukke opp på skjermen når du trykker på appen. Ved å klikke på ringeknappen 113 nederst i appen, ringer mobilen til nødsentralen uten at posisjonen din forsvinner fra skjermen. Det gjør at du enkelt kan lese opp og gi posisjonen til akuttmedisinsk nødsentral i en krisesituasjon.

- Fortell hva som er skjedd, om du er skadet, syk eller om du har gått deg vill, sier Kroken.

Både ambulansehelikopter og utrykningsbiler er utstyrt med det samme kartverket som AMK-sentralen, og kan derfor raskt komme seg til stedet dersom de befinner seg i nærheten.

Uvisshet er det verste

Hjelp 113

- Noe av det mest frustrerende vi opplever, er utrykninger hvor det er uklart hvor pasienten befinner seg, sier Kroken. Han forteller at de har flere historier der appen har gitt dem den nøyaktige posisjonen til folk i fare, og derfor har reddet liv. 

- De sier selv at hadde det ikke vært for appen, hadde de kanskje ikke vært her i dag.

Det er imidlertid viktig å ha i bakhodet at både dekning og hastighet i mobilnettet kan variere. Derfor må du ikke ene og alene satse på mobiltelefonen for å være trygg når du er på tur.

Forbered turen med Norsk Luftambulanses gratis nød-app: 

Hjelp på veien

Naf-app

Hos NAF kan du oppgi GPS-posisjonen når du ringer deres alarmsentral (08505). Deretter vil NAF videreformidle informasjonen til bergingsfirmaet som får oppdraget. Du får også oversikt over dine medlemsfordeler både i Norge og i utlandet. Disse vises som lister eller kart utfra hvor du er eller dit du skal. 

I tillegg finner du en del råd og tips om bil, bilferie og bilhold.

Falck Veihjelp

Falckbil-app

Med appen Falcks Veihjelp får du hjelp hvis uhellet er ute. Appen har et kart som viser din posisjon og sender denne til Falck dersom du har behov for deres hjelp.

Den finner også nærmeste Falck-stasjon for deg i hele Norden, samt gode råd og nyttige tips til deg som bileier. Du kan bruke appen uten et Falck-medlemskap, men for å få fullt utbytte av appen må du være medlem i Falck Bil.