Sluttet å snuse ved hjelp av en app

- Når jeg hadde veldig lyst på snus, hjalp motivasjonsmeldingene som tikket inn på mobilen, sier Petter Eckblad Tollersrud (23).
Slutt å snuse

Kjent syn: Snusboksen er en fast følgesvenn for nær én av fem norske ungdommer. Enda flere har en smarttelefon, og denne kan hjelpe deg med å slutte. Foto: ©2015 iStockphoto LP

I dag finnes det en app for det meste. Inkludert for dem som vil stoppe å snuse eller røyke. En av de mest populære av dem, er norsk, og heter «Slutta». Den ble lansert av Helsedirektoratet for to år siden.

Appen er gratis tilgjengelig til både iPhone, Android og Windows-mobiler. Den sender daglige motivasjonsmeldinger til de som vil legge fra seg snusen og stumpe røyken, den er spekket med råd og tips, og viser hvor lenge du har vært tobakksfri.

Og, ikke minst, hvor mye penger du har spart.

Sparer mange tusen

Tollersrud

Peder Tollersrud har snust i over åtte år. Nå bruker han appen «Slutta» for å bli snusfri en gang for alle. Foto: Privat

– 1821 kroner, sier Peder Eckblad Tollersrud (23), etter at han har sjekket appen. Det er etter at han har vært snusfri i litt over tre uker.
Tollersrud, som er student i Bergen, begynte å snuse tidlig. Han var knapt fylt 15. Nå, mer enn åtte år senere, er det ikke enkelt å bare si stopp.
– Jeg ville lyve om jeg sa at det gikk lett. Det føles ikke veldig bra akkurat nå, sier han til Online.no. 
Men det går. Og appen er god å ha når suget er som verst.
– Jeg hadde snakket om å slutte lenge, men det skjedde først da det kom press fra både kjæresten og bestekompiser. De skulle også slutte, men klarer det ikke om jeg sitter og snuser. Så vi inngikk en avtale, forteller han.
Alle sammen bruker «Slutta». Så kan de vise hverandre hvor lenge de har vært uten, og hvor mange kroner som er spart.

Tiltak for unge

Én av fem nordmenn i aldersgruppen 16-24 år snuser hver dag, og hele 60 prosent av disse sier at de ønsker å slutte. 

Appen «Slutta» ble utviklet som et tilbud rettet mot unge. Helsedirektoratet studerte hva som fantes av lignende tiltak internasjonalt, og gjennomførte fokusgrupper med norsk ungdom der de spurte hva de ønsket seg i en slik app.

Etter at appen ble lansert i 2013 har den blitt lastet ned 320 000 ganger, og snittalderen på brukern er 28 år, med lik fordeling mellom menn og kvinner. 

Impulskontroll

Mange synes å bli motivert av det å se antall dager de har vært røyk- eller snusfrie, som om de prøver å sette en «high score» i et spill. 

– Her er det to mentale systemer som konkurrerer, sier Pål Kraft, direktør ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), til Online.no. 

Langsiktige, rasjonelle mål blir hele tiden utfordret av spontane impulser.

– Det automatiske, ubevisste systemet sender deg hele tiden impulser om ting du kan gjøre. For en som har røyket 10-15 sigaretter og dagen i mange år, kan triggerne være kroppen selv, i form av et fysisk ubehag. Det kan være mentale prosesser, som at du blir lettere irritert. Eller man blir påvirket av miljøet rundt seg. Hele tiden mottar en signaler om at en bør ta en røyk.

Oppgaven er å ikke handle på denne impulsen.

– En måte å klare det på, er å bringe inn i bevisstheten målet du har satt deg. Tenk gjennom grunnen til at du gjorde det. Da kan du kjøle ned de akutte impulsene, sier Kraft.

Fokus på det positive

Det er her appen kommer inn i bildet. For mens et seminar eller en bok også kan hjelpe deg med å sette langsiktige mål, har mobilappen den fordelen at den er der når du trenger støtten som mest. Det er like lett å åpne appen, som det er å åpne snusboksen.

– Når en app lar deg telle antall dager uten røyk, eller se hvor mye penger du har spart, så vil den få deg til å fokusere på de positive konsekvensene ved å slutte, sier Kraft, og fortsetter:

– Men appen tilbyr mer enn bare statistikker. Du kan også få tilgang til terapeutiske interaksjoner, filmer og bilder, og beskrivelser av psykologiske teknikker. Her har du et helt bibliotek av tjenester som alltid er tilgjengelig.

Kraft har selv vært med på å utvikle røykeslutt-programmer på nett og mobil, som senere er videreutviklet som del av tilbudet til selskapet Changetech.

– Hadde det ikke bra

Peder Eckblad Tollersrud har først og fremst satt pris på motivasjonsmeldingene som appen sender hver morgen og kveld i starten, deretter med litt lengre mellomrom.
– Når jeg hadde veldig lyst på snus, eller rett og slett ikke hadde det bra fordi jeg var uten, hjalp den lille motivasjonsmeldingen på morgenkvisten. Appen gir gode råd. Når du har gått en uke uten snus, sier den for eksempel at det er på tide å fortelle så mange som mulig om prosjektet. Da svir det litt ekstra å sprekke, sier han.

Konkurrerer med seg selv

Tollersrud sier at alle han vet om som har sluttet eller som prøver på det, bruker denne appen. Det har blitt en måte å vise svart på hvitt hvordan det går. Men de konkurrerer ikke mot noen andre enn seg selv, i antall snusfrie dager.

– Forhåpentligvis blir det ikke noen omstart. Men kjæresten min prøver å slå sin egen rekord. Jeg håper selvsagt ikke at jeg sprekker, men når en har snust så lenge som jeg har, så er det vanskelig.

Tollersrud har følgende råd til deg som vil bli tobakksfri.

– Bruk appen. Og hold pusten de første to-tre dagene, de er forferdelige. Men det blir like ille neste gang, så det er bedre å få det overstått.