Tenk deg om før du deler dette på Facebook i sommer

Slik unngår du de verste tabbene.
Strandbilde

Det lønner seg å være forsiktig med å publisere bilder og statusoppdateringer mens du er på ferie. Foto: ©2015 iStockphoto LP

Vi nordmenn deler flittig av oss selv på Facebook. Hver eneste dag postes det millioner av bilder og statusoppdateringer på det som nå er verdens største nettsamfunn. Men, hvor mye og hva bør du egentlig dele? Ofte kan det være greit å stoppe opp og ta stilling til et par ting før du klikker på publiser. 

Vi gir deg noen gode råd om fornuftig bruk av sosiale medier i sommer.

1. Ikke skryt av ferieplanene

Etter en lang og mørk vinter kan det være svært fristende å publisere en skrytemelding av ferieplanene til eksotiske strøk eller turen til sommerhytta på Facebook. Men er det så lurt? Er du riktig så uheldig kan nemlig innbruddstyver dra nytte av informasjonen mens du er på ferie, og særlig dersom det er enkelt å finne frem til adressen din. For mens du forbereder årets sommerferie, går startskuddet for de første sommertyveriene.

- Heldigvis tilhører det til sjeldenhetene at offentliggjøring på Facebook medfører erstatningskutt fra forsikringsselskapet - med mindre du forteller i detalj hvor du har gjemt ekstranøkkelen til huset. Men jeg vil absolutt anbefale alle å tenke seg om, og særlig dersom innleggene dine er offentlige for alle. Et godt utgangspunkt er å sørge for at Facebook-innleggene dine bare spres til venner, sier Ole Irgens i forsikringsselskapet Tryg. 

Facebook

Med enkle grep kan du begrense hvem som ser Facebook-postene dine. Foto: ©2015 iStockphoto LP

2. Dropp bilder av barna på stranda

Sommerferien er også høysesong for fotografering. Med mobilkamera lett tilgjengelig, knipser vi i vilden sky og gjerne masse av barna. Det å ukritisk dele bilder av barna på Facebook eller Instagram, kan raskt bli til et problem - uansett hvor uskyldige de tilsynelatende er.

- Om sommeren er det fristende å dele sommerminner og bilder av lekende barn på stranda. Men det er viktig å tenke gjennom hvem man deler med, og at man er varsom med hvilke bilder som deles. Barnas beste må alltid være i fokus, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Uskyldige bilder av lek med bøtte og spade kan misbrukes i andre langt mindre uskyldige sammenhenger.

- Tenk deg om før du eksponerer nærbilder av barn som er avkledd eller lettkledd. Dette både for å ivareta barnets integritet og for å unngå at bildene blir kopiert og brukt i andre sammenhenger. Sjansen for at feriebildet av akkurat ditt barn skal bli misbrukt, er ikke så stor. Men det kan skje, sier Tønnesen.

Når du publiserer bilder og videoer av barna dine på internett, bør du også tenke på hva barna vil. Stopp opp i et par minutter og tenk på dette før du poster bildet i sosiale medier: 

  • Ønsker barna å se bildene av seg selv på Internett om 10 år?
  • Ønsker barna at bildene skal være søkbare på Internett når de blir voksne?
  • Ville vi lagt ut bilder av voksne i samme situasjon?

3. Er naboen interessert i føttene dine?

Det er kanskje det letteste skrytebildet du kan ta: Solbrune tær på en solseng med hav så langt du kan se i bakgrunnen. Du trenger nesten ikke å løfte kameraet en gang. Kanskje det er derfor noen til stadighet føler behov for å dele bilder av føttene sine? Spørsmålet er om dette er interessant for andre enn deg selv. Og nå har vi jo sett så mange av disse bildene at det for lengst har mistet nyhetens interesse – uansett hvor pene føttene dine er på ferie. 

Andre klisjer du kanskje bør unngå, er bilder av vinglass i solnedgang eller joggeturen på stranda. Dette er blant tingene som irriterer flest folk i sosiale medier. Og ikke gå i fella med å legge ut bilder av hvert bidige måltid du inntar i løpet av ferien. Selv om det ser aldri så godt ut, vil det sannsynligvis oppleves som mer irriterende for den som mottar det i nyhetsfeeden sin. 

God sommer!

Populært på Online.no nå: