Fem tips for en bedre hverdag på Facebook

Enten du er ny på Facebook, eller ikke føler deg helt trygg på de uskrevne reglene – her er tipsene som gjør alt så mye enklere.

Se videoen med tipsene for hva du absolutt ikke bør gjøre på Facebook.


De fleste av oss er på Facebook, men ikke alle føler seg like komfortable. 

I videoen over gir vår husnerd Staale deg tips til hva du ikke må gjøre. Under her følger noen tips til gode kjøreregler. 

Men først en liten oppklaring på en kjent forvirring:

Hva er forskjell på veggen og feeden?

Veggen din er din profilside. Her har du et bilde av deg selv og kanskje et fint bakgrunnsbilde også. På veggen vises dine egne oppdateringer – og hvis noen har «tagget» deg i et bilde eller en tekst. 

Feeden din er der ting skjer. Feed betyr strøm – og det er her Facebook-verden åpner seg. Feeden er en nyhetsstrøm som settes sammen kun for deg – basert på sider du følger og hvem som er vennene dine. Her ser du alt vennene dine holder på med. Dine oppdateringer dukker opp i feeden til dine venner.

Så til noen praktiske tips:

1. Vern om privatlivet ditt

Ha et bevisst forhold til hva du deler med hvem. Kanskje ønsker du ikke at de som googler navnet ditt skal finne Facebook-siden din, se hva du liker, hvem som er vennene dine og hvilke grupper du er med i. 

Øverst til høyre på siden finner du menypunktet «Innstillinger». Velg «Personvern». Her kan du nemlig bestemme hvem som skal se hva.

Facebook personvern

2. Tenk før du deler

La oss si at du har hundre venner på Facebook. Dette er sikkert en sammensatt gjeng. Det er helt sikkert noen i denne gruppa som ikke er klare for dine groveste vitser. 

Når det gjelder politikk er det på ingen måte galt å vise politisk tilhørighet eller uenighet, men hvilken tone du bruker er viktig. Det er rett og slett dårlig folkeskikk å skjelle ut folk, bruke ukvemsord eller gå til personangrep. Da er du et troll, og ingen vil være et troll?  

Du må ikke være politisk korrekt til enhver tid, men spør deg selv; hadde jeg sagt dette høyt i et rom der alle jeg kjenner er tilstede? Om svaret er ja, kan du fint dele det på Facebook.

3. Følg og lik – så blir Facebook spennende

Facebook vil alltid prøve å fylle nyhetsstrømmen din med det du liker. Dette gjør at du kan tilpasse den ut fra dine interesser. Ved å «like» sider, får du oppdateringer som interesserer deg.

Liker du for eksempel NRK Nyheter, finner du Facebook-siden som heter «NRK Nyheter» og trykker på Like- knappen på siden. Dermed øker du sjansen for at du får med deg nyhetene fra NRK. 

Følg lokalavisen, organisasjoner og butikker som du liker, og du vil oppleve at Facebook blir adskillig mer interessant og relevant.

4. Bruk Messenger til personlige beskjeder

Skriver du personlige meldinger på veggen til en venn, kan alle i vennekretsen og familien lese dette. Personlig informasjon, hører hjemme i et personlig rom. 

I slike tilfeller bruk heller Messenger – som er Facebook sin egen meldingstjeneste. Trykk på det lille snakkeboble-symbolet øverst på den blå linjen eller det lille papir-og-penn-symbolet helt nederst til høyre på skjermen. Trykk «ny melding». Det kommer da opp et eget meldingsvindu. 

Finn personen du vil skrive til, skriv en melding og send. Du kan også legge ved et bilde eller vedlegg i en slik melding.

Facebook chat

5. Ikke glem å snakke sammen!

Facebook er en super måte å holde kontakt med folk på, men en melding kan ikke erstatte en god samtale. Skikkelig gode venner tar fremdeles opp telefonen eller møtes til en kopp kaffe.

Populært på Online.no nå: