Unngå disse nybegynnerfeilene på Facebook

Her er digital rådgiver Trine Grungs beste råd.
Dislikeknapp Facebook

Illustrasjonsfoto: ©2015 iStockphoto LP

- Jeg har en bekjent som var borte fra jobb, men likevel valgte å gå på kino en kveld. Hun ble tagget i et innlegg på Facebook av den hun var på kino med. Dette så sjefen, som hun også var venn med. Han reagerte kraftig på at hun var borte fra jobb, men likevel gikk ut, forteller Trine Grung, digital rådgiver og Facebook-ekspert.

Det er fort gjort å trykke litt feil, kanskje spesielt når man er nybegynner med data. Heldigvis går det som regel bra, men som i Trines historie, kan enkelte feil skaffe deg både trøbbel og hodebry. Da er det greit å vite hva man bør passe seg for. 

1. Vær oppmerksom på hvor du poster ting

Det kan være lett å glemme at vennene dine kan lese alt du skriver på profilen din. Private samtaler bør derfor tas i meldinger eller på chat, for å unngå at andre kan misbruke denne informasjonen. 

- Det er viktig å tenke på hvem som skal se innholdet du publiserer på Facebook. Du kan velge å dele innholdet offentlig, til venner eller kun til deg selv. Når du har skrevet det du ønsker å dele er det en egen boks hvor du velger hvem som skal kunne se det, forklarer Grung.

2. Ikke glem å logge ut

Med mindre du er helt sikker på at ingen andre kan få tilgang til profilen din, bør du være nøye med å logge ut hver gang du forlater datamaskinen. Facebook er koblet til veldig mange eksterne tjenester, og uvedkommende kan i verste fall få tilgang til e-posten din. 

Det er også noen som benytter slike anledninger til å poste morsomheter på dine vegne, som vennene dine kanskje kan oppfatte som støtende. 

3. Hold tunga rett i munnen når du snoker

Er du en av dem som snoker på bekjentes profiler uten noe ønske om å bli venn med dem? I så fall bør du passe deg for ”legg til venn”-knappen. En venneforespørsel er sendt med et klikk, og dermed er snokingen din avslørt.

4. Ikke aksepter venneforespørsler fra folk du ikke kjenner

Det er alltid hyggelig med nye bekjentskap, men de oppstår sjelden på Facebook. Det kan være en forespørsel fra et menneske som kun er ute etter å lure deg. Ønsker du nye venner via Facebook, bør du heller melde deg inn i ulike grupper. 

- Det kan hende at vedkommende har gjort en feil, men mange prøver nok å utnytte menneskers godhet ved å starte en mulig kommunikasjon på Facebook. Jeg sjekker i hvert fall veggen til vedkommende, og eventuelt felles venner før jeg sier ja, sier Grung. 

5. Pass på innholdet

Tabbetekst

Vil du virkelig dele dette med hele verden? Foto: Skjermdump Facebook.

Like viktig som hvor du poster, er hva du poster. Folk kan være veldig slemme når de gjemmer seg bak et tastatur, og en sleivete kommentar kan fort bli blåst ut av proporsjoner. 

Det kan være vanskelig å vite hvor grensen går når man er ny på nett. Ha derfor dette i bakhodet når du poster oppdateringer:

- Detaljer om helse, samlivsproblemer, intime problemer og lignende er ikke noe alle vennene dine trenger å vite noe om. 

- Ønsker du å diskutere politikk eller religion, bør du være forberedt på mye kritikk – også kritikk som kan oppleves sårende. 

- Poster du innlegg som av andre kan bli oppfattet som rasistisk eller veldig kontroversielt, bør du være forberedt på å at dette kan bli fanget opp av journalister. Dette kan i verste fall få store konsekvenser for deg.

Tabbetekst

Denne kvinnen ble suspendert fra stillingen sin. Foto: Skjermdump Facebook.

6. Bruk gjerne stavekontroll

Det kan ofte gå fort i svingene når man er engasjert, men har du mange skrivefeil kan teksten bli vanskelig å lese. De gode poengene dine vil dermed fort drukne, og mange vil kanskje ikke ta seg bryet med å lese det du har skrevet. 

Sint tekst på trøndersk

Det kan også være lurt å unngå å skrive på dialekt. Foto: Skjermdump Facebook.

Kilder:Kvinneguiden Forum, Nettavisen, Facebook.

Populært på Online.no nå: