Slik blir du lurt til å «like og dele» på Facebook

Pass deg for denne svindelmetoden.
Slik opererer svindlerne på Facebook

Stadig vekk dukker det opp nye svindelsider som gir seg ut for å være offisielle sider til store merkenavn - med tilbud og konkurranser som er for gode til å være sanne. Stadig vekk lar folk seg lure.

Vær forsiktig med hva du liker og deler på Facebook. Facebook-svindlerne opererer på flere måter, og noen av de mest populære Facebook-sidene du følger kan faktisk vise seg å være ren svindel. 

For eksempel finnes det flere Facebook-sider som kaller seg «Apple Norge», men disse har ingen tilknytting til merkevaren Apple. 

Vår tids «Nigeria-brev»

Mens det på 2000-tallet var vanligst med svindelforsøk på e-post og såkalte «Nigeria-brev» har svindlerne nå flyttet seg over på sosiale medier.

Her lokker falske profiler hvis du «liker og deler». I mange tilfeller er det derfor Facebook-brukerne selv som sørger for å dele svindelen videre. 

Ifølge Hans Marius Tessem, seniorrådgiver ved Norsk Senter for Informasjonssikring, skjer dette gjennom å dele lokkende tilbud, morsomme videoer og andre ting. 

– Den vanligste måten er en litt «ufarlig» variant, hvor du blir lagt til i en gruppe på Facebook hvis du liker og deler noe. På denne måten kan bakmennene få tak i den informasjonen du har lagt ut på profilene din, og de kan også poste ting på din vegg, sier Tessem.

Falske Facebook-annonser

Det er flere ting du bør være obs på når du surfer på sosiale medier - dette er noen av tegnene som kan tyde på at du har med en falsk annonse å gjøre: 

  • Dårlig språk; mange stavefeil 
  • Urealistiske påstander 
  • Bruk av før- og etterbilder 
  • Nettsiden der kjøpet skal foretas mangler kontaktinfo 
  • Dyre merkevarer som selges til veldig lave priser 

Frykter ID-tyveri

Hans Marius Tessem, seniorrådgiver ved Norsk Senter for Informasjonssikring

Hans Marius Tessem, seniorrådgiver ved Norsk Senter for Informasjonssikring. Foto: NORSIS

Hovedproblemet som disse svindelsidene representerer er risikoen for ID-tyveri. 

– En litt skumlere variant er tilfeller der du trykker «lik» og «del», og så kommer du plutselig på en ny side som ligner veldig på innloggingssiden til Facebook. Hvis du taster inn passord og brukernavn her, vil det gi bakmennene mulighet til å ta over Facebook-kontoen din. Hvis dette skjer kan bakmennene presentere seg som deg, hente inn informasjon, bestille tjenester og gjøre mye ugagn i ditt navn. 

En vanlig svindel hvis man har tatt over noens Facebook-konto, er å kontakte personens venner med en beskjed av typen «Jeg er i London og har blitt ranet. Kan du låne meg noen penger?». 

– Slike svindler baserer seg på at man allerede har kommet innenfor tillitsfæren, og derfor er det så mange som er ute etter Facebook. Hvis man opplever «merkelige» forespørsler som dette, anbefaler vi at man stopper og tenker seg om før man gjør noe. 

Den tredje varianten går gjerne ut på at man må trykke «OK» eller «aksepter», og ender opp med at bakmennene installerer en app på din Facebook-side. Denne vil de senere bruke til å publisere materiale på veggen din.

Gjengangerne benytter seg som oftest av fristelser i en eller annen form. 

– De lokker med ting som folk flest har lyst på, som ny mobil eller fine klær. Tidligere i høst var det noen som utnyttet motemerket Marc Jacobs, og det var mange jenter som gikk på den, forteller Tessem.

Alle kan gå på

Nike-svindel

Ofte er tilbudene i svindelpostene for gode til å være sanne.

Det er ikke lett å ha oversikt overalt, og selv de mest medievante kan gå rett på hvis svindelen er lokkende nok. 

Hvordan skal man så beskytte seg mot utspekulerte svindlere på Facebook? 

– Hvis du tar deg selv i å tenke «dette var litt merkelig», bør du stoppe og tenke deg om. Til slutt er det ditt eget skjønn som avgjør om du beveger deg inn på et farlig område. Hvis et tilbud er «for godt til å være sant», er det gjerne dét, sier Tessem.

Tenk deg om!

Hva skal man gjøre hvis man har tabbet seg ut, gitt bort personlig informasjon, passord eller lignende? Sikkerhetsrådgiver Tessem anbefaler å være føre var. 

– Det kommer an på hva man har kommet borti. Har du gitt fra deg kreditt- eller kontoinformasjon må du straks sperre kort og kontoer. 

Det kan også være en idé å reservere seg mot kredittvurdering, noe som vil hindre eventuelle svindlere i å ta opp forbrukslån i ditt navn. Dette er imidlertid et tveegget sverd, for i mange situasjoner vil man også ha muligheten for å bli kredittsjekket, for eksempel hvis du skal tegne abonnement eller ta opp lån. Da kan man eventuelt gjøre om igjen på reserveringen, men prosessen er litt plundrete. 

Det mest effektive man kan gjøre er rett og slett å tenke seg godt om. Hvis noen lokker med gratis iPhone, nye Nike-sko til 15 kroner og lignende, er det ofte ugler i mosen. 

– Hvis du mistenker at du kan være utsatt for svindel eller ID-tyveri, bør man også følge med på postkassen sin. All merkelig post bør dobbeltsjekkes. Får du uventede kredittvurderinger eller lignende, kan det være tegn på at noen prøver seg, sier Tessem.

Populært på Online.no nå: