Hva skjer med ditt digitale liv når du dør?

Som pårørende etter et dødsfall, er nok ikke Facebook og Instagram det første man tenker på.
facebook

Om ikke spøkelser eksisterer i den fysiske virkeligheten, er cyberspace fullt av dem. Det er én ting med etterlatte eiendeler, en annen er etterlatte kommentarer, «likes» og oppdateringer på avdødes profil i sosiale medier.

Bør man slette?

Det viktigste spørsmålet er hva man eventuelt bør slette.

Ta Facebook som eksempel: Noen ønsker kanskje å la profilen til sine nære og kjære forbli aktiv etter deres bortgang, som et minne om deres liv.

For andre vil det mest naturlige være å fjerne profilen. Enten for å unngå misforståelser blant venner og bekjente - eller for å unngå misbruk av avdødes identitet på nett.

Bestemmer man seg for å la profilen stå, bør man uansett informere avdødes digitale vennenettverk om situasjonen.

Av de ulike sosiale mediene, er for øvrig avdødes Facebook-profil det mest egnede nettverket å bruke som minnesamvær. 

Det er lettere (og mer naturlig) for venner og bekjente å vise sin støtte og minnes den avdøde på Facebook enn det er på for eksempel Instagram og Twitter.

Slik går du frem

Når det gjelder Facebook, finnes det et eget skjema for fjerning av ”døde” profiler - se faktaboksen for lenke.

For at Facebook skal kunne gjennomføre slettingen, er du nødt til å kunne dokumentere din relasjon til avdøde ved å legge ved fødsels- eller dødsattest. 

På Twitter kan man velge å slette hele profilen med innloggingsinformasjon – eller ta en backup av alle oppdateringene, for deretter å sperre profilen. Dette gjøres ved å kontakte Twitter på e-postadressen i faktaboksen til høyre.

På Instagram, som jo bare består av bilder, kan det være lurt å lagre alle bildene før en eventuell sletting av profilen. 

Kanskje har avdøde brukt tjenesten som et innblikk i sin hverdag og fritid - hvilket gjør innholdet til et verdifullt minne fra deres liv.

Fortsatt usikker? I Norge har Datatilsynet lansert nettsiden Slettmeg.no – en samleside for all informasjon om sletting av personlig innhold på nett.

Kilder: Internettpartiet.no, Sempro.no.