Spar koffertplass med e-bøker

Les deg gjennom ferien med mobil, nett- eller lesebrett.
E-bøker

E-bøker er ikke bare praktisk når du er på ferie. Både på hytta eller i hagen kan du fritt bytte mellom bøker - ditt eget personlige bibliotek, alltid tilgjengelig - så lenge du har nett. Bilde: ©2014 iStockphoto LP

Når kofferten er fylt til randen, blir det lite plass til ferielektyre. 

Smett heller mobilen, lese- eller nettbrettet i veska, og du har et helt bibliotek av e-bøker som venter på deg når du kommer frem.

Hva er en e-bok?

En e-bok er, kort forklart, en digitalt distribuert bok. Boken du kjøper leveres altså ikke som et fysisk produkt, men i form av en nedlastbar fil. Denne må leses på mobil, lesebrett eller nettbrett.

Hva trenger jeg for å lese en e-bok?

Her er det nettbrett eller smarttelefon som gjelder. På et Samsung- eller Apple-nettbrett kjøper man filen direkte gjennom nettleseren eller gjennom en forhåndsinstallert app – som for eksempel iBooks på iPad. Det samme gjelder for mobil. 

Velger du heller å gå for et såkalt lesebrett, er denne gjerne koblet opp mot e-bokhandelen som selger enheten. Amazons populære Kindle er eksempelvis tilknyttet Amazons egne e-bokhandel. Her er utvalget av internasjonale bøker bredere, mens du finner færre av de norske novellene.

Hvor kan jeg kjøpe e-bøker?

Det finnes flere norske e-bokhandler. Av de største finner man nettsteder som Digitalbok, Ark, Ebok og Aschehoug. Utvalget på disse nettstedene vil selvfølgelig variere noe, men de største titlene er tilgjengelige stort sett overalt. 

Vær imidlertid oppmerksom på at også prisene på bøkene vil variere: Gillian Flynns Åpne sår koster for eksempel 99,- hos Ebok, mens den ligger på 249,- hos Digitalbok. 

Gjennom Ebokbib kan du også lese e-bøker på utlån, akkurat som en vanlig bibliotekbok. Alt du trenger er et lånekort fra et bibliotek som har utlån av e-bøker. 

Hos eREADZ får du det beste fra begge verdener. Her kan du både lese og høre på forskjellige bøker, enten du har kjøpt eller lånt dem. Her finner du også flere importerte titler. 

Hva er fordelene med e-bøker?

Den mest åpenbare fordelen med e-bøker er at de ikke tar like mye plass som fysiske bøker, og at du slipper å tenke på hvilke bøker du må skaffe deg før ferien. En e-bok kan du skaffe deg akkurat når som helst, forutsatt at du har tilgang til internett.

Den er god! Noe annet jeg bør vite?

Et par ting er likevel greit å notere seg før du legger vekk papirbøkene og begir deg ut på e-bokmarkedet. 

Hvis du belager deg på å lese e-bøkene på nettbrett kan det være lurt å ta høyde for såkalt iStrain: Ubehag i øynene etter lengre perioder med lyseksponering. Akkurat her sitter lesebrettene med trumfkortet, som bruker en teknologi kalt digitalt blekk. På den måten eliminerer lesebrettet faren for ubehag i øynene.  

En foreløpig svakhet ved å kjøpe e-bøker på lesebrett kontra nettbrett, er at de ulike tilbyderne støtter ulike filformater. På en Amazon Kindle er du for eksempel låst til både Amazons filformat og e-bokhandel, mens Norli Libris’ nettbrett støtter Norlis e-bokhandel. 

Alltid nettilgang på ferie

For å laste ned en e-bok, er du avhengig av tilgang til internett. Med Feriesurf EU fra Telenor får du makspris på surfing i ferien, så du kan laste ned e-bøker uten å få en kalddusj i roamingkostnader.

Nå kan du bruke hele 40 MB per døgn (norsk tid) til samme makspris på 29,- per døgn.

Et hett tips er likevel å laste ned e-bøkene før du drar på ferie – da kan du bruke datamengden i Feriesurf EU på noe annet. Kanskje du vil sende et skrytebilde fra ferien i stedet? 

God ferie!