Vet du hva straffen er for å sykle i alkoholrus?

Alt du trenger å vite for å bli en god bysyklist.
Sykling i Oslo

Syklister på Aker Brygge, Tjuvholmen med Oslo Rådhus i bakgrunnen. FOTO: VisitOSLO/Rod Costa

Det er ingen tvil om at det er bra å sykle. Ikke bare får du litt ekstra mosjon og sparer miljøet: Det er også lettere å parkere, komme seg rundt og å ta med seg handleposer hjem etter en shoppingrunde. 

- Bysykling er veldig fleksibelt. Man blir kjent med byen på en helt annen måte, man får sett mye mer og det er lettere å dra på shopping, forteller Hulda Tronstad i Syklistenes Landsforbund. 

Men også som syklist må man følge trafikkreglene. 

Slik blir du en god syklist

Tronstad forteller at det viktigste du kan gjøre i trafikken er å se andre trafikanter i øynene, og gi tydelige tegn.

- I by sykler man ofte i områder sammen med andre trafikanter. Da gjelder det å alltid ta hensyn, og ikke forvirre andre. Har du begynt å sykle i veibanen, så hold deg der. En annen ting som er viktig å huske på når man sykler i by, er at gående ikke er spesielt flinke til å se seg for og går gjerne på rødt lys. Da er det spesielt viktig å se seg for, sier hun. 

I samarbeid med Statens Vegvesen har Syklistenes landsforening utformet «Sykkelvettreglene». Følger du disse vil du både utvise god folkeskikk, samt være med på å skape et tryggere trafikkbilde for både harde og myke trafikanter. 

Disse reglene blir brutt oftest

Det største problemet i trafikken er at folk ikke ser seg for, ifølge Tronstad. Også brudd på vikeplikt kommer høyt opp på lista over regler som blir brutt. 

- Det er ofte i kryss at farlige situasjoner oppstår. Bilister glemmer ofte å se i blindsona før de svinger til høyre. Mange ulykker kunne vært unngått om folk bare så seg for litt bedre, opplyser hun. 

Kan jeg ta sykkelen hjem etter å ha drukket?

Noen spørsmål er gjengangere. Kan jeg sykle i alkoholrus? Kan jeg sykle over gangfelt? Må jeg bruke hjelm? Ingen av delene er straffbare i seg selv. Det finnes imidlertid visse forbehold.
  • Sykling i alkoholrus: Er tillatt, så fremt du kan føre kjøretøyet på en forsvarlig måte. 
  • Sykle over gangfelt: Er lovlig, så lenge du tar hensyn til gående. Husk at biler ikke har vikeplikt for deg når du sykler. Triller du sykkelen blir du regnet som gående, og biler har vikeplikt.
  • Hjelm: Er ikke påbudt, men sterkt anbefalt.
Regelbrudd kan gi kjipe konsekvenser. I de fleste tilfeller vil du bli straffet med en bot. Opptrår du så uforsvarlig at du forårsaker alvorlig skade eller dødsfall kan straffen bli mye strengere.
Husk kurv og bagasjebrett
Ønsker du å kjøpe deg en bysykkel er det et par ting du bør ta hensyn til.
- Du bør ha en lettråkket sykkel, gjerne med bagasjebrett og veske eller kurv. Du trenger ikke mange gir, men det er en fordel om den ikke veier så mye, sier Tronstad.
Hun mener også at du ikke nødvendigvis trenger å bruke mye penger på sykkel.
- Vi har et problem med sykkelparkeringsplasser her i Norge. Er du redd for sykkelen din må du låse den godt fast eller ta den inn. Det kommer helt an på hva du har økonomi til, avslutter hun.