"Smartklokke" kan måle glukoseverdiene

Gladnyhet for diabetikere: Norsk oppfinnelse kan gjøre hverdagen til 345 000 nordmenn enklere.
Glukosemåler

Den vanligste måten å måle glukoseverdiene sine på, er med et stikk i fingeren. Men slik blir det ikke lenge, skal vi tro gründerne bak Prediktor Medical. Foto: Prediktor Medical og ©2016 iStock LP.

En diabetiker er avhengig av å sjekke blodsukkeret sitt for å ha kontroll på glukoseverdiene sine. Den vanligste måten å gjøre dette på er med et stikk i fingeren, men det finnes også utstyr som måler glukoseverdiene kontinuerlig. Disse målerne bruker elektrokjemiske sensorer som er avhengig av at en nål stikkes langt ned i hunden, og blir der. Dette kan være ubehagelig – særlig for barn.

Men slik blir det ikke lenge, skal vi tro gründerne bak Prediktor Medical.

Espen Krogh

Espen Krogh, leder i Prediktor Medical AS, M.Sc i Kybernetikk fra NTNU. Arbeidet i Prediktor siden 1997. Foto: Privat.

Smertefrie målinger

Gründerne med tilholdssted i Fredrikstad har funnet opp en slags «smartklokke» som kan måle glukoseverdiene dine hvert halvminutt – helt fri for nåler og stikk. Dette er altså en helt smertefri måling som baserer seg på fysiske sensorer.

– Vi bruker noe som kalles spektroskopi. Det betyr at vi måler på en rekke bølgelengder, og da kan vi omsette dette til informasjon om hvor mye glukose som er i blodet. Til dette bruker vi en optisk- og en elektronisk sensor, forklarer Espen Krogh, leder i Prediktor Medical AS.

Krogh forteller at dette vil gjøre det mye lettere for diabetikere å følge med på utviklingen av glukosenivået i kroppen kontinuerlig. Men dette gjelder ikke bare diabetikere. Også de som ønsker å vite hvordan maten de spiser påvirker blodsukkeret, kan bruke apparatet.

Glukosemåler

Slik ser måleren ut i prototypstadiet. Tanken er at de som vil ha en smartklokke kan få verdiene fra sensoren rett inn på klokka over Bluetooth. Foto: Prediktor Medical AS.

Flere har forsøkt

På verdensbasis er det flere bedrifter som har forsøkt å lage liknende løsninger basert på samme prinsipper som de som benyttes av Krogh og hans kolleger i Fredrikstad. Men fordi teknologien er avansert, og det stilles svært strenge krav til å få utstyret godkjent som et medisinsk instrument, har mange falt av i forsøket.

– Det selskapet som ga opp etter kortest tid hadde holdt på i ti år, mens selskapet som hadde forsøkt lengst ga seg etter om lag 26. Vi har holdt på i tre, sier gründeren.

Når produktet kommer på markedet, tør ikke Krogh uttale seg om enda.

– Vi må kjøre en god del tester og revisjon før vi kan ha den riktige CE-godkjenningen som slike medisinske instrumenter krever. Men vi har ambisjoner om å ha en avgrenset funksjonalitet på plass i løpet av 2017, sier Krogh.

En skikkelig smart smartklokke

Teknologien bak sensorene som måler glukose har også andre muligheter, forteller Krogh. Gründerne er allerede på eksperimentstadiet med å ta i bruk Apple Watch, men også apper som skal fungere til både Android og iPhone. 

– I fremtiden håper vi at brukerne selv kan velge hvilken løsning de foretrekker når de skal lese av glukoseverdiene, sier Krogh.

Det innovative måleapparatet er ikke bare begrenset til glukosemåling. I fremtiden vil det også være mulig å måle blant annet melkesyre, som garantert kommer til å bli populært hos idrettsutøvere.

– Dette krever andre beregninger, men kan utvikles med noe av den samme teknologien, avslutter Krogh.

Populært på Online.no nå: