Har vi blitt for hysteriske?

- Det er noen ganger jeg har valgt å ikke fortelle om ting som har skjedd på nett fordi jeg visste at mamma og pappa ville lage mye styr rundt det.
sosiale medier facebook foreldre medietilsynet seksualitet ungdom barn undersøkelse

Utsagnet kommer fra en 14 år gammel jente i forbindelse med en undersøkelse om ungdommers forhold til identitet og seksualitet på sosiale medier. Undersøkelsen ble utført av UngOrg på oppdrag fra Medietilsynet Trygg bruk.

Den nylig publiserte rapporten, som er tilgjengelig på Medietilsynets nettsider, er basert på dybdeintervjuer med 25 ungdommer i alderen 13 til 16 år fra Oslo og Kirkenes.

Frykter alltid det verste

I følge rapporten opplevde ungdommene at de voksne i hovedsak var opptatt av de negative sidene ved sosiale medier – at de alltid fryktet det verste og at de var fulle av fordommer om de unges mediehverdag. 

”Når noen gjør noe dumt blir det snakket utrolig mye om. Og all nettundervisning fokuserer også bare på det som kan gå galt. Det er selvfølgelig viktig, men noen ganger hadde det vært fint dersom de snakket om de bra tingene også.” 
Gutt, 15 år

”Det er noen ganger jeg har valgt å ikke fortelle om ting som har skjedd på nett fordi jeg visste at mamma og pappa ville lage mye styr rundt det. Selv om jeg kan fortelle ti bra ting og én dum ting, så er det bare den ene tingen de bryr seg om.”
Jente, 14 år

- Hun ble kjempestressa

Majoriteten av ungdommene i undersøkelsen uttrykte at det negative fokuset førte til at noen velger å ikke si noe til foreldrene når det skjer noe ubehagelig, fordi de ikke ville gi foreldrene rett.

”Jeg begynte å chatte med en gutt en gang, også fortalte jeg det til mamma fordi jeg var ganske gira og tenkte at hun også skulle synes det var kult. Men hun ble bare kjempestressa og sa at jeg måtte passe meg, fordi jeg aldri kunne vite hvem det var. Jeg hadde håpet hun skulle bli glad, men så ble det bare teit. Om jeg hadde kommet hjem og sagt jeg likte en gutt i klassen, så hadde hun jo villet høre mer om det, men fordi det var på nett følte jeg nesten at jeg fikk litt kjeft.” 
Jente, 15 år

- Ikke svartmal situasjonen!

Daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten, mener det er viktig å ta disse signalene fra ungdommene på alvor.

– Det er mye lettere å henge seg opp i det negative enn det positive. Det er viktig å være klar over de potensielle farene, men det er enda viktigere å ikke svartmale situasjonen. Sosiale medier er en viktig del av ungdoms liv og oppvekst, som bidrar til å spre glede, pleie relasjoner og gir verdifull sosial og kulturell trening på en arena som blir stadig viktigere i samfunnet, sier hun. 

Clausen Moe tror media må ta mye av skylden for foreldres skepsis til sosiale medier. 

– Det hjelper selvsagt ikke at kommersielle medier hyppig blåser opp ”sjokkerende” oppslag om barn og unges nettbruk som fanger lesernes oppmerksomhet. Da er det fort gjort å bli overengstelig. Vi i Barnevakten prøver å være balanserte, men vi innrømmer at vi også noen ganger gir advarslene for stor plass, selv om bruken av de fleste tjenester i stor grad er positiv, forteller hun.

Felles kjøreregler

Hun anbefaler foreldre å ha en åpen dialog med barna, der man viser interesse og glede over barnas mediehverdag.

– Ta utgangspunkt i det positive og alt det som er bra på nett, men bli også enige om noen felles kjøregeler for nettbruken. Vær tydelig på at aldersgrenser finnes av en grunn, og at nettet har noen egenskaper som gjør at man lett kan bli lurt av mennesker med uærlige hensikter, og at tabber ikke lett kan viskes ut, avslutter hun. 


Telenor samarbeider med Barnevakten