- Jobbsøknaden er inngangsbilletten til et intervju

Slik skriver du jobbsøknaden som gir deg drømmejobben.
jobbsøknad

En god jobbsøknad kan være alt som skiller deg og drømmejobben. Foto: ©2014 iStockphoto LP

Jobbsøknaden er arbeidsgivers første møte med deg. Og, et godt førsteinntrykk er alltid viktig, uansett om det er på papiret eller et direkte møte. Dette er din mulighet til å presentere deg selv, og fortelle hvorfor arbeidsgiver skal velge akkurat deg. 

En velformulert jobbsøknad kan være det som skiller nettopp deg fra de andre kandidatene - og øker sjansen for at du ender opp med drømmejobben. 

- Jobbsøknaden er inngangsbilletten din til et intervju, hvor du får anledning til å presentere deg nærmere og kanskje blir tilbudt jobben, sier Guri Larsen, rekrutteringsekspert og direktør i Adecco Select.

Det finnes imidlertid ingen fast standard for hvordan en søknad skal skrives – hver søknad må skreddersys. Men, en ting er sikkert; Søknaden skal være kort, informativ og presentere kvalifikasjoner og egenskaper spesielt tilpasset den stillingen du søker på.

Les stillingsutlysningen nøye

Første krav til en god søknad er at den er relevant i forhold til utlysningsteksten. 

- Les stillingsutlysningen nøye, og forstå hva arbeidsgiveren er ute etter. Sjekk bedriftens hjemmesider, sosiale medier og finn ut så mye som mulig før du skriver søknaden. Sett deg også inn i hva selskapet leverer av produkter og tjenester, hvem er konkurrentene og hvem samarbeider de med, sier Larsen.

Hun anbefaler å bruke et formelt oppsett. Bruk gjerne stillingsannonsen som disposisjon. Der finner du viktig informasjon slik at søknaden blir skreddersydd. 

Begynn med å skrive en overskrift som inneholder den spesifikke stillingen du søker på. For eksempel «Jeg søker herved på stillingen prosjektleder i Telenor» eller «Søknad på stilling som prosjektleder i Telenor».

- Når du begynner på selve søknaden er det viktig at du ikke utelater viktig informasjon. Søknaden skal vise, i omvendt kronologisk rekkefølge når du har vært ansatt, hvor, i hvilken stilling og ikke minst hva som var dine viktigste arbeidsoppgaver. Løft frem de oppgavene som er relevante for den jobben du søker, men hold deg til maks 3-4 linjer per ansettelsesforhold, sier Larsen. 

Totalt bør ikke søknaden være på mer enn én side. Overlat de harde fakta til CV-en. Det er den som skal gi en fullstendig oversikt over din yrkeskarriere og utdanning. 

jobbintervju

Jobbsøknaden kan være din inngangsbillett til et intervju. Foto: ©2014 iStockphoto LP

Markedsfør alle kvalifikasjonene dine

Konkurransen om drømmejobben er ofte hard, og det kan være vanskelig å bli lagt merke til i bunken med hundrevis av søknader. Enkelte triks bør du imidlertid styre unna: Å skille seg ut med farger, skrifttyper og lignende kan imidlertid være veldig farlig. 

- Det kan fungere dersom du søker en jobb innen kreative yrker, men for de fleste stillinger lønner det seg å holde seg til et rent og oversiktlig format på CV og søknadsbrev, sier Larsen.

Presiserer heller hvorfor akkurat du er den rette for jobben. 

- Utdyp hvordan du kombinerer all kunnskap, erfaring og personlige egenskaper på en måte som matcher arbeidsgiverens behov. Arbeidsgiver skal skjønne at du har lyst på akkurat denne jobben, og oppleve at du selv har tro på at du passer til stillingen.

Arbeidsgiveren som leser søknaden din vet ikke hva slags person du er hvis du ikke skriver det. Gi et bilde av hva du har gjort - med konkrete eksempler. Er du sosial og flink til å skape relasjoner, få det med på søknaden. Men dropp klisjeer, som «en svært verdifull erfaring» og ikke skriv jeg er en «yes I can»-person.

Unngå skrivefeil

En ting mange synder på, er skrivefeil: Vær nøyaktig, unngå skrivefeil – det er faktisk viktigere enn mange tror. 

Er du ikke nøyaktig nok, kan rett og slett koste deg drømmejobben. Har du mange skrivefeil kan arbeidsgiver se på deg som både rotete og unøyaktig. Det er lett å se hvem som har gjort seg flid med søknaden. Mange skrivefeil kan bli oppfattet som et tegn på kjapt arbeid, og at du er umotivert for jobben. Ta deg til en ekstra stavekontroll. 

Et annet godt tips, er å få noen andre til å lese over din jobbsøknad før du sender den.

Til slutt er det verdt å merke seg at det er ikke nødvendigvis alltid er de med de beste formelle kvalifikasjonene som kommer gjennom første runde. Svært ofte kan det være den som har skrevet en god og velformulert søknad, og som bærer tydelig preg av motivasjon. 

Lykke til!