Facebook og Instagram gjør det lettere å sjekke

Det har aldri vært så enkelt å flørte - på godt og vondt. Her er fallgruvene du må unngå:
Ikke gjør dette

Nei, nei, nei: ikke flørt på Facebook-veggen slik at alle får se det.

- Terskelen for å ta kontakt med noen man har lyst å bli kjent med er blitt veldig lav, forteller seniorforsker Wenche Nag i Telenor Research til Online.no.

Hun snakker om hvordan måten vi forholder oss til hverandre er blitt påvirket av at «alle» bruker sosiale medier - på godt og vondt.

- Samtidig kan det virke som at terskelen for å lande i et forhold og stole på at kjæresten har gjort det samme, er høyere.

Trigger sjalusi

Nag har i januar intervjuet unge mennesker mellom 18 og 27 år, om hvordan de bruker digital kommunikasjon, spesielt i kjærlighetslivet.

- De laster opp bilder på Instagram, legger «likes» på Facebook og Instagram og legger til nye venner. Men de skriver ikke så mye der.

Og de er spesielt forsiktig med å skrive på veggen til en jente eller gutt de er blitt interessert i.

- De skriver i alle fall ikke i offentlighet til en de holder på å sjekke ut eller opp. Da er det private kanaler som Messenger, Snapchat og etter hvert kanskje SMS som gjelder, sier Nag.

For dem som allerede var i et forhold, kunne de sosiale mediene gi andre utfordringer.

- Det sosiale er blitt veldig gjennomsiktig. Man kan observere hverandres likerklikk, kommentarer på sosiale medier, nye venner på Facebook, nye følgere på Instagram. Det gir et innblikk som før ikke var mulig. Og det trigger noen ganger usikkerhet og sjalusi. Alle vet at det finnes grønt gress på alle kanter, og gjerdet er ikke så høyt - kanskje bare noen tastetrykk på smarttelefonen.

Vanskeligere å velge

Mange av oss som husker en tid uten mobiltelefoner blir kanskje overrasket over noen av funnene dine. Hva synes du er den største forskjellen på kjærlighetslivet før og etter de sosiale mediene?

- Helt klart de lave tersklene for å signalisere interesse og å ta kontakt. Jeg tror det gjør det vanskeligere å velge for dem som er single, og vanskeligere å føle seg trygg for den som er i et forhold, sier Nag, og fortsetter:

- Frihet og trygghet er en balanseøvelse i det moderne kjærlighetslivet. Akkurat nå tror jeg vi er nærmere frihet enn trygghet. Samtidig snakket deltakerne i studien også om hvordan bruk av kommunikasjonskanaler noen ganger bekreftet og befestet kjæresteforhold. Det lover fortsatt godt for kjærligheten.

Lyver om dekningen

Det virker som om at det i dag forventes at man skal være tilgjengelig absolutt hele tiden – spesielt om man er i et forhold. Har det nesten gått for langt når enkelte juger på seg manglende dekning for kunne «koble av» litt?

- Det må være lov å legge vekk mobilen. Det sa også deltakerne. Det var ok så lenge man ga beskjed i forkant. Men samtidig kan jo den beskjeden i seg selv, gjøre en kjæreste usikker. «Hva betyr det at kjæresten ikke vil være tilgjengelig? Er han eller hun ikke lenger er 100 prosent i forholdet?» Det hender det nok at noen lyver om manglende dekning for å unngå misforståelser og diskusjon, sier Nag.

Kan det virke som om de sosiale mediene har erstatter fysiske møter i noe grad – eller er folk like mye sammen i dag som før?

- Den tematikken er jo oppe i pressen jevnt og trutt. Man er bekymret for at barn og unge ikke er nok sammen, at de bare sitter bak skjermene sine. Jeg har ikke sett noen slike tendenser i denne undersøkelsen og heller ikke i annen forskning jeg har gjort på digital kommunikasjon og mellommenneskelige relasjoner, sier Nag, og eksemplifiserer:

-  Snapchat ble blant annet brukt for å vise hva man holdt på med, og be venner komme for å bli med. 

Nettet endrer livene våre

Ifølge Nag kan smarttelefoner, sosiale medier og det generelt brede tilfanget av kommunikasjonskanaler bidra til å endre hvordan vi lever livene våre:

- Men jeg tror det handler om at relasjonene våre blir mer flyktige. Ikke at vi isolerer oss. Hadde de sosiale mediene erstattet fysiske møter, hadde vi vel strengt tatt ikke hatt behov for å løpe rundt med små internettmaskiner i lommen hele tiden.

Kan man kanskje driste seg til å si at mobiltelefonene også påvirker de sosiale stundene man har når man faktisk er fysisk sammen?

- Ja. Men er det bra eller dårlig? Ta for eksempel et kjærestepar som tar et bilde av seg på Valentines Day og laster det opp nettet. Var de mer eller mindre sammen der og da enn om de ikke hadde gjort det? Denne diskusjonen har vi også hatt om fotografiet. Var man mer eller mindre deltakende på ferien om man tok bilder underveis? Jeg vet ikke. Jeg tror ikke vi kan si noe generelt. Det vil variere fra case til case. Noen ganger bruker vi telefonen når vi er sammen for å styrke det vi har der og da – noen ganger for å slippe unna det.

Tinder tar ikke over

Sjekkeapper som Tinder. Tar de mer og mer over?

- Jeg ser ingen tendenser til at Tinder kommer til å overta for å finne kjæresten på skolen, festen eller jobben. Men det virker som det er blitt mer akseptert å kunne finne kjæresten sin på nettet sammenlignet med hvordan det var for foreldregenerasjonen. Tinder er en dating-arena, men det virker som den kan eksistere side om side med andre arenaer. 

Nag er heller ikke med på å at Tinder er en tjeneste som utelukkende fokuserer på utseende og sex:

- Det er ikke inntrykket jeg sitter igjen med etter intervjuene. Tinder høres mer ut som en kveld på byen enn et besøk på en sexklubb. Noen er bare ute etter en «one night stand», men noen leter etter en å bli gammel sammen med.