Samsung Galaxy S5 – verdt å vente på

Vanntett toppmodell proppfull av teknologi og funksjoner..
Samsung Galaxy S5

Mobilomtalene er bygget på tilgjengelige tester og produsentenes egne utsagn. Hver omtale refererer til minst to tester.

Samsungs Galaxy S-mobiler har med rette toppet listen over de beste mobiltelefonene de siste årene. Forventningene var derfor store da de endelig lanserte Samsung Galaxy S5. 

Det nyeste skuddet på stammen har lånt flere av de nye funksjonene fra konkurrentene. Det gjør ingenting; mobilen byr likevel på en fantastisk skjerm, god batteritid og et par overraskelser som kan sjarmere de fleste. 

Små endringer i designet

Utseendemessig ser den helt lik ut som forgjengeren, med unntak av baksiden, som nå er i gummi med rutemønster av små porer. 

Dette er gjort for at mobilen ikke skal skli av glatte overflater når du legger den fra deg, samt for at den skal ligge mer stødig i hånden. 

Mobilen er i tillegg blitt støv- og vanntett. Det er imidlertid viktig å lukke ladekontakten, samt sjekke at bakdekselet sitter ordentlig på, før du tar med deg mobilen i dusjen. Skulle du få vann i utgangene kan du nemlig ødelegge mobilen.

En av de største skjermene på markedet

Galaxy S5 har fått en skjerm på hele 5,1 tommer, og nærmer seg med det phablet-størrelse. Skjermen har selvfølgelig også full HD-oppløsning, er av Super AMOLED-typen og har en pikseltetthet på 432 ppi. Dette er betydelig mer enn Apples Retina-skjermer, og gjør mobilen til en av de skarpeste på markedet.  

Samsung har i tillegg endret litt på oppsettet. Alternativknappen er byttet ut med applikasjonsveksler, slik at det nå er enda enklere å bytte mellom apper. 

Bedre batterikapasitet – særlig i sparemodus

Galaxy S5 har fått større batteri enn forgjengeren. Med det bruker mobilen 18 prosent mindre strøm ved samme lysstyrke enn Galaxy S4, og du får enda mer ut av en ladning. 

I tillegg kommer Galaxy S5 med den nye «Ultra strømsparemodus»-funksjonen, hvor 10 prosent strøm skal holde mobilen gående i to dager. Aktiverer du denne, vil alt på skjermen bli sort/hvitt, og du får kun tilgang til enkelte apper som ringefunksjon, SMS, nettleser, Facebook og alarm. Strømtyver som WiFi og Bluetooth vil ikke være tilgjengelig. 

Fingertrykksavleser, pulsmåler og andre funksjoner

Galaxy S5 kommer ikke overraskende med fingertrykksavleser. Du kan lagre opptil 3 fingeravtrykk, samt en pin-kode i tilfelle fingeren ikke fungerer. Samsung har imidlertid høstet en del kritikk for sin løsning hvor du må sveipe fingeren over skjermen, i forhold til Apples versjon hvor du bare legger fingeren på hjem-knappen. 

Mobilen kommer også med innebygd pulsmåler, som er koblet opp mot appen S Health. Plasserer du fingeren din over et felt ved siden av blitsen, vil det lyse rødt og pulsen din vil bli målt. S Health-appen kommer også med en relativt nøyaktig skritteller, selv om den også teller skritt når du kjører bil. 

I tillegg kommer Galaxy S5 med en rekke andre funksjoner, blant annet: 

  • IR-sender som lar deg bruke mobilen som fjernkontroll.
  • Download Booster som lar deg laste ned filer raskere enn før. 
  • Smart Stay som sørger for å ikke slå av skjermen når du leser lange tekster. 
  • Nødmeldingsfunksjon som varsler primærkontaktene dine om du er i fare. 
  • Barnefunksjon som lar deg bestemme selv hva barna skal ha tilgang til når de bruker mobilen din.

Konklusjon

Samsung Galaxy S5 graver dypt i lommeboken din prismessig, men gjør seg langt på vei fortjent til den voksne prisen. Du får en telefon som er både støv- og vanntett, solid og med godt design, samt spekket med all den teknologien du ønsker deg i en mobil. 

Galaxy S5 kommer med et par skjønnhetsfeil som er verdt å merke seg, blant annet er fingertrykksavleseren og pulsmåleren litt ustabile til tider. Resten av innholdet veier imidlertid opp for dette, og Samsungs nye vidunderbarn er intet mindre enn et knallgodt kjøp. 

Kilder: Amobil, Din Side, Lyd & Bilde