10 tips for deg som skal på storbyferie i sommer

God planlegging på forhånd legger det beste grunnlaget for en fantastisk tur.
Reisetips

1. Feriesurf EU

Reiser du innenfor EU, er det lurt å aktivere Feriesurf EU før du drar. Du kan da surfe på nett med mobilen uten å være redd for kostnadene. For 29,- per dag får du 40 MB å surfe for. Du betaler ingenting for de dagene du ikke bruker data.
Bruker du opp den inkluderte datamengden, kan du bestille en ekstrapakke som gir deg ytterligere 40 MB å surfe for. Det gjør du ved å sende SMS med kodeord «Bestill EU Ekstra» til 1999. Du må ha aktivert Feriesurf EU på forhånd for å kunne gjøre dette.

2. Bestilling av hotell

Når du skal velge hotell for reisen, er det et par ting du bør undersøke før du bestiller:
- Avstand til kollektivtransport
- Mulighet for ekstraseng eller barneseng
- Hotellets frokosttilbud (i utlandet er ofte wienerbrød og smultringer regnet som frokost)
- Treningsmuligheter og basseng
- Planlagt anleggsarbeid i nærheten av hotellet
Les gjerne anmeldelser fra tidligere gjester på internett, for eksempel på Hotels.com.

3. Parkering og transport

Alle flyplasser i Norge tilbyr langtidsparkering for deg som skal ut og reise. Dette kan imidlertid ofte være dyrt, og det kan være et stykke å gå fra parkeringsplassen til terminalen. Noen steder må du også bestille plass på forhånd. Priser og annen informasjon om dette finner du på flyplassens hjemmesider. 
Alle storbyer tilbyr også transport til og fra flyplassen, og har du kartlagt mulighetene på forhånd kan du spare mye tid. Rutetider og avgangsinformasjon finner du på flyplassens nettsider.

4. Bagasje

Sett deg inn i flyselskapets bagasjeregler. På de fleste reiser kan du ta med inntil 20 kg innsjekket bagasje, samt 10 kg håndbagasje. Overvekt er veldig dyrt, så det kan være lurt å gå til innkjøp av en bagasjevekt som du kan ta med i kofferten. 
Det er som regel billigere å sjekke inn et ekstra kolli på hjemturen, enn å ha 4-5 kg overvekt i kofferten. Ta gjerne med deg en ekstra bag i bagasjen på vei ned hvis du har planer om å ta mye med deg hjem. 

5. Pruting

Jo lenger sør du kommer, jo vanligere er det å prute. Spania, Portugal, Hellas og Italia er alle typiske pruteland, sammen med Østen og store deler av Afrika. 
Søk opp prutekulturen i landet du skal til på forhånd. I USA er det for eksempel ikke akseptert å prute, mens i Marokko er det forventet at du skal gjøre det. Vær bestemt, men oppfør deg ordentlig og vis respekt. 

6. Reiseforsikring

Å kjøpe reiseforsikring er den viktigste investeringen du gjør når du skal ut å reise. Ulykker kan skje, og vi har sett flere eksempler i media de siste årene om folk som tar sjansen på å reise uten, og ender opp som gjeldsslaver for resten av livet. 
Det koster nemlig penger å ligge på sykehus i utlandet, og i verste fall kan du risikere at legene ikke vil behandle deg uten at du kan stille økonomisk garanti. 

7. Håndbagasje

Mye kan gå galt på en flytur, og skulle du være så uheldig at bagasjen din går tapt er det lurt å være forberedt. I håndbagasjen bør du derfor ha følgende:
- Verdisaker, inkludert PC/nettbrett og kamera
- Pass og lommebok med litt kontanter i
- Tannbørste, tannkrem, renseservietter og deodorant i reisestørrelse
- Ekstra undertøy
Du kan ha med deg et kolli håndbagasje, i tillegg til håndveske eller PC-bag. Det er fortsatt ikke lov å ta med seg flytende væske på fly. 

8. Ting du trenger på hotellet

Hvordan skal du få ladet mobilen og kameraet? Har hotellet vannkoker slik at du kan få kokt morgenkaffen?
Har du noen spesielle vaner eller utstyr du må ha tilgang til, er det lurt å forberede seg på dette før du reiser. Trenger du en strømadapter kan dette kjøpes billig på for eksempel Ebay.

9. Sett i gang arbeid hjemme

Skal badet pusses opp eller må bilen fikses, er det veldig lurt å få dette gjort mens du er på ferie. På den måten slipper du å være uten bil eller gå på toalettet hos naboen.

10. Klagemuligheter

En gyllen regel er at hvis du har noe å klage på, bør du gjøre det med en gang. Sørg for å dokumentere så mye som mulig, da dette kan ha mye å si hvis det blir ord mot ord. 
På Forbrukerrådets nettsider finner du all informasjon du trenger for å håndtere konflikter på reise.