Denne appen gir deg svært billig resturantmat

Hva sier du til en sandwich for 15 kroner, eller en burger for 30?
De selger restematen som ikke blir solgt

Selger alt: Emilie Lindquist på French Bakery gleder seg til å selge bakverk de ellers ville ha kastet via appen Too Good to Go.

Gjennom den nye appen Too Good to Go kan du kjøpe norske restauranters restemat for en slikk og ingenting.

Skjermbilde fra Too good to go-appen

Slik ser Too Good to Go-appen ut. De røde prikkene betyr at restauranten er utsolgt - noe som går svært fort.

Appen er laget for å forhindre unødvendig kasting av mat, og ble en umiddelbar suksess da den ble lansert på det danske markedet i fjor høst.

I starten av 2016 dukket tjenesten også opp i Norge, og allerede tilbyr rundt 20 restauranter med på restemat-ordningen. De aller fleste av disse holder til i Oslo – enn så lenge.

Svært rabattert mat

Too Good to Go-appen er svært enkel i bruk. Du registrerer deg, og finner så restauranter i nærheten som selger sine ferdiglagde retter for en brøkdel av prisen – istedenfor at maten havner i søppelbøtten.

Ofte må du ikke ut med mer enn 20 til 50 kroner for et smakfullt restaurantmåltid. Du både forhåndsbestiller og betaler maten inne i appen, der du også finner informasjon om hentetider.

På de fleste restaurantene plukker du opp maten rett før stengetid, mens på flere av bakeriene kan du hente så tidlig som sen ettermiddag.

Enormt populær

Men det er én ting du må passe på om du ønsker å få de billige godsakene i hende:

Fra restaurantene legger ut tilbudet på appen, tar det gjerne bare et par minutter før det lyser rødt – noe som betyr at restauranten er utsolgt. Du må med andre ord følge godt med i appen og være tidlig ute for å sikre deg restemat fra restaurantene.

Sophie Wiik, Norges-ansvarlig i Too Good to Go.

Sophie Wiik, Norges-ansvarlig i Too Good to Go.

Noen restauranter selger opptil 30 porsjoner daglig, mens andre selger bare et par om dagen.

– Det er en enorm etterspørsel fra kundene. Dette er kjempebra, men har dessverre har ført til at appen for iPhone har hengt seg opp for noen kunder under bestillingen, sier Sophie Wiik, Norges-ansvarlig i Too Good to Go.

Wiik lover bot og bedring innen kort tid.

– Vi jobber nå på spreng med å optimalisere appene både for Android og iPhone, sier hun.

Hindrer matsvinn

Emilie Lindquist på French Bakery

Kastes ikke: Bedre at bakverket havner i noens mage enn i søppelbøtta.

For å se hvordan dette fungerer i praksis, stikker vi innom bakeriet French Bakery på Mathallen i Oslo samme dag som de for første gang skal selge og dele ut bakervarer som de ellers ville ha kastet.

Medarbeider Emilie Lindquist peker på både hjemmebakte brød og flotte croissanter når Online.no spør hva kundene kan vente seg av restemat fra bakeriet.

– Vi har ikke tid til å dele ut alle de bakervarene som er til overs etter endt arbeidsdag, derfor blir de bare kastet. Men denne appen gjør det enkelt for både oss og kundene å forhindre matsvinn, sier Lindquist.

Fortsatt litt hikke

Lars Inge Spydslaug, innehaver på Parkteatret på Grünerløkka i Oslo, har solgt restemat fra restauranten via appen i snart to uker. 

For 20 kroner tilbyr han appbrukerne ferdigsmurte smørbrød – både med og uten kjøtt – fra surdeigsbakeriet Handwerk.

Lars Inge Spydslaug, innehaver på Parkteatret

Går unna: Lars Inge Spydslaug på Parkteatret i Oslo selger ut alle reste-sandwichene de legger ut på appen.

Når Online.no treffer Spydslaug bak bardisken, kan han fortelle at «reste-sandwichene» bokstavelig talt går unna som varmt hvetebrød.

– Nå legger vi ut en fem til seks sandwicher til bestilling hver dag, og de blir utsolgt fort som svint. Det er alltid tomt når dagen er over, og det er helt topp, sier han.

Han har selv opplevd at kunder kommer for å hente sandwicher, selv om han har meldt fra at det er tomt i appen. Samtidig merker han at appen blir bedre, med stadig mindre «hikke og bugs».

Flere hiver seg på restemat-bølgen

Det er også flere enn Too Good to Go som ønsker å kvitte seg med mat som er til overs via nett.

For to uker siden lanserte to norske gründere Resterant.no. Dette er nettside der du kan selge restene etter familiens lasagne, eller gjøre ditt eget kjøkken om til en proff take-away-leverandør, skriver Dagens Næringsliv.

På nettstedet kan du blant annet finne tilbyderne Marta C sine fantasifulle temakaker til 600 kroner stykket, og Kirsten J, «siviløkonom fra NHH som elsker å lage mat».

På samme tid har Norges første supermarked med overskuddsmat åpnet dørene i Vestby i Akershus. Butikken Holdbart startet opp i fjor, og selger alt fra kroneis til tre kroner, knekkebrød for en femmer og kjøttpølse til 13 kroner kiloen.

Til Dagbladet forteller gründeren av holdbart.no, Thor Johansen, at neste skritt er nettbutikk. De har fått avtale med Bring, og om kort tid starter de netthandel med overskuddsmat.

Her kan du se en video som viser hvordan Too Good to Go fungerer:

Populært på Online.no nå: