- Slik gir du barna gode skjermvaner

Vi har snakket med Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.
Barn og skjermvaner

- Det er veldig mange mobiltelefoner og nettbrett blant barn og unge i dag, og de er nærmest pålogget døgnet rundt. Det utfordrer foreldre til å sette grenser og til å lære barna til å ta gode valg, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten. 

Barnevakten er en organisasjon som gir råd om barn og medier – og har hatt et mangeårig samarbeid med Telenor. 

Press om tilgjengelighet

Mange foreldre kan sikkert kjenne seg igjen i at mobiltelefonen og nettbrettet ofte kan være veldig forlokkende.

- Det er mye fristende på skjermen, og mange tjenester legger opp til hyppige varslinger om nye hendelser.  Da tenker jeg spesielt på sosiale medier som Snapchat, Instagram og Facebook, men også i spill. Det er hele tiden noe som er verdt å kikke innom, så man skal ha god selvkontroll å løsrive seg oftere fra skjermen, sier Tonheim Tønnesen..

«Phubbing» brer om seg

Derfor er det i ekstra viktig å være et godt forbilde.

«Phubbing» er en forkortelse for «phone snubbing», som dreier seg nettopp om at folk sitter med telefonen fremfor å snakke med hverandre i sosiale sammenhenger. Selv om ordet stammer fra en australsk reklamekampanje og er humoristisk ment, understreker Tønnesen at det er et alvor i det.

- Vi må være bevisst på egen skjermtid og skru av og vente til ungene har lagt seg. Vi må også være mer bevisst på at vi er tilstede med hverandre. Det er veldig lett for at man «bare» skal ordne en ting på nett, også så blir man sittende med telefonen. 

- Både voksne og barn har en tendens til å begrave seg i nettskjermer, og dermed mister man ofte litt av hverdagsøyeblikkene, sier Tønnesen.

Også mye positivt

Likevel er det viktig å huske på at nettbrett og mobiltelefoner også har veldig mange positive sider. 

- Det er enorme muligheter for både læring og kommunikasjon.  Internett byr på mye, både kreativt, skapende, sosialt og nyttig. Utfordringen er for foreldre blir da å finne frem i den store jungelen. 

Tønnesen mener nøkkelen er å delta sammen med barna og vise interesse. Man må også skaffe seg nyansert informasjon og kunnskap for å kunne sette opp de gode rammerne. Hun har noen tips til hvor man skal begynne å lete etter godt innhold.:

- På våre nettsider skriver vi om det meste som kommer av nye ting, og vi lager spill- film- og app-anmeldelser. Hvis man har et barn som vil laste ned en app eller vil ha profil på en nettside, kan du søke på sidene våre og finne informasjon om det. I tillegg er det også lurt å søke på nettet og bruke YouTube. Når det er snakk om spill, er det veldig mange klipp fra spill som barn og voksne har lagt ut og som gir god innsikt i hva det dreier seg om.

Sett grenser tidlig

- Hvis man snakker til foreldre med barn i ulike aldre, er det vanskelig å være konkret. Rammene bør settes ut i fra barnets alder og modenhet. Mange barn trenger konkrete, tydelige rammer. Barn er forskjellige og rammene må tilpasses individuelt. Et godt råd er at de må venne seg til klare grenser fra de er forholdsvis unge, så det å sette rammene i fredstid mens du ennå er helt - altså før de blir tenåringer - er et generelt råd, sier Tønnesen og legger til at de anbefaler at barna er skjermfrie en til to timer før de skal sove. 

Utover det har Barnevakten tidligere publisert råd fra flere ulike eksperter om hva som er passende tidsbruk for barn i ulike aldre. De kan du lese om her:

Kilde: Barnevakten