Bruk apper til å sette opp årets budsjett

....og 5 andre tips til hvordan du kan spare tusenlapper.
Kristina Picard

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Har desember tatt knekken på kontoen? Ikke bekymre deg. Det er fullt mulig å få privatøkonomien på rett kjøl igjen.  

- Et realistisk budsjett er selve stolpen i en sunn økonomi. Det gir deg både oversikt og kontroll, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. 

Her er hennes tips til hvordan du kan gjøre det:

1. Bruk apper

Du er ikke den eneste som tenker økonomi i disse dager, så hvorfor skal du måtte finne opp kruttet helt på egenhånd? Smarttelefonen og annen teknologi har gjort det enklere å følge med på forbruket og holde et budsjett. Ikke bare har du nettbanken med deg, du kan også laste ned programvare eller apper som hjelper deg med å holde kontroll. 

Dette er ekspertens favorittapper:

Wally

Wally gir deg mulighet til å ha kontroll på inntekter og utgifter, og du kan sette opp dine personlige økonomiske budsjetter og mål. Appen gir deg oversikt over hvor, hvorfor og hva du bruker pengene dine på. Wally er gratis, og du kan laste den ned til både Apple og Android. 

Spendbook

Spendbook gjør det mulig å kontrollere inntekter og utgifter på en enkel måte. Appen er laget for iPhone- og iPad-brukere. Den har et elegant design, og er lett å bruke. Du kan også bytte mellom ulike kontoer i appen. Merk at den koster rundt 20 kroner i innkjøp.

Trenger du inspirasjon, anbefaler forbrukerøkonomen ulike økonomiblogger.
- Ta en titt på «Pengebingen» der bloggeren deler egne erfaringer og tips om privatøkonomi. «Finansnerden» er en morsom blogg for dem som vil spare mer i fond og aksjer. I tillegg benytter jeg anledningen til å anbefale mine egne blogginnlegg om personlig økonomi på Storebrand Blogg.

2. Samle inntekter

Det første du må gjøre er å få oversikt over alle inntekter i husholdningen. Hva er samlet lønn fra arbeidsgiver? Får du barnetrygd eller annen variabel inntekt? Alt må med i potten. 

3. Få oversikt over faste utgifter

Summer opp alle faste utgifter som kommer i løpet av et år. Bla gjennom gamle kontoutskrifter i nettbanken. Inkluder alt fra boliglån og forsikringer til avgifter som tv-lisens, årsavgift på bil og alle medlemskap og kontingenter. Summer opp tallene og del på tolv måneder. 

- Jeg anbefaler en egen regningskonto til alle faste utgifter, og med denne metoden vet du hvor mye som skal over dit hver måned, og du slipper «overraskelser». Det er utrolig deilig å ha nok penger til regningene uansett tid på året, sier Picard. 

Hun mener dessuten at det nytt, blankt år bør være et påskudd for å sjekke om du har beste pris på de tjenestene du kjøper, for eksempel forsikringer og boliglån. Bedre lånerente kan utgjøre flere tusen kroner i året. For eksempel vil 0,5 prosentpoeng bedre rente på et boliglån til tre millioner, gi 15 000 kroner spart i året før skatt.

4. Kartlegg variable utgifter

Nå må du bruke litt tid på de mer variable utgiftene, og det er her du virkelig kan spare penger. Du må selv bestemme deg for hvor mye som skal gå til mat og klær. 

- Også her kan du bruke tidligere kontoutskrifter som rettesnor, men husk at det ikke er noe mål å bruke opp alt. Hvis du ikke går i pluss med budsjettet ditt, må du nedjustere forbruket. Vær realistisk, da har du større sjanse for å lykkes med å holde deg til planen, er rådet fra Picard.

5. Ikke glem sparing

Forbrukerøkonomen mener alle kan klare å spare noe hver måned. 

- Målet for sparingen kan være ulik. Noen trenger å opparbeide seg en buffer, andre sparer til konkrete mål som bolig, ferie eller pensjon. Uansett bør du ha et fast sparetrekk fra lønnskonto den dagen i måneden som lønnen kommer inn, sier Picard.

For noen kan det også være aktuelt å betale ned ekstra på lånet som en form for sparing.

6. Spar smart

Og når du først er i gang med sparing – spar smart. 

- Mitt råd for 2016 er å spare i noe som gir deg langsiktig god avkastning på pengene. Banksparing over tid nå, er et direkte tapsprosjekt fordi rentene spises opp av prisvekst og skatt på kapitalinntekter. Har du mer enn tre års horisont på sparingen, velg aksje- eller kombinasjonsfond, sier Picard.

Om du er helt allergisk mot risiko, er det bedre å betale ned gjeld enn å oppbevare pengene i banken, er hennes råd.

Populært på Online.no nå: