Dette bør du huske på før du drar på ferie

Vi hjelper deg med sjekklista over ting som bør være i boks før ferieturen starter.
Dette må du sjekke før du drar på ferie

Før du reiser på utenlandsferie i sommer er det en rekke ting du bør huske på. Én ting er solkrem og sandaler, men for at du skal ha en så trygg og bekymringsfri ferie som mulig, er det lurt å ha tatt noen forholdsregler med tanke på sikkerhet og økonomi.

Vi hjelper deg med hva du bør ha på sjekklista.

1. Forsikring

Alle som skal ut og reise bør ha en reiseforsikring – da er du trygg om du blir utsatt for tyveri, skade eller sykdom i utlandet.

Forsikringsselskaper tilbyr reiseforsikringer for både hele året og enkeltreiser, avhengig av hvor ofte du reiser og hvor lenge du skal være borte. De fleste har også rimelige forsikringer for studenter og ungdom. Hvis du reiser med familien, er det viktig å sørge for at du har en forsikring som dekker hele familien.

De fleste forsikringsselskaper tilbyr forsikringsbevis i app, som gjør dem enkle å holde styr på.

Obs! Belager du deg på å bruke forsikringen som er inkludert når du betaler reisen med kredittkort, må du være klar over at minst halvparten av utgiftene på reisen – ikke bare flybilletten, men samtlige utgifter underveis – gjerne må være belastet kortet for at forsikringen skal gjelde.

Mange reiseforsikringer dekker dessverre ikke skade på eller tap av mobiltelefon. Men har du SWAP Plussforsikring, er du sikret om uhellet skulle være ute. Mister eller ødelegger du mobilen din, erstattes den med en tilsvarende i løpet av én virkedag – også om du er i utlandet.

NB: SWAP Plussforsikring er inkludert i Telenor Yng.

Husk forsikring før turen!

Det kan også være lurt å skaffe seg et Europeisk helsetrygdkort om du reiser i Europa. Dette er et bevis på at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land (og Sveits) på samme vilkår som landets egne statsborgere.

Kortet er gratis og du bør alltid ha det på deg. Husk å bestille i god tid før avreise da det kan ta opptil ti dager fra du bestiller til du får kortet.

Det finnes også en egen app du kan laste ned til telefonen din som inneholder generell informasjon om kortet, nødtelefonnumre, behandlinger og kostnader som dekkes, hvordan man ber om tilbakebetaling, og hvem som skal kontaktes dersom du har mistet kortet ditt.

2. Ta bilde av reisedokumenter og bagasje

Det kan være lurt å ta bilde av alle reisedokumenter, billetter, pass og liknende. Blir du syk, skadet eller utsatt for tyveri, kan disse bildekopiene komme godt med.

Ta bilde med mobilen din, og last det opp i Min Sky. Trygt, sikkert og veldig enkelt.

Benytter du abonnementene FRIHET, Yng, U18 eller U11 får du dessuten ubegrenset lagring av mobilbilder og -videoer i Min Sky.

Sikre bilder og dokumenter i Min Sky

I Min Sky kan du ta automatisk backup av mobilbildene dine i nettskyen, uten at det koster deg noe ekstra. Da kan du finne igjen bildene – og alt av reisedokumenter, om du tok bilder av dem – dersom noe skjer med mobilen.

I tillegg kan det være lurt å ta bilder av bagasjen din – både koffert og innhold – og laste også dette opp i Min Sky. Om du skulle være uheldig og miste bagasjen din kan du da enkelt vise fram et bilde når du melder den savnet. Da har du også inventarlisten klar – noe du ofte blir bedt om i tilfeller hvor det blir nødvendig å kreve erstatning.

Husk forresten også å sjekke om du bør fornye passet ditt. Det kan være lange passkøer, så her er det lurt å være ute i god tid.

Vær spesielt obs på om du skal til et land som har krav om at passet skal være gyldig i seks måneder etter inn-/hjemreise. Regjeringen tilbyr en oversikt over hvilke land som har slike regler.

3. Sjekk at du har nok data / rett abonnement

Mange av oss har gått på en roaming-blemme i utlandet, og det er synonymt med høy mobilregning. Derfor kan det være en idé å sørge for at du har et mobilabonnement som inkluderer datatrafikk i utlandet.

Med abonnementene FRIHET, Yng, U18 og U11 kan du surfe i hele EU/EØS, akkurat som hjemme.

Vet du at du vil trenge litt ekstra data i ferien, kan du spare opp på forhånd med Data Rollover – eller kjøpe ekstra datapakker i Mitt Telenor. I Mitt Telenor-appen kan du også følge med på databruken underveis, og kjøpe pakker for surfing utenfor EU/EØS.

Trenger du å spare på mobildataen, kan det være lurt å ha lastet ned et offline-kart på forhånd – vi vet jo alle at det er nettopp et kart vi trenger når vi er på tur. Sjekk denne videoen fra Din Side for å se hvordan du kan bruke Google Maps uten nett.

Google Maps - med eller uten nett

4. Husk reiselader og adapter

Husk nødlader til mobilen

På reise kan det fort skje at du plutselig sitter med lite batteri på telefonen – og langt til nærmeste stikkontakt. Da kan det være smart å ha med seg en trådløs og batteridrevet lader, som garantert gir mange flere timer med surfing, by-orientering og moro.

Det er også lurt å ha med seg en stikkontaktadapter, for selv om du skulle være i nærheten av en stikkontakt er det ikke sikkert den passer til laderen din. Det er kjipt å skulle begynne etter å lete etter adaptere i et fremmed land – da er det mye lurere å oppsøke en elektrosjappe før du reiser.

5. Sjekk om det er noen spesielle reiseråd for området du skal til

Utenriksdepartementet har god informasjon om det landet du skal til, og spesielle råd til enkelte land i utsatte områder. Her finner du også informasjon om ambassader og hvor du kan henvende deg om du trenger hjelp.

Å registrere deg på reiseregistrering.no før avreise er også en god forsikring, slik at utenrikstjenesten lett kan få tak i deg om det skulle skje noe i et område hvor du er.

Registrer hvor du reiser

I tillegg anbefales det at du i krisesituasjoner bruker for eksempel Facebooks trygghetssjekk for å melde ifra til dine nærmeste.

Populært på Online.no nå: