Hopp til innhold

Norsk luftambulanse nød app

Finner deg med mobilen når det haster

Illustrasjonsbilde redningshelikopter

Bilder: Norsk Luftambulanse

En nød-app kan fortelle den nøyaktige posisjonen din. Det er til stor hjelp hvis du for eksempel havner i en ulykke eller blir syk.

Livreddende førstehjelp

  • Vær rolig, nøyaktig og tydelig
  • Ring 113 og fortell HVOR - HVA - HVEM
  • Sikre frie luftveier
  • Stans blødninger
  • Forebygg sirkulasjonssvikt - hold pasienten varm
  • Stabilt sideleie
  • Hjerte-lunge-redning ved livløshet

Har du tenkt på hvordan du kan bli funnet raskt hvis noe skulle skje mens du er på hytta eller langt utenfor allfarvei?

Det er over en halv million personer uten en nøyaktig adresse i Norge, og nesten like mange fritidsboliger hvor mange er uten adresse. Det at utrykningsetatene kommer raskt frem og slipper å bruke lang tid på å lete etter deg i en nødsituasjon er viktig, for hvert sekund teller.

– Denne tiden har man ofte ikke, sier Erik K. Normann, generalsekretær i Norsk Luftambulanse.

Nøyaktig posisjon

Hvis en ulykke inntreffer, noen plutselig blir syke eller du tror en tilstand kan bli farlig: Ring 113 med det samme. Når du ringer, vil de spørre deg hvor du er.

Ringer du fra en mobiltelefon eller en IP-telefon, kan de ikke finne deg slik som når du ringer med fasttelefonen.

Derfor bør du ha lastet ned en nød-app som viser din posisjon, slik at du enkelt kan fortelle nøyaktig hvor du er til akuttsentralen, AMK.

Finner lengde- og breddegrad Norsk luftambulanse nød app leder

Både Norsk Luftambulanse, Falck, NAF og Viking tilbyr gratis nød-apper. Nød-appene bruker mobilnettet og GPS til å finne ut hvor du er.

Posisjonen din oppgis med nøyaktige tallkoordinater for bredde- og lengdegrad, som gjør det lett for AMK å finne deg. Posisjonen leser du av på mobilskjermen.

Last ned nød-app

Med gratisappen til Norsk Luftambulanse, Hjelp 113, kan du enkelt melde fra om hvor du er. Norsk luftambulanse nød app illu2

– Det er til stor hjelp å få en nøyaktig posisjon fremfor en beskrivelse som «den brune hytta med torvtak», sier Siv Tonje Solfjeld, kommunikasjonssjef i Norsk Luftambulanse til Klikk.no.

Luftambulansens nød-apper er gratis.

Norsk Luftambulanse har også laget en nød-app for deg som er på reise i utlandet, som heter Hjelp utland. Hvis noe rammer deg når du er på reise i utlandet, gir Hjelp utland-appen informasjon om telefonnummeret til den norske ambassaden/konsulatet og medisinsk nødnummer i landet du befinner deg i.

iNød SMS

Det finnes også apper som lar deg sende en nød-sms til et forhåndsbestemt nummer, for eksempel iNød. Den gir deg snarvei til nødnummer, brann, politi, ambulanse og berging, og viser din posisjon i lengde- og breddegrader samt på et kart. Fra kartet kan du sende SMS med beskjed om at du trenger hjelp og hvor du er. iNød finnes kun for iPhone.

NAF og Viking sporer mobilen din

For deg uten smarttelefon, kan det være godt å vite at aktører som NAF og Viking kan lokalisere deg ved å spore mobiltelefonen din også uten en nød-app. I en slik situasjon vil de be om lov til å spore deg, og når du har godkjent dette vil de lete etter deg ved hjelp av GPS-basestasjonene som mobilen din er koblet mot.

Ikke stol på mobilen alene

Både dekning og hastighet i mobilnettet kan variere. Derfor må du ikke ene og alene lene deg på mobiltelefonen for å være trygg når du er på tur.

– Ta gjerne med deg mobiltelefonen på fjellet og på skituren, men bruk sunn fornuft. Hold telefonen tørr og varm, og vis hensyn til andre. Ikke la din og andres sikkerhet basere seg på mobiltelefonen alene, sier Per Aril Meling, informasjonssjef i Telenor.

Du bør sette opp en nødplakat på hytta eller hjemmet ditt om du har en unøyaktig adresse, eller det kan være vanskelig å finne frem til deg.

– Lag en nødplakat med boligens eksakte koordinater og ha den lett tilgjengelig hjemme. Du vet aldri hvem som må ringe nødtelefonen 113, sier Normann.

Norsk Luftambulanse tilbyr sine medlemmer en egen tjeneste for å lage en slik plakat, men du kan også bruke Kartverkets tjeneste.

Norsk luftambulanse nød app screenshot

Aktuelle saker på online

Nå kan du sende ringe og sende så mange SMS du vil

Nyhet! Fri bruk

Bort med å betale for minutter og SMS, og inn med fri bruk.

Telenorkunder får mer

Illustrasjon

Apple har fått en konkurrent

En mobilprodusent spiser grådig av markedsandelskaka, en sniker seg innpå og en annen står standhaftig på sin plass.

Hvem er konkurrenten? Se Topp 10 mobil mai

Dobbel datamengde

Kjøp mobilabonnement nå – få dobbelt så mye data for pengene

Kjøper du et Komplett-abonnement fra Telenor nå, gir Telenor deg dobbelt så mye data de tre neste månedene. I tillegg får du mer data resten av året.

Dobbelt så bra mobilabonnement

HTC One har blitt en hit

Over 5 millioner har kjøpt HTC One

Den nye mobil-eneren er så rost opp i skyene og etterspurt at det har vært ventelister hos enkelte operatører.

Vi har HTC One – se vårt tilbud her

Eiere av iPhone får millionerstatning

300 millioner kroner i erstatning til iPhone-eiere

iPhone har ikke vært helt ærlige når de har avslått klager.

Kan du få iPhone-erstatning?