Søk
Meny

E-resept gir rask og enkelt oversikt over reseptene dine

kvinne skriver på laptop med stetoskop

Det har aldri vært enklere å sjekke reseptene sine på nettet. E-resepter er lett tilgjengelig uansett hvor du er.

Tiden da vi måtte holde styr på resepter vi får utskrevet av legen er over. Nå det meste gjøres digitalt som såkalte e-resepter. 

Men hva er egentlig en e-resept og hvordan fungerer det? Og ikke minst: er det egentlig trygt? 

Her er alt du trenger å vite om e-resepter.

Få full oversikt på Helsenorge

En e-resept er enkelt og greit en elektronisk resept. Denne har du tilgang til når som helst og den kan brukes på apoteker og bandasjister over hele landet. E-resept er innført i hele Norge, og fås i stedet for papirresept uansett hvor du bor.

I utgangspunktet fungerer det på samme måte som en papirresept: 

  • Du snakker med legen din som bestemmer hvor mange utleveringer resepten skal gjelde for. 

  • Legen gjør klar resepten og sender den elektronisk til en sentral database, kalt reseptformidleren.

  • På apoteket sier du at du har en e-resept. Du blir bedt om  å vise legitimasjon.

  • De vil da søke frem resepten i databasen og du får utlevert varen. 

Noen fastleger lar deg be om fornyet resept digitalt via fastlegetjenesten. Da sender du bare fastlegen din en melding og ber om å få fornyet reseptene dine.

Du kan også hente ut medisiner for andre selv når de har e-resept, men da må du ha med deg en fullmakt fra den som eier reseptene, samt legitimasjonen deres.

Trygg innlogging med BankID

I tillegg til at e-resepter er praktisk å bruke, er de svært enkle å holde orden på. Enkelte faste legemidler kan også fornyes digitalt, uten at du trenger å oppsøke legen fysisk. Merk deg at opplysningene som er lagret i reseptformidleren er underlagt Personopplysningsloven, Pasientjournalloven og Reseptformidlerforskriften.

skjermdump e-resept på helsenorge.no

På helsenorge.no ser du enkelt alle dine aktive og inaktive e-resepter.

Du finner alle reseptene dine – både aktive, utløpte og utekspederte – ved å logge inn helsenorge.no med BankID. Deretter trykker du på Legemidler. Her finner du detaljert informasjon om reseptene, som antall gjenstående utleveringer, dosering, utleveringshistorikk og lenker til pakningsvedlegg. 

Resepten blir slettet fra databasen 30 dager etter at den er ferdig ekspedert. Når resepten er utgått på dato, blir den slettet med det samme.

På Helsenorge kan du også se kjernejournalen din, timebestillinger, bytte fastlege, frikort og egenandeler, se helsetrygdkort – ja, egentlig alt som angår deg og helsen din. 

Hva er e-resept?

  • E-resept betyr elektronisk resept. Det er en resept som ikke skrives ut på papir, men som legen sender elektronisk til en sentral reseptdatabase.

  • E-resept er innført i hele Norge. Du får e-resept i stedet for papirresept uavhengig av hvor du bor i landet.

  • Alle apotek kan ekspedere e-resepten din. De fortsetter samtidig å ekspedere papirresepter som er gyldige.

  • Legen skal som hovedregel bruke e-resept, men kan i noen tilfeller skrive ut en papirresept dersom du for eksempel trenger å hente bruke den i utlandet.

Kilde: helsenorge.no

Skjul e-resepten med låst resept

I utgangspunktet kan alt helsepersonell som behandler deg se reseptene dine, uten ditt samtykke. Det gjelder leger, tannleger, jordmødre og helsesykepleiere. Apotekansatte kan også se alle reseptene dine, men bare når de betjener deg på apoteket eller hvis de skal sende medisinene dine til deg. 

Hvis du ønsker å skjule en e-resept fra helsepersonell, kan du be om en låst resept hos legen. Da knyttes et referansenummer til resepten din, og det er kun du, legen din og de du gir referansenummeret til som kan se e-resepten. Mister du referansenummeret, finner du den enkelt ved å bruke legemiddeltjenesten på helsenorge.no.

digital legetime pasient på laptop

Legen kan gi deg en låst e-resept. Helsepersonell må da få et referansenummer fra deg for å se resepten.

Du har også mulighet til å blokkere enkelt eller alt helsepersonell fra å se reseptopplysningene dine – bortsett fra fastlegen din. De blir kun varslet om blokkeringen dersom de forsøker å hente ut reseptene dine.

Blokkering kommer riktignok med en stor risiko: uten tilgang til reseptene dine, kan det skje at helsepersonell ikke kan gi deg tilstrekkelig helsehjelp. Ønsker du å blokkere noen, bør det altså gjøres med omhu.