Denne iPhone-appen gir deg full oversikt over helsa

Du kan enkelt måle søvn, vekt – eller sexlivet ditt.
Helse-app på iPhone

For to år siden dukket den revolusjonerende helse-appen opp på alle iPhoner over hele verden.

Frontet av et rosa hjerte på hvit bakgrunn, er appens hovedoppgave å samle all helserelatert informasjon om deg på ett sted.

I tillegg kommuniserer helse-appen med de andre appene dine, og holder oversikt over alt fra kaloriforbruk til puls, kolesterolnivå, søvn ... og sex.

Hvis du ønsker det, vel å merke. Å bidra eller bruke helse-appen er helt frivillig, og du bestemmer selv hva du ønsker å dele av informasjon.

Hvorfor bruke appen?

Dashboardet i helseappen

Full oversikt: I appens dashboard kan du velge å se de viktigste oversiktene.

En moderne smarttelefon er proppfull av avansert elektronikk og en mengde sensorer. Disse kan brukes for å registrere alle slags bevegelser, og resultatet er en haug forskjellige apper for alle tenkelige aktiviteter og trening.

Du har kanskje selv brukt en treningsapp når du jogger, sykler eller går på ski?

Disse appene kan også dele informasjonen de henter inn med iPhones innebygde helse-app, og dette gir uante fordeler.

Mange vil nok først og fremst merke at det er veldig motiverende å hele tiden vite hvor langt du har gått, hvor mange trapper du har gått opp … og ikke minst hvor mange kalorier du har brent.

– Mange mister ofte motivasjonen fordi de ikke vet hvor mange kalorier de forbrenner, eller hvor stor progresjon de har hatt. Da kan det hjelpe å ta i bruk en trenings-app som gir deg full oversikt over treningsøkten. Da ser du hvor langt du har løpt, hastigheten og antall forbrente kalorier, sa nylig personlig trener Ina Døhlen Lorentzen ved treningssenteret Fitness Xpress til Online.no.

Helse-appen i bruk

Helse-appen er delt inn i fire hovedgrupper: Dashbord, Helsedata, Kilder og Nødinfo.

Dashbordet er «hovedsiden» i helseappen. Her vises dine valgte helsedata fordelt på dag, uke, måned eller år – svært oversiktlig og greit.

Kategorien «Helsedata» brukes til å spore helseinformasjon som er viktig for deg, som vekt, treningsresultater, informasjon om mat og næringsstoffer, søvn, sex og reproduktiv helse – og mye annet. Mer info om hvordan du kobler Helsedata til Dashboardet finner du på Apples support-sider.

Heleappen holder oversikt over mye

Mange valg: Du kan selv velge og vrake mellom en rekke ting som kan måles.

I kategorien «Kilder» bestemmer du hvilke apper som skal få tilgang til helsedataene dine. Først trykker du på «Kilder» og så på en app. Nå får du oversikt over delte data som du kan slå på eller av.

Kategorien «Nødinfo» kan være svært viktig hvis uhellet er ute. Du kan selv fylle inn viktig helseinformasjon, som for eksempel om du brukes spesielle medisiner, har allergier, en medisinsk tilstand eller om det er en spesiell person som skal kontaktes hvis det feiler deg noe.

I en nødsituasjon er denne informasjonen lett tilgjengelig, selv på en låst skjerm, for personer som kommer deg til unnsetning.

Sammen med wearables

I helse-appen vil mye data kunne samles inn via telefonens innebygde sensorer, og du kan også bidra manuelt ved å taste inn en mengde forskjellig helsedata som er relevant for deg selv.

Men mange vil nok være interessert i å få mer data automatisk levert inn i appen. Dette er heldigvis noe som kan løses ved å bruke såkalte wearables.

Du kan blant annet måle kalorier

Måler kalorier: Kanskje kan det være motiverende?

Det finnes et vell av slike tekniske produkter du ha kan bære med deg på kroppen, og stadig flere av disse kan kommunisere trådløst med iPhone og helse-appen. Slike wearables er tekniske produkter som er spesialisert for måling av puls, søvnmønster og mye annet.

I tillegg til rene wearables finnes det også en rekke andre «smart-produkter» som du kan bruke til å måle forskjellige helsedata med, for eksempel trådløse blodtrykksmålere. Disse kan deretter sende resultatene direkte inn i helse-appen på iPhone, så du får full oversikt over nye og historiske målingsdata.

Hva med sikkerheten?

Diagrammene og informasjonen skal selvfølgelig ikke brukes til diagnostisering eller behandling av medisinske tilstander, men gir deg likevel unik innsikt og fantastiske muligheter for å overvåke og katalogisere din egen helse.

Med tanke på hvor mye sensitiv data som etterhvert samles i appen, er det også fint å vite at alt sammen blir kryptert med sikkerhetskoden din når du låser iPhone.

Bidra til forskning

Deler av kunnskapen som samles inn via helse-appen på iPhone kan også gjøres tilgjengelig for forskning og videre utvikling, og forhåpentligvis vil det gi deg en fremtidig helsemessig gevinst.

Apple har et eget program som kalles ResearchKit hvor mennesker over hele verden har muligheten til delta i utviklingen av nye verktøy for medisinsk diagnostikk.

I «gamle dager» måtte deltakere i medisinske studier møte opp i et laboratorium og kobles til måleutstyr for å kunne hente inn data. I dag kan de samme dataene hentes inn via mobilen – fra millioner av mennesker.

Over hele verden pågår nå studier både innen autisme, parkinson, brystkreft, diabetes og forskjellige hjerte- og karsykdommer, og det spås at markedet for helseprodukter som har mobilen som kontaktpunkt vil vokse kraftig fremover.

Populært på Online.no nå: