Vann, sand og sol kan ta livet av mobilen din

Se de smarte sommertipsene.
mobil på stranda

©2016 iStockphoto LP

Du ligger langflat på stranda, sola steiker og livet leker – en perfekt anledning for et skrytebilde til venner og familie. Det eneste problemet er at mens du har duppet av i sola, har mobiltelefonen din tatt kvelden. Den reagerer hverken på det ene eller andre tastetrykket. Hva har skjedd?

Mange kjenner seg nok igjen. Det er ikke bare kuldegrader som kan ta knekken på dagens teknologiske vidundre. Både vann, sand og solkrem kan bli bitre fiender av mobilen din i sommerferien.

Men, heldigvis finnes det noen gode råd du kan pakke med deg i kofferten.

Unngå mobilt sammenbrudd

Bud nummer en; Ikke la mobilen ligge for lenge fremme i sola. Mobilen er nemlig som de fleste av oss nordmenn, overfølsom for sterk sol uten beskyttelse.

For i stedet for skadet og brent hud, kan ekstrem varme over lengre tid kan føre til flere ganske alvorlige skader på innsiden av telefonen. Spesielt batteriet kan få store skader, enten ved at batterilevetiden reduseres eller at det rett og slett går i stykker.

Den beste måten å beskytte mobilen mot overoppheting og sammenbrudd i varmen, er enkelt og greit å holde den mest mulig i skyggen. Skal du for eksempel være en hel dag på stranda, kan det være lurt å legge mobilen i en lukket sekk eller veske.

Skjermdump temperaturvarsel

Får du denne advarselen på mobilen, bør du kjøle den ned straks.

Skulle du allikevel være uheldig, la mobilen avkjøles gradvis. Ikke legg den i kjøleskapet eller fryseren, da kan den rammes av kondens, som antageligvis bare fører til et nytt problem. Vent til telefonen er kjølt ned til normaltemperatur før du prøver å starte den på nytt.

Mobil + solkrem = usant

Selv om solkrem er menneskets beste beskyttelse mot sol og solskader, har kremen motsatt effekt på mobilens helse. 

Solkrem har som alle vet en lei tendens til å føre med seg mye klin og søl, og etter en lang dag på stranden er det ofte ikke bare kroppen som har fått seg en real gjennomgang smøring.
Oppdager du at solkremen har satt seg fast i kriker og kroker på telefonen, kan du først forsøke å bruke q-tips for å fjerne dette. Du kan også prøve en tørr mikrofiberklut. Er du fortsatt ikke fornøyd, er tipset å fukte kluten lett før du igjen tørker av resten sølet. 

Dette trikset fungerer også om du er uheldig og søler is, brus eller annet kliss på telefonen.

Mobilens verste fiender

Mange nordmenn legger sommerferien til sydlige breddegrader. Er du en av dem, bør du merke deg at mobilens to største fiender er sand og saltvann - også hvis du har vanntett mobil. Saltvannet kan føre til kortslutning i elektronikken, mens den finkornete sanden har en tendens til å trenge inn overalt. For å unngå kortslutning, må telefonen skrus av straks du oppdager skaden. 

Det aller beste du kan gjøre for mobilen din på strandferie, er å investere i en vanntett pose eller et vanntett deksel.  Det finnes flere produsenter som lager spesialposer av ulike slag til varierende priser. Men, gode råd trenger aldeles ikke være dyre. En billig og praktisk forsikring mot en våt telefon er en ziplock-pose i plast. IKEA har et rikt utvalg av slike i flere størrelser. Posene på 1,2 liter er mer enn store nok til mobiltelefonen din. 

Ingen grunn til å la sand eller salt ødelegge badeferien din med andre ord.

Når alt håp nesten er ute…

Har du allikevel vært maks uheldig og mobilen har fått seg en ufrivillig dukkert, er det beste tipset å legge mobilen i en bolle med ukokt ris over natten, eller lenger. Det kommer an på hvor mye vann som har kommet inn i telefonen. I verste fall kan du la den ligge i risen inntil en uke. Bytt risen hvert døgn. Ris har en fantastisk sugeevne og vil absorbere det som finnes av fukt.

Mobilen må ikke skrus på igjen før den er helt tørr innvendig. Det er også lurt å få fjernet batteriet hvis dette er mulig, fordi kombinasjonen vann, kobber og elektrisitet vil kunne føre til at kobberlederne i telefonen irrer.

Ta også ut SIM-kortet og eventuelle minnekort.

Forsikring med SWAP

Det er mye du kan gjøre for å redde mobilen fra vannskader og solskader. Sikrest er det likevel med forsikring. For ekstra trygghet lønner det seg å ha en egen mobilforsikring mot tyveri og skade. Og i en hverdag der smarttelefonen er i ferd med å bli vår beste venn, er det en absolutt fordel.

SWAP forutsetter et FRIHET, Yng, U18- eller U11-abonnement. Ved bytte av mobil må du inngå ny SWAP-avtale på 24 mnd. og levere inn din gamle mobil. Ved innbytte slettes utestående beløp opptil 12 mnd. Det er ingen binding på mobilabonnement. Se vilkår på telenor.no/swap.

Har du allerede SWAP-avtale og ønsker å bestille SWAP Plussforsikring kan du kontakte Kundeservice på 09000. Merk! Det er karantenetid på 30 dager før du kan melde skade hvis du kjøper SWAP Plussforsikring i etterkant.

Populært på Online.no nå: