Dette gjør du hvis barnet ditt blir mobbet på nett

6 gode råd for hvordan du kan gå frem om barnet ditt rammes.
Jente med mobil

Foto: VMJones/iStock /Getty Images Plus

Å oppleve at et barn blir mobbet, kan være en traumatisk opplevelse - også for deg som forelder. Ta deg tid til å reagere og tenke over saken, slik at du på best mulig vis kan være en god støtte. 

Bruk Hue er Norges største skoleturné mot nettmobbing. Siden 2009 har turneen besøkt 700 skoler, snakket med 200 000 barn og 40 000 foreldre om digital mobbing og nettvett. 

Her er Bruk Hues råd til foreldre:

1. Ikke kutt nettilgangen!

Ved å kutte nettilgangen, straffer du bare den som ikke har gjort noe galt. Vær i stedet en tålmodig og god lytter. Bevar roen og hjelp barnet med å ta kontroll over situasjonen.

2. Vær undersøkende og skaff bevis.

Det er enkelt å skaffe bevis på nett. Ta screenshots, før logg over hvem som mobber, hva som blir delt til hvilken tid og på hvilke nettsteder. Disse vil være verdifulle når dere vil rapportere eller søke hjelp. Husk at anonym mobbing også kan spores!

3. Understrek at man ikke trenger finne seg i trakassering.

Mobbe sms

Det er vanlig å føle skyld og skam når man blir mobbet. Derfor er det lurt å forsikre seg om at barnet ikke tror på det mobberen sier. Ved å svare på trakasserende meldinger, signaliserer man at det som blir delt er verdt å diskutere, og kan dermed føre til mer mobbing. Oppfordre i stedet til å blokkere avsenderen eller fjerne den fra vennelisten.

4. Hjelp barnet å sette grenser for seg selv og overfor andre.

På samme måte som ved fysiske overgrep, reager og protester når noe upassende skjer. Minn barnet ditt om at norske lover og rettigheter også gjelder på nett og mobil. Du kan derfor gå systematisk til verks for å få bukt med mobberne. Du har loven på din side!

5. Forsøk å løse problemet på lavest mulig nivå først.

Snakk med den som mobber. Forklar hvorfor du vil ha slettet informasjonen, og si at du tar det videre dersom det ikke blir gjort. Om dette er vanskelig, kan du ta opp temaet med kontaktlæreren eller på foreldremøte, for å gjøre flere oppmerksomme på problemet. 

Husk, skolen har plikt til å handle!

6. Søk hjelp hos politi eller andre som jobber med mobbeproblematikk.

Dersom du har forsøkt å løse problemet i felleskap med skolen og/eller mobberens foreldre uten å få en stopp på det, ikke nøl med å søke hjelp hos politiet eller andre som jobber med nettmobbing. Datatilsynet har også siden, slettmeg.no, som kan være til god hjelp om mobberen ikke sletter upassende bilder eller kommentarer.

Populært på Online.no nå: