Fem myter om mobiltelefoner

Er det farlig å lade om natten? Og er det stråling som gjør ørene dine varme?
Fem myter om mobiltelefoner

Det finnes mange mobilmyter. Hvilke har rot i virkeligheten, og hvilke fortjener å bli knust?

I mobiltelefoniens verden går utviklingen så fort at det kan være vanskelig å henge med i svingene. Reglene som var gyldige i går, er ikke nødvendigvis verdt å følge i morgen.

Særlig er det noen myter knyttet til mobiltelefoner som stadig henger igjen.

Vi gikk fem vanlige påstander nærmere i sømmene, for å finne ut hva som er den egentlige sannheten:

1. Du bør ikke lade batteriet før det er tomt

At batteriet bør være helt tomt før man lader er en lærdom som henger igjen fra «gamle dager».

Dagens smarttelefoner bruker litium-ion-batterier som fungerer på en annen måte. Batteriene virker rett og slett best hvis de er oppladet, og hvis de jevnlig tømmes helt kan det faktisk ha en motsatt effekt:

Når bør batteriet lades?

– Det kan redusere levetiden dersom man lader litium-ion-batteriene helt ut mellom hver gang, forteller Lars Ole Valøen til Online.no.

Valøen jobber som teknisk direktør i Grenland Energy, og har doktorgrad i batteriteknologi.

Han opplyser at materialforandringene ved opp- og utladning er spesielt store når batteriet er helt eller nesten utladet. Du sliter det med andre ord raskere ut ved å vente til batterikapasiteten er på 0 prosent før du stikker inn ladekabelen.

Konklusjon: Påstanden er usann

LES OGSÅ: Unngå svart skjerm på verst tenkelig tidspunkt - slik dobler du batteritiden

2. Du bør ikke lade på natten

Mange av oss bruker mobiltelefonen på dagtid og legger den til lading på nattbordet slik at den skal bli klar til morgendagens oppgaver.

Men er det lurt?

søvn

Det er en vanlig oppfatning at batteriet varer lengst om du holder det i 40-60 prosent ladetilstand. Bruker du opp batteriet på dagtid og fullader på natten, risikerer du altså å slite det ut litt raskere.

I tillegg er det et sikkerhetsaspekt ved dette:

– Det har forekommet at batterier har tatt fyr under lading, selv om det er ekstremt sjeldent, sier Valøen.

Uansett greit å være på den sikre siden?

Konklusjon: Påstanden er sann

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke lade mobilen når du sover

3. Strålingen fra mobiltelefonen gjør at øret blir varmt

Vi vet at det kommer stråling fra mobiltelefoner, men er den farlig?

Dette temaet finnes det mange, sterke meninger om, men anbefalingene fra offisielle kanaler er entydige: Mobiltelefoner avgir ikke stråling som gir helseskader ved normal bruk.

Stråling

– Det er strenge grenseverdier for hvor mye stråling man kan bli utsatt for. Grensene er anbefalt av den internasjonale strålevernorganisasjonen ICNIRP. Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og norske myndigheter følger disse anbefalingene, skriver Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet) på sine hjemmesider.

Tilsynet har sammen med Statens strålevern laget en brosjyre for å informere befolkningen om temaet. De avviser bestemt at ørene våre blir varme på grunn av mobilstråling.

– Blir du varm på øret når du bruker mobilen? Dette skyldes ikke stråling, men varme fra batteriet og elektronikken som driver telefonen, heter det i brosjyren.

De har likevel to råd til folk som ønsker å minimere eksponeringen for stråling:

  1. Sørg for å ha god dekning. Når det er kort vei til nærmeste basestasjon blir strålingen mindre
  2. Bruk håndfrisett

Konklusjon: Påstanden er usann

4. Å bruke mobiltelefonen under flyvning er farlig

Hvor farlig er det egentlig å bruke mobiltelefonen når du er i et fly? Lenge var reglene strenge for dette, men de blir stadig myket opp.

Bredbånd på reise

– Status i dag er at mobiltelefonen skal være avslått eller i flymodus under takeoff og landing. Ellers kan du bruke den som du vil. På flere av våre SAS-fly har vi også både wifi og ordinær mobildekning via en basestasjon montert i flyet, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Men hvorfor så strenge regler uten noen aktiv sjekk? Hvis bare én av passasjerene glemmer å skru av telefonen, vil det da være farlig?

– Innen flysikkerhet så er det et grunnprinsipp om at du skal være helt sikker på at noe er trygt før det blir tillatt. I dag er det slik at flyprodusenten ikke har klart å utelukke 100 prosent at signalene fra alle flyets passasjerer ikke vil påvirke flyets instrumenter, og derfor har luftfartsmyndigheten satt slike strenge føringer for bruk ombord i fly uten Air Mobile-løsninger som SAS har, sier Johansen.

Konklusjon: Påstanden er sann inntil det motsatte er bevist.

LES OGSÅ: Med internett som reisefølge 

5. Eldre folk takler ikke moderne teknologi

Dette er tull. Riktignok kan tap av syn, førlighet og finmotorikk gjøre det vanskeligere å gjennomføre enkelte oppgaver, men i det store og hele er det fint lite som hindrer de eldre i å ha like mye glede av smarttelefoner som andre.

Mobilhjelpen lærer deg bruk av nett og apps

Spør bare bestemoren Natty Huitfeldt, som skriver i en kommentar i Dagbladet:

– Av de bestemødrene jeg kjenner her i Kristiansand (det er mange), har samtlige helt vanlige og til dels kompliserte telefoner av ulike merker (selv har jeg iPhone 6s og takler den helt utmerket).

Faktisk kan de store, lyssterke skjermene på moderne mobiltelefoner være til stor hjelp for eldre, og det moderne brukergrensesnittet har modnet og er enkelt å betjene.

Konklusjon: Ikke undervurder bestemor!

LES OGSÅ: Nå skal bestemor på Snapchat!

Populært på Online.no nå: