Nasjonal Sikkerhetsmåned:

- Det farligste på nettet er deg selv

Med enkle grep kan du sikre deg mot nettsvindlerne.
Nasjonal Sikkerhetsmåned

Fagdirektør Roar Thon fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Bilde: Telenor

1. oktober gikk startskuddet for Nasjonal sikkerhetsmåned. Dette er en nasjonal dugnad som arrangeres i regi av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). 

Formålet er å gjøre folk mer bevisste på informasjonssikkerhet, nettbruk og hvordan vi kan beskytte oss selv best mulig på nettet.

Utnytter mangel på kunnskap og bevissthet

Som en del av den offisielle åpningen, inviterte Telenor fagdirektør Roar Thon fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet til å holde foredraget «Mennesket er hackerens beste venn». 

I foredraget tar Thon for seg hva det er mulig å gjøre noe med, og hva du som ansatt og privatperson kan bidra med i kampen mot nettkriminalitet. Han påpeker at vår mangel på kunnskap, bevissthet og god atferd på nettet utgjør en av de største sårbarhetene. 

- Altfor mange går rundt i den tro at noen sitter med en av- og på-knapp til internett. Noen tror internett-trafikk inn og ut av landet blir sjekket av en grensekontroll som gjør det mulig å stanse digitale spioner, hackere og nettsvindlere, sier han. 

Nasjonal Sikkerhetsmåned retter seg i hovedsak mest mot bedrifter. Men, det er viktig å merke seg at alle kan bli rammet av dataangrep på nett.

Vi er vår egen sikkerhetsansvarlig

Private og sensitive opplysninger som ID, helseopplysninger, BankID, passord og kredittkort er i dag salgsvare, og er derfor svært attraktivt blant nettkriminelle. 

Ifølge NorSIS må folk flest bli mer bevisst på bruk, deling og spredning av informasjon, ikke bare i sosiale medier, men på nettet generelt. Hva klikker du på mens du er på nettet? Hvem deler du din private informasjon med i sosiale medier? Og ikke minst - hvilken informasjon deler du? 

- Ved å være bevisst på hva og hvordan du deler informasjon, gjør du det vanskeligere for nettkriminelle å stjele informasjon fra eller gjøre innbrudd på pc-en din, sier de. 

Nye metoder

Metodene for nettkriminalitet er stadig i endring. De siste årene har vi sett en stor økning i e-postangrep, der målet er å lure folk til å legge igjen sensitiv informasjon. Det som imidlertid er nytt, er at svindlerne ikke lenger kun henvender seg via ukjente e-postadresser. 

Da selvangivelsen ble tilgjengelig 1. april i år, var det mange som fikk tilsendt en e-post som tilsynelatende kom fra Skatteetaten. I e-posten stod det at du hadde 6874,44 kroner til gode. E-posten var skrevet på dårlig norsk, og var et klassisk svindelforsøk som vi har sett flere eksempler på den siste tiden.

- I dette gamet er det ikke flaut å la seg lure. Det vi kjemper mot er ikke lenger gutteroms-hackere, men profesjonelle aktører som ustanselig jobber med å forbedre teknikkene og spisse angrepene. Så vi må forsøke å holde tritt, ved jevnlig å bidra med litt mer kunnskap, sier Bente Brunsgård i Telenor.

Nasjonal Sikkerhetsmåned

Slik lød e-posten som angivelig skulle være fra Skatteetaten. Bilde: Telenor

Beskytt datamaskinen din

Dessverre er det slik at en datamaskin din alltid vil være utsatt for angrep. Til syvende og sist er det hver enkelt av oss som er siste skanse i kampen mot svindlere, hackere og skadelig programvare. 

I tillegg til å bli mer bevisst, bør du derfor beskytte pc-en din med en skikkelig sikkerhetspakke. Som et av de fremste programmene på markedet sikrer Norton Internet Security deg mot alle typer angrep, slik at din netthverdag blir tryggere. 

Med Telenor Bredbånd og Mobilt Bredbånd får du én lisens av virusprogrammet inkludert. Helgarder deg mot nettkriminalitet og oppdater til siste versjon av Norton Internet Security i dag.