Slik surfer du sikkert i ferien

Tenk deg nøye om før du kobler deg på trådløse nettverk.
Surf sikkert i sommer

Foto: ©2015 iStockphoto LP

Sommertid er reisetid, og de fleste av oss har mobilen med i bagasjen. Langt borte fra det trådløse nettet hjemme – enten du soler deg på stranda, eller slår i hjel ventetiden på flyplassen – velger mange å oppsøke åpne, trådløse nettverk for å surfe. 

Usikker bruk

Men ferieturer kan også by på uventede utfordringer - også knyttet til mobilbruken. Som reisebloggen Toppen av Norge nylig kunne melde:

- Å bruke åpne gratis-wifi er like lite smart som ubeskyttet sex med en fremmed, 

Det å ukritisk surfe på helt åpne, trådløse nettverk, er noe Jahn-Helge Flesvik, sikkerhetsekspert og daglig leder i Aeger Group, tidligere i vår advarte sterkt mot.

- Om du sitter på en kafé eller en flyplass, der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din, sa Flesvik og fortsatte:

- Hvis du ønsker å være sikker når du surfer på nettet i offentlighet, bør du bruke mobildata via 3G- eller 4G-nettet og holde deg unna de trådløse nettene. Det er det tryggeste.

- Sjokkerende

Også dokumentarfilmskaper Tommy Gulliksen er blitt veldig obs på etter aha-opplevelsen han delte med Online.no.

Gulliksen fikk på nært hold se hvor lett det var å bli hacket på kafeer og offentlige steder etter å ha fulgt en 18-årig hacker rundt:

- Det aller mest sjokkerende var hvor enkelt det var og hvor raskt det gikk – samt hvor lite tydelig det var for dem som ble rammet, sa Gulliksen.

Hackeren kunne raskt, via en enkel app på hans egen mobiltelefon, lage et falskt nettverk mellom en offentlig router og brukerne – og fikk da tilgang til alt de var inne i på sine dingser.

Sikker surfing

For å beskytte deg både mot hacking og høye surfekostnader på utenlandsturen, kan det være smart å sjekke ut Feriesurf fra Telenor.
På den måten er du sikret fast, lav makspris på reisen – samt at du hele tiden har full oversikt. Nå betaler du også samme pris i USA som i alle EU-land, bare 29 kroner per døgn for 50 MB.
Er du engstelig for å overstige datamengden inkludert i abonnementet ditt også innenlands, kan du unngå ubehagelige overraskelser på regningen med gratistjenesten Datakontroll Norge