Er Snapchat, iMessage, Skype og Facebook trygt?

En ny test av chattetjenester avslører betydelige sikkerhetshull. Her er de sikre alternativene.
De sikreste chattetjenestene

De fleste av oss velger de samme lynmeldingstjenestene som vennene våre bruker. Men av og til kan det lønne seg å tenke seg litt mer om. Foto: iStockphoto.com

Snapchat, iMessage, Skype og Facebook: Vi kommuniserer med hverandre på en mengde ulike måter over internett, og forskjellige tjenester slåss om at du skal bruke akkurat dem til å snakke med vennene dine.

Flere hundre millioner brukere over hele verden bruker slike tjenester ukentlig.

Men hvor sikre er de såkalte lynmeldingstjenestene egentlig? Organisasjonen EFF (Electronic Frontier Foundation) som jobber med juridiske problemstillinger i internettsamfunnet, har testet ulike løsninger.

Store mangler

I testen benyttet de sju ulike kriterier, for eksempel: Er meldingene kryptert? Kan brukeren bekrefte identiteten til dem han eller hun snakker med? Er gamle samtalelogger trygge?
Dårligst ut kommer flere av de mest populære tjenestene - blant andre Google Hangout, Facebook chat, Snapchat, WhatsApp, og Viber, som fikk ståkarakter på bare to av sju kriterier. 

Ingen grunn til panikk

Betyr dette at du bør unngå disse tjenestene for enhver pris?

Nei, så ille er det ikke, mener Bjørn Remseth fra Elektronisk Forpost Norge, en hjemlig variant av EFF. Han påpeker at giganter som Facebook og Google lager tjenester som skal være enkle for millioner av mennesker, og at brukervennlighet prioriteres framfor sikkerhet. Og:

- De aller fleste tjenestene har et snev av sikkerhet, det er ingen av dem som er veldig enkle å avlytte. Det er bra, sier Remseth.

Pass på hemmelighetene

Utfordringen oppstår idet man utveksler hemmeligheter som kan være attraktive for andre. For eksempel om man sender børssensitiv informasjon eller forretningshemmeligheter, eller statshemmeligheter. 

Slike opplysninger bør man neppe utveksle over Facebook Chat eller Snapchat uten å tenke seg svært godt om. 

- Til slutt koker det ned til et spørsmål om du stoler på selskapet som leverer tjenesten eller ikke. Utro tjenere finnes overalt, men noen selskaper har bedre mekanismer for å sikre seg mot sikkerhetsbrudd enn andre, sier Remseth. 

Det finnes alternativer

EFF påpeker at det finnes alternativer, som for eksempel CryptoCat og ChatSecure. Disse er mer egnet til utveksling av sensitiv informasjon, og mye strengere kryptert.
De sikreste av de mer populære tjenestene er ifølge EFF iMessage og FaceTime fra Apple, som oppfyller fem av de sju kriteriene.

Vær bevisst

Til sjuende og sist handler det uansett om å være bevisst på hva slags informasjon man gir og tar imot over internett:
- Som en tommelfingerregel må man regne med at det er minst én instans som logger alt du sender fra deg. Total anonymitet er vanskelig på internett, når informasjon som oftest krysser flere landegrenser. Det er ikke paranoia, slik er det bare, sier Bjørn Remseth i Elektronisk Forpost Norge.
illustrasjon De sikreste chattetjenestene

Et utdrag fra testen foretatt av Electronic Frontier Foundation. Foto: Skjermbilde fra eff.org.