Får du dette Android-viruset, kan du kaste telefonen

Gir seg ut for å være Snapchat, Facebook og 20.000 andre apper.
Nytt virus utgir seg for å være blant annet Snapchat

Det amerikanske sikkerhetsselskapet Lookout har oppdaget et nytt virus, som i verste fall kan gjøre Android-telefoner helt ubrukelige. 

Viruset, en type trojaner-adware (se faktaboks), legger seg helt inn på systemnivået på telefonen – der det kan være nesten helt umulig å fjerne. 

Det hjelper ikke engang å nullstille telefonen tilbake til fabrikkinnstillingene.

Snapchat og Facebook rammet

Ifølge Lookout er det funnet spor av virusfamilien i over 20.000 Android-apper, som gir seg ut for å være populære apper som Facebook, Candy Crush, Snapchat, Twitter, WhatsApp, Google Now og mange andre. 

De falske virus-versjonene av appene kan være fullt fungerende ellers, men blir de installert på en telefon vil viruset raskt ta kontroll over telefonen – noe som kan gi virus-bakmennene full tilgang til informasjon på telefonen din.

Vanskelig å oppdage – og fjerne

– Ulikt eldre typer adware, som var svært åpenbare og plagsomme – noe som fikk brukerne til å avinstallere dem – er denne nye typen adware stille, og jobber i bakgrunnen. Disse skadelige programmene legger seg på rotnivået på enheten uten at brukerne engang merker det, skriver Lookout på sin blogg

Selskapet merker seg en lite hyggelig trend der adware, som tradisjonelt har spyttet ut uønsket reklame (derav navnet), nå i stedet er blitt mer stillegående og sofistikert. 

– For å strø salt i såret, vil ofrene mest sannsynlig heller ikke klare å avinstallere viruset – noe som etterlater dem med valget om enten å oppsøke profesjonell hjelp for å fjerne det, eller rett og slett kjøpe en ny enhet, skriver selskapet videre.

Ikke via Google Play

Det er viktig å merke seg at du ikke finner disse falske virus-appene i den offisielle Android-appbutikken Google Play. 

Bakmennene bak viruset henter imidlertid ned appene fra Google Play, setter viruset inn i disse, og legger de infiserte appene tilbake ut på tredjeparts, uoffisielle appbutikker der kontrollen ikke er like god som hos Googles offisielle versjon. 

Her er noen smarte ting å tenke på når du installerer apper på telefonen din:

  • Som alltid, er det svært lurt å aldri installere apper fra andre kilder enn den offisielle appbutikken Google Play. 
  • Om du likevel gjør dette, må du være 100 prosent sikker på opphavet til appen‚ som for eksempel om din egen jobborgansisasjon har et system for å installere egne apper. 
  • Trykk heller aldri «installer» på en popup-forespørsel om slikt fra en tredjeparts nettside. Dette gjelder uansett hva som står beskrevet om appen i beskjeden. 
  • Husk at det er her du ofte blir lurt, ved at hackerne later som om du får en spennede app du kanskje har lyst på.

I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du aktiverer din Google Play-konto - husk også at du kan betale for Android-appene over telefonregningen.

Beskytt deg med Mitt Telenor-appen

Alle Android-brukere kan nå laste ned eller oppdatere til siste versjon av Mitt Telenor-appen og nyte godt av to innebygde sikkerhetsfunksjoner. 

- "Sikker Surf" og "Antivirus" forebygger at du får virus på mobilen, og du mottar et varsel om du surfer på en infisert nettside. Du kan også skanne mobilen for ondartede filer, og får en påminnelse via appen om det er for lenge siden siste skann, sier Kenneth Arvesen, forretningsansvarlig for apper i Telenor til Online.no

Antivirus skanner automatisk apper og filer på din mobil, og leter etter ondsinnet programvare og virus. Om Mitt Telenor-appen finner infiserte apper eller filer, vil dette varsles og du få mulighet til å slette de infiserte filene. Så lenge virusbeskyttelsen er påslått i Mitt Telenor, vil Antivirus kjøre i bakgrunnen - noe du kan se mer om i videoen under.

Populært på Online.no nå: