Spionerer på deg via ditt eget webkamera

Datakriminelle har funnet metoder for å hacke seg inn på maskinen din og aktivere webkameraet – uten at du merker noe som helst.
Spionerer på deg via ditt eget webkamera

I verste fall kan hackerne tømme nettbanken din, ta over e-postene dine og stenge deg ute fra din egen maskin. I beste fall følger de bare med på alt du gjør, plager deg og gjør hverdagen din sur… 

Dekk til kameraet

Hackerne kan få tilgang til både webkameraet, mikrofonen og filene på din maskin. Den eneste måten du kan sikre deg helt mot overvåkning via webkameraet, er å dekke det til. En bit med tape og litt papir gjør susen. 

På den måten vil du i det minste unngå at uvedkommende får opp levende bilder av deg hver gang du slår på maskinen. Det sikrer deg imidlertid ikke mot å bli hacket. 

Tar full kontroll over maskinen din

RAT er en forkortelse for Remote Administration Tool. Dette er en egen form for datainnbrudd som gir hackeren muligheten til å fjernstyre maskinen din. Ved å lure deg til å laste ned en programfil får inntrengeren full tilgang til maskinen din og alt innhold, som filer, bilder og passord.  

Når hackeren først har fått tilgang, kan han overvåke alt som skjer på maskinen din og ikke minst fjernstyre den. I tillegg til å slå på webkameraet, kan en RAT-hacker blant annet styre musa, starte og stoppe programmer, slette filer og slå av eller på maskinen. Vi snakker altså om full overvåkning.

Deler videoer av ofrene

Fenomenet er på ingen måte nytt, men de siste årene har metodene blitt adskillig mer sofistikerte. Nå finnes det egne forum på nett hvor hackerne deler programvare, informasjon om hvordan den skal brukes og råd til hvordan de kan få uskyldige ofre til å installere de ondsinnede programmene. 

Enkelte steder deler de til og med videofiler og bilder av sine ofre idet de blir lurt og plaget, ofte til stor begeistring og hånlige kommentarer fra andre brukere på forumet. Alt blir filmet med offerets eget webkamera. 

For noen hackere er det en merkelig gutteromshobby. For andre er jakten på penger den viktigste driveren. Hackerne er mange og sjansene for å bli tatt er minimale. 

Ikke gå i fella

Det er ikke mye som skal til for å få tilgang til en annen persons webkamera. Ifølge en reportasje i Ars Technica trenger hackerne kun å lure sine mål til å last ned en fil, som regel via fildelingsnettverk. 

Hackerne gir filene navn de vet folk søker på, som for eksempel kjente filmer, populære låter eller navn på popstjerner. De kan også gjøre det så enkelt som å sende deg et bilde med en skjult kode eller legge deg til som venn på Facebook.

God antivirusprogramvare kan selvfølgelig gjøre jobben vanskeligere for hackerne, men det viktigste sikkerhetstiltaket du gjør er uansett å utvise skepsis og en god dose fornuft.

Unngå å bli et offer

Det er mange forholdsregler du kan ta for å sikre deg mot spionasje via webkameraet. Du kan blant annet:

  • Ha et godt anti-virusprogram installert
  • Bruk en maskin med oppdaterte drivere
  • Dekk til webkameraet
  • Ikke last ned torrenter eller filer du ikke kjenner innholdet i 
  • Vær skeptisk om folk du aldri har hørt om legger deg til på Facebook

Hvis skaden allerede har skjedd, må du først og fremst koble deg fra internett. Skann maskinen med ditt anti-virusprogram, og se om den finner noe mistenkelig. Skulle ikke det fungere kan du besøke en IT-ekspert, eller reinstallere Windows.

Du kan også ringe Telenoreksperten, som kan hjelpe deg med alt innen data-, mobil- og nettverksproblemer via telefon eller fjernstyring. De løser i tillegg problemer som ligger utenfor vanlig kundeservice, slik at du alltid får hjelpen du trenger.