10 tips til nettvett for deg med barn i huset

Internett er en nærmest utømmelig kilde til læring, sosialisering og lek. Samtidig er nettet også et sted for porno, vold og mobbing. Disse tipsene gir barna dine en tryggere hverdag på nett.
Bilde av et kart hvor det vises hvor 2 personer er

Som foreldre er det vår jobb å passe på at barna våre ikke utsettes for inntrykk de ikke har verktøyene til å forstå ennå. Det er dessverre ikke alltid like enkelt, særlig ikke når barna i mange tilfeller har mer datakompetanse enn oss voksne. Derfor er det greit å ha noen enkle kjøreregler å forholde seg til.

10 tips til nettvett for deg med barn i huset

1. Opprett egne brukerkontoer for barna så de ikke får tilgang til det du har på pc-en.

2. Sjekk at personverninnstillingene er på høyeste nivå (gå inn på menyen “Alternativer” i nettleseren).

3. Sørg for å kjenne foreldrekontrollfunksjonene i din nettleser. Med disse kan du overvåke og sette grenser for hva barna kan gjøre og se på nettet, og sette bestemte surfetider.

4. Legg inn snarvei til en barnevennlig søkemotor, som Kvasir Junior og Yahoo Kids.

5. Vurder bruk av barnetilpasset filttreringsprogram, som for eksempel Norton Family. Her kan du selv sette grenser for hvor lenge barna kan surfe hver dag, hvilke sider de har tilgang til og få varslinger når de bryter reglene på mobil. 

For å benytte deg av programmet må du registrere deg som bruker hos Norton Symantec, og installere Norton Family på alle maskinene der du ønsker å se barnas nettaktivitet. Alle kunder med Bredbånd eller Mobilt Bredbånd fra Telenor, får én lisens av Norton Internet Security 2014 inkludert.

6. Oppfordre barna til å fortelle deg om alt de synes ser rart eller mistenkelig ut.

7. Vis de sidene du foretrekker å bruke når du søker kunnskap.

8. Lagre nettadressene som barna bruker mest i Favoritter (et valg i nettleseren). På den måten kan de bruke sine favorittnettsteder igjen og igjen uten å gå veien om søkemotoren.

9. Ta del i barnas surfing på Internett. Det er en utmerket måte å stimulere diskusjonen og øke tilliten på. Gjør det til en utfordring å lære sammen.

10. Husk at du er barnas fremste rollemodell – gå frem som et godt eksempel.

Kilder: Medietilsynet.no