Slik holder du mobilhackerne unna

10 tips som gjør mobilen sikker.
Trygg mobil

Foto: ©2015 iStockphoto LP

Med enkle sikkerhetstiltak kan du holde tyver og mobilhackere unna sensitivt innhold på mobilen din.

Ti sikkerhetstips for smarttelefonen din:

1. Skru på kodelås, så unngår du at uvedkommende får tilgang på sensitiv informasjon på mobilen din. Denne aktiveres i innstillingsmenyen på mobilen din. Velg et passord bestående av tegn, tall og bokstaver.

2. Sjekk tillatelsene som en app får når du laster den ned. For eksempel kan en app be om tillatelse til å se kontaktlisten din, eller få tilgang til telefonens minnekort. Vil du virkelig at et spillselskap skal få tilgang til dine personlige meldinger? Hos Android-mobiler og Windows Phone dukker disse tillatelsene opp før man installerer appen. På iPhone får man advarsler først etter å ha installert appen.

3. Unngå å lagre sensitiv informasjon som innloggingsinformasjon til nettbanken, pin-koder for bankkort, og så videre på mobilen. Dette er informasjon du neppe vil at skal havne i hendene på uvedkommende

4. Installer en sikkerhetsløsning med GPS som for eksempel Apples Finn min iPhone eller Androids Device Manager. Med disse tjenestene kan du låse telefonen og sette et nytt passord, slik at bare du kan låse den opp igjen. 

5. Ikke «jailbreak» telefonen din. «Jailbreak» åpner programvaren på mobilen din slik at du kan installere de appene du selv vil, også de som ikke er godkjent av Apple og Google. En slik overstyring øker risikoen for farlig og skadelig innhold. Hold deg til apper fra de offisielle app-butikkene. (App Store, Google Play osv.) 

6. Sikkerhetskopier bilder, musikk og annen data jevnlig. Mange av oss har halve livet på mobilen, og sjansen for at du mister mobilen er større enn sjansen for å miste pc-en. Når du kjøper ny mobiltelefon, følger det som regel med et verktøy for synkronisering mot pc eller Mac. På den måten kan du lagre innholdet på mobiltelefonen din også på datamaskinen. 

7. Ikke last ned usikre applikasjoner. Særlig ikke hvis du har fått de på e-post eller SMS. Disse kan være skadelige.

8. Ikke åpne mistenkelige SMS, MMS eller e-post på mobilen. Kontakt Forbrukerombudet hvis du tror et firma masseutsender SMS med reklame (spam).

9. Vær forsiktig med å koble deg opp på ukjente trådløse nettverk og bruk aldri slike nettverk til å sende sensitiv informasjon. Å surfe på et åpent nettverk kan sammenlignes med å føre en høylytt samtale i et rom fullt av ukjente mennesker. Etter noen timer på et hotell eller ved en kaffebar, kan en svindler ha fått en lang liste med brukernavn og passord uten at du merker noen ting.

10. Vær forsiktig med dine åpne kontoer i sosiale nettverk. Bruk de ekstra sekundene det tar å logge inn og ut. Se for deg hva som kan skje om andre får tilgang til din Facebook-konto.

Sikkerhetsprogrammer til mobilen

Det finnes også apper som sikrer innholdet på mobilen din. Som privatkunde hos Telenor får du sikkerhet gjennom Mitt Telenor-appen. For Android har appen ytterligere to funksjonelle elementer: Sikker Surf advarer deg før du surfer til infiserte websider. Antivirus skanner mobilen din for virus og sjekker apper ved nedlasting og installasjon. 

• Last ned Mitt Telenor

For iPhone finnes blant annet appen Find My iPhone. Denne kan tilby mange av de samme funksjonene som Nortons løsning.

Last ned Find my iPhone fra iTunes

Trygg bankbruk med BankID

BankID gjør at du kan logge inn i nettbanken fra både mobil, pc Mac og nettbrett, med høyeste sikkerhetsnivå.

Dette er BankID for mobilen

Kilder: Symantec