Ta netthetsen på alvor!

Hvorfor finner enkelte glede i å trolle på internett?
netthets, troll på nett

I en artikkel på Online.no fra tidligere i år, kan du lese om barns erfaringer med hets og sjikane i sosiale medier. Her kommer det frem at 4 prosent av barn mellom ni og 16 år har opplevd å bli kalt slemme ting på internett. 

Selv om det er viktig at vi verner om de yngre, er faktum at netthetsen starter hos de voksne – enten i kommentarfeltene i nettavisen eller venner imellom på Facebook.

Det viktigste spørsmålet er dermed: Hvorfor ender noen opp med å bli netthetsere? 

Hva kan vi gjøre?

Aleksander Leikvangen hos Diskusjon.no, et av Norges største debattforum på nett, mener at man kommer langt ved å gi trollene en kald skulder.

- Prøv å ignorere debattantene som tyr til hets. Ikke svar på innleggene, ikke gi dem en grunn til å følge opp med mer hets, sier han.

Han oppgir også klare retningslinjer som en måte å få bukt med problemet. Med et regelverk i ryggen, ligger makta hos brukerne.

- Det viktigste du kan gjøre er å rapportere innlegg og la de som modererer debatten ta seg av netthetserne som skaper et dårlig miljø for resten, sier han.

For Leikvangen, som blant annet har ansvar for moderering av innlegg på Diskusjon.no, er det denne formen for borgervern som er nøkkelen til en god debattkultur

- Man må ha et såpass responsivt system at brukerne benytter seg av rapporteringsfunksjonene, og føler at det har reell effekt å rapportere, sier han.

Dette gjør seg også gjeldende i sosiale medier, men på mindre formell basis. 

Selv om reglene ikke er klart formulert, har vi likevel et felles normativt ansvar om å rapportere støtende bilder på Facebook - eller sårende kommentarer i en blogg.

Og som Leikvangen påpeker, kommer man alltid langt med god gammeldags folkeskikk.

- Gjør ditt beste for å holde debatten sivilisert, og nivået høyt gjennom å være høflig og vennlig, sier han.

Røpet av personlighetstrekk

For å skjønne hvordan noen kan finne glede i å såre andre på internett, må man først betrakte personen bak tastaturet. 

En artikkel i tidsskriftet Personal and Individual Differences tar for seg en studie om nettopp denne personen – og gjennom en spørreundersøkelse ble netthetserne sondert for ”mørke trekk”.

I spørreundersøkelsen ble deltakerne blant annet målt på personlighetstrekk som narsissisme, psykopati og sadisme, i tillegg til å dele informasjon om sin nettbruk. 

Ved endt studie havnet bare 5.6 prosent av deltakerne i kategorien ”netthetsere”, men ved ett interessant sammentreff: 

De var langt mer sannsynlig å score høyt på ”det mørke triangelet” – det vil si, personlighetstrekkene narsissisme, psykopati og sadisme*

I artikkelen kommer dessuten frem at netthetseren er en typisk utadvendt person, som bare er ute etter å ha det gøy. Trolling er med andre ofte motivert av en dysfunksjonell form for humor – på bekostning av andre.

*Høyere sannsynlighet for disse personlighetstrekkene er ikke ensbetydende med at alle ”netthetserne” har alle tre trekkene.

Kilde: arstechnica.com