I år tar hackerne kontroll over dingsene dine

Slik beskytter du deg mot å bli presset for penger.
Datatrussel

Stadig flere av tingene rundt - og på - oss er tilkoblet internett, og de er dårligere beskyttet enn pc-er og mobiler. Foto: iStockphoto 2016

- Alt tyder på at ransomware, altså utpressingsvirus, vil være en enda større trussel for privatpersoner og bedrifter i 2017 enn det har vært tidligere. Ikke bare blir det flere angrep, men summene som kreves øker også. Tidligere ville hackerne ha 2000-3000 kroner for å låse opp pc-en din. Nå presser de deg for det dobbelte.

Det sier Ola Rehnberg, sikkerhetsekspert i Symantec Sverige. Han mener nye hackerverktøy har mye av skylden for økningen.

- Du trenger ikke være rakettforsker for å bli hacker i dag. Et hackerprogram som Mirai gjør det enkelt for amatører å gjennomføre angrep. Det var nettopp dette programmet som ble brukt da store deler av nettet ble angrepet og stengt i USA og Europa for noen måneder siden.

Snart blir bilen din hacket

Det er spesielt «Tingenes Internett»-enheter som smartklokker, webkameraer og annen forbrukerelektronikk som er utsatt for Mirai og andre hackerprogrammer. 

Ola Rehnberg

Ola Rehnberg, sikkerhetsekspert i Symantec Sverige.

- Stadig flere av tingene rundt oss er tilkoblet internett, og de er dårligere beskyttet enn pc-er, nettbrett og mobiltelefoner. Nå venter vi egentlig bare på at bilindustrien skal rammes for alvor, sier Rehnberg og forklarer:

- Bare se for deg situasjonen. Du setter deg inn i bilen din på morgenen og skal haste av sted til et viktig møte. Så blir du møtt med en beskjed på LCD-skjermen om at bilen er sperret for kjøring, og at du må betale 5000 kroner for å få startet den. Hackere vil alltid finne nye måter å bruke ransomware på.

Angrep fra skyene

Ny teknologi betyr alltid nye muligheter for datakriminelle. I 2017 kan det være lurt å løfte blikket innimellom. Angrepene kommer nemlig fra skyene – både i overført og direkte betydning. Vi starter med førstnevnte:

- Skylagring er den moderne måten å lagre ting på. Vi deler ting med andre, tar vare på bilder og lagrer sensitiv informasjon i skyen. Alt dette er fristende for en datakjeltring. Husk sikkerhetsprogram og sterke passord, råder sikkerhetseksperten.

Den direkte trusselen fra skyene er – potensielt – enda verre:

- Himmelen fylles med droner, til privat-, profesjonelt- og militært bruk. Disse dronene kan selvfølgelig hackes, eller kapres om du vil, og brukes av terrorister til å angripe sivile mål. Det er en reell frykt.

- Heldigvis ser vi at cyberkriminalitet i stadig større grad blir tatt på alvor av politiet. Symantec var involvert i det verdensomspennende politisamarbeidet som satte hackernettverket Avalanche ut av spill nå nylig. Forhåpentligvis klarer vi å gi de kriminelle flere tilbakeslag i tiden fremover, sier Rehnberg.

6 tips for beskyttelse

Hackerne blir stadig mer utspekulerte, men det finnes heldigvis forholdsregler som bidrar til å beskytte deg mot dataangrep. Her er sikkerhetsekspertens seks viktigste råd for 2017:

  • Vær forsiktig med linker og vedlegg i e-post. I stedet for å trykke på en link kan du åpne et nytt nettleservindu og skrive adressen inn i adressefeltet – da ser du om linken er ekte. Bruker du Norton Security, blir adressefeltet grønt om siden er sikker.
  • Ikke del personlig informasjon. Seriøse organisasjoner, som for eksempel banken din, kommer aldri til å be deg om PIN-koder eller annen personlig informasjon via e-post eller telefon. Kontakt banken din om du er usikker.
  • Ikke la deg skremme. Hackerne bruker mange ulike skremselstaktikker for å få tak i informasjon. De kan for eksempel true med å stenge kontoene dine. Kontakt leverandøren av tjenesten for å sjekke om forespørselen er ekte.
  • Beskytt din digitale identitet. Bruk unike og sterke passord for alle tjenester. Selv om det er fristende: Ikke velg automatisk lagring av passord. Hold passordene for deg selv, og bruk gjerne et passordprogram så du slipper å skrive dem ned.
  • Bruk et moderne sikkerhetsprogram. Ikke bare beskytter de deg mot virus, men inneholder identitets- og webbeskyttelse som gjør det tryggere å handle på nett.
  • Sikkerhetskopiér. Ta jevnlig back-up av viktig informasjon du har lagret på dataen din. Da blir konsekvensene av cyberkriminalitet og tekniske uhell mindre.

Populært på Online.no nå: