Bør du ha Full HD eller 4K på TV-en din?

Dette er de viktigste forskjellene
4K-TV fra Sony

Alle vil ha 4K, men «ingen» vet hvorfor. Den kryptiske benevnelsen er det mest brukte buzz-ordet i TV-bransjen om dagen, og en stadig større andel nye TV-skjermer leveres med 4K som standard. 

Foreløpig er det imidlertid ingen TV-kanaler som sender i 4K – men strømmetjenesten Netflix har såvidt begynt å strømme seriene sine i 4K.

Mye høyere oppløsning

Så, er det egentlig noen vits å investere i den nyeste teknologien? Vil et utrent øye i det hele tatt kunne se forskjell på Full HD og 4K? 

– Ja, det vil du, sier videoredaktør i Stereopluss, Jørn Finnerud. 

Hvis du sammenligner to skjermer, hvor den ene har Full HD og den andre 4K, er de ulike tekniske nivåene ganske enkle å sette fingeren på. Den største forskjellen er det totale antallet piksler eller bildepunkter på skjermen.

– Oppløsningen på 4K vi være opptil fire ganger høyere. Altså er tettheten av piksler eller bildepunkter fire ganger så stor, gitt at antall tommer på begge skjermene er det samme, forklarer Finnerud.

Full HD versus 4K

Ser man forskjell?

Det er selvsagt imponerende stor forskjell, men vil en gjennomsnittlig TV-bruker kunne merke den hjemme i egen stue? Da nettstedet Tek.no gjennomførte en blindtest før jul, var det for eksempel ikke alle som kunne skille mellom 4K og Full HD. 

– Det kommer an på to ting: Hvor stor skjermen er, og hvor langt unna du sitter. 4K får man mest utbytte av på store skjermer. På skjermstørrelser under 55 tommer vil du legge mindre merke til dette, mener Finnerud.

Avstand til skjermen spiller også inn. Hvis du sitter langt unna vil bildepunktene på skjermen «gro igjen». Tilsvarende vil de enkelte bildepunktene bil synlige hvis man sitter for nærme.

– Sitter man fem-seks meter unna, skal du ha trent øye for å se forskjell på Full HD og 4K. Med normal avstand, rundt tre meter, mellom deg og skjermen blir det annerledes. 

Med 4K kan du sitte enda nærmere skjermen og fremdeles ha sylskarpt bilde. Tilsvarende kan skjermstørrelsen blåses opp uten at du vil legge merke de individuelle bildepunktene.

4K-TV

Kildematerialet viktigst

For å gjøre en reell sammenligning av Full HD og 4K, bør man også ta hensyn til kildematerialet.

– Da må du ta innhold laget for Full HD og vise det på en Full HD-skjerm. Tilsvarende med 4K. I praksis blir dette ofte annerledes, for selv om for eksempel NRK ikke sender 4K, så lages mye innhold i 4K-standard, og dette ser vesentlig bedre ut, også på Full HD-skjermer. Det samme gjelder innhold på Netflix. Innhold som er filmet og produsert i 4K, ser også skarpere ut når det blir nedskalert enn innhold som er produsert i full-HD fra starten av, forklarer Finnerud. 

TV-eksperten mener noe av det viktigste man kan gjøre uansett skjermtype, og størrelse, er å benytte de forskjellige innstillingene for skjermen. 

– Man bør bruke de mulighetene som finnes i TV-en. Som et minimum bør man sette TV-en i «filmmodus». Dette sørger for en mer naturtro og «riktig» fargegjengivelse. 

I realiteten mener Finnerud at «valget allerede er tatt» for de aller fleste TV-kjøpere. 

– I dag må du ganske langt ned i sortimentet for å finne en skjerm uten 4K. Dette er på vei til å bli den nye standarden, i hvert fall på skjermer over en viss størrelse.

Her kan du se en informativ video om 4K fra TechRadar:

Populært på Online.no nå: