Film fisketuren fra nytt perspektiv

Actionkameraer er ikke bare for ekstremsportentusiaster.
Actionkamera

Trodde du at actionkameraer som GoPro bare er for snowboardkjørere og fallskjermhoppere? Da må du tro om igjen. Roy Lyngstad som legger ut opptak på Youtube fra fluefisketurene sine er et godt eksempel på at slike kameraer også kan være nyttige under langt roligere omstendigheter. Nedenfor ser du en av videoene hans:

Lettvint å ha med på tur

På stemningsfullt vis formidler filmen hvordan det oppleves å stå ute i elva med vakker natur rundt seg. Den er satt sammen av flere turer i løpet av fjoråret, og det unike perspektivet oppnår han ved å rett og slett ha en GoPro festet på hodet mens han fisker. Han forteller oss at kameraet er veldig enkelt å bruke:

- Når jeg er ute og fisker har jeg kameraet hengende i beltet. Hvis det oppstår en situasjon er det bare å smekke det på hodet og begynne å filme. Det går også an å koble kameraet trådløst til en smarttelefon. Da får jeg bildet direkte på telefonskjermen hvor jeg kan styre heleopptaket fra start til slutt, Det er veldig kjekt, sier Lyngstad.Det eneste negative Roy har å si om sitt GoPro HD Hero 3 er at batteritiden er litt kort, men det har han løst ved å kjøpe et par ekstra batterier til å ha med på tur.

Videoen har han laget først og fremst for sin egen del, men den er også inspirert av andre i fluefiskemiljøet. På spørsmål om hvor opptakene er gjort blir han plutselig hemmelighetsfull. Det viser seg at det er en intern forståelse i dette miljøet om at man ikke oppgir nøyaktig posisjon. Man vil jo ikke spolere de gode fiskeplassene.

På to hjul

Actionkameraer fungerer også godt til å dokumentere sykkelturer. Jon Nerheim har lagt ut videoen Rallarvegen 2013, der han og en vennegjeng sykler den kjente strekningen fra Haugastøl til Flåm. Filmen viser vakker natur fra en syklists perspektiv, og vi får et flott innblikk i hvordan det er å sykle den naturskjønne og historiske veien. Selv sier Nerheim at filmen først og fremst er ment å dokumentere den årlige venneturen.


Nerheim forteller at han alltid har vært opptatt av dingser, spesielt foto- og videokameraer. Da GoPro dukket opp var det et selvsagt valg for han - først og fremst på grunn av størrelsen og tilleggsutstyret:

- Jeg har alltid med meg kamera overalt, og tidligere måtte jeg da stå med kamera i hånden nedover skibakken hvis jeg skulle filme. Dermed ble det bare logisk å kjøpe GoPro med ulike festeanordninger for hjelm og lignende med en gang det kom.

Han forteller at under årets Rallarveg-tur hadde de flere GoPro-kameraer plassert i forskjellige retninger på syklene. Filmen er ikke redigert ferdig ennå, men han er spent på hvordan resultatet blir.

Stadig flere kjøper

Med action-kameraer som GoPro kan du altså filme en hver situasjon fra nye perspektiver og fange øyeblikk som tidligere var umulig eller veldig dyrt å filme med konvensjonelle kameraer. 

Bent Linstad hos G-Sport på Storo i Oslo forteller at kundegruppa som kjøper slike kameraer har blitt stadig bredere det siste året. Han trekker frem to hovedgrupper:

- Den ene er unge mennesker som driver med skikjøring i park og andre ekstremsportaktiviteter både sommer og vinter. Mens den andre er voksne folk som bruker kameraet i skianlegg eller på sykkelturen i marka. 

Merket GoPro har nærmest blitt synonymt med actionkamera, og Linstad bekrefter at det er disse kameraene de selger absolutt mest av og spesielt blant de yngre. Han trekker likevel frem Contour som en god konkurrent. Disse kameraene er formet omtrent som en lommelykt, og er regnet for å levere svært god bildekvalitet.