Bør du kjøpe en Apple Watch?

Snart er Apple-klokken her. Er dette en dings du ikke kan klare deg uten i år? Her er grunnene til å kjøpe - eller la være.
Apple watch

«Alle» måtte ha en smarttelefon og et nettbrett da Apple lanserte iPhone og iPad. Vil det samme skje med Apple Watch? Foto: Apple

Wearables, teknologi som vi kler oss i, er en av årets store trender. Vi har allerede sett eksempler på «smarte» briller, klær og sko som kobler sammen den fysiske og digitale hverdagen vår.
En produktgruppe vi er spesielt spent på, er smartklokkene. Her har Google-systemet Android Wear allerede vært på markedet en stund, men salget har foreløpig ikke eksplodert.
Det kan snart forandre seg, for nå kommer Apple på banen. De kom også sent inn på telefonmarkedet, og alle vet hvordan det gikk: iPhone tok verden med storm. Kan Apple Watch gjøre det samme? Her er alt du trenger å vite.

Klokken holder deg oppdatert

Apple Watch ikke en erstatning for telefonen, men snarere en forlengelse av den; klokken virker kun sammen med iPhone 5 eller nyere modeller.
Klokken vet alt som skjer på telefonen, og vibrerer forsiktig på håndleddet ditt når det kommer inn et varsel. Det gjør at du kan la telefonen bli liggende i lomma eller veska, og likevel være oppdatert på det som skjer i din digitale verden.
Det å se hva som skjer, og sveipe vekk det som for øyeblikket ikke er relevant, er like enkelt som å sjekke klokken på et klassisk armbåndsur. De som sannsynligvis vil ønske seg klokken mest, det er dermed dem som er mye på farten, samtidig som de er aktive brukere av digital kommunikasjon og sosiale medier.

Facebook og Insta på klokken

Mange spennende funksjoner

Klokken får enkle versjoner av populære funksjoner. Foto: Apple.

Du kan også svare på anrop, lese og sende tekstmeldinger, og bruke enkle versjoner av mange populære applikasjoner via klokken. Du kan planlegge standardiserte svar som du kan sende avsted på et øyeblikk, for eksempel at du er opptatt og ringer tilbake senere.
Filosofien bak Apple Watch synes å være nettopp det at du skal kunne gjøre så mye som mulig med én enkelt berøring. Taxi-tjenesten Uber lar deg for eksempel bestille en bil ved å berøre klokken. Like enkelt som det er å styre musikken din eller sjekke været.
Du finner også klokke-versjoner av blant annet Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram og Google Maps.

Klokken leser bevegelsene dine

Bortsett fra at den gir deg diskret beskjed når det kommer inn varsler på mobilen, så er det først og fremst på ett område at klokken utnytter det at du har den på kroppen. Den har nemlig en innebygget pulsmåler.
Sportsklokker og aktivitetsmålere har vært på markedet lenge, og er svært populære. Spesielt de som kommuniserer direkte med en applikasjon på smarttelefonen, og som hjelper deg med å holde styr på helsa og sette konkrete mål.
Klokken vil fôre sports- og helseapplikasjoner med data om puls og bevegelse. Det skjer i samspill med telefonens GPS og akselerometer. Både Apple og tredjeparter tilbyr slik programvare, for eksempel kan du bruke den eksisterende appen til Jawbone UP – en av de mer populære fitness-båndene på markedet.  
Det forutsetter riktignok at du er villig til å ha med deg telefonen på løpetur, så en fullgod erstatter for de lettvinte aktivitetsmålerne er det ikke.
Foreløpig har Apple Watch få andre funksjoner som ikke finnes på telefonen allerede. Den mangler også flere av telefonens fordeler, for eksempel har den ikke kamera.

Lekker lader-løsning

Klokken er enkel, men elegant. Designet er avlangt og firkantet med avrundede hjørner, til forskjell fra for eksempel LG Watch Urbane og Huawei Watch. De to sistenevnte går for et mer klassisk, rundt design og kjører på Android Wear-systemet.
Apple Watch kommer i sort, sølv eller gull, mens reimen kommer i et stort utvalg farger og materialer. 
Apple fortjener også skryt for den lekre lader-løsningen – en magnetisk blokk som du smetter på plass på baksiden av klokken. 
Vi er derimot spent på hvor effektiv den er. Apple opplyser at batteriet vil vare i 18 timer, som burde være nok til å komme gjennom en dag. Men dette vil variere med bruk, og det er kjedelig om en må begrense bruken i frykt for at dingsen skal være livløs innen middagstider. Det gjenstår å se.
Flere konkurrenter utklasser Apple-klokken på dette punktet. Blant andre LG og Motorola hevder å ha to dagers batterilevetid på sine smartklokker, mens de noe enklere, folkefinansierte Pebble-klokkene skal vare i hele 7-10 dager.

Apple Watch vs konkurrentene

Funksjonaliteten i de fleste smarktlokkene er i det store og hele den samme; de viser varsler fra telefonen og har innebygde pulsmålere. Et pluss med Apple Watch sammenlignet med Android-konkurrentene, er at den ikke krever et eget SIM-kort for å motta samtaler. Samtalene overføres fra telefonen via Bluetooth.
Det er også forskjeller i grensesnitt og brukervennlighet, der Apple-klokken virker veldig lovende.

Pris: Fra 4500 kroner

Vi har ikke sett noen eksplosjon i bruken av smartklokker – ennå. Siden markedet er så usikkert, har analytikere hatt vanskelig for å spå hvilke salgstall Apple kan vente seg.
Klokken har ikke fått norsk pris eller lanseringsdato, men i USA vil den koste fra 350 dollar og oppover, som tilsvarer over 2500 kroner med dagens kurs. I Sverige selges den billigste varianten for ca. 4500. Det finnes også eksklusive varianter som koster rundt 80 000 kroner.
Når en bruker så mye penger på en klokke, har det tradisjonelt vært sett på som en investering. Utfordringen med en Apple Watch i så måte er teknologiens begrensede levetid. Allerede om få år kan den være utdatert.
Likevel kan Apple Watch være en praktisk forlengelse av mobilen for dem som lever et aktivt liv både på nettet og i virkeligheten. 
Og om den ikke strengt tatt er nødvendig, er den kanskje så stilig at det er vanskelig å motstå likevel?