Slik får de bredbånd til bygda

- Vi får en E6-fiberkabel ute i sjøen. Dette åpner mange muligheter for oss, sier Vibeke Stjern, ordfører i Åfjord kommune.

Dette er historien om hvordan Telenor i samarbeid med kommune og ildsjeler lokalt, gir innbyggere og næringsliv i Åfjord, Sør-Trøndelag, nye muligheter gjennom moderne infrastruktur.

God eller dårlig bredbåndsforbindelse utgjør en stor forskjell i lokalsamfunnet. Det påvirker alle, både bedrifter og privatpersoner. Noen ganger må det et skikkelig krafttak til for å endre situasjonen, og tunge løft tas best sammen. 

I Åfjord er Telenor i samarbeid med kommunen og Sør-Trøndelag fylkeskommune i ferd med å gi den lokale infrastrukturen et betydelig løft. 

- Bedre nett gjør at vi kan halvere antall reisedager

Alf Jostein Skjervik

Alf Jostein Skjærvik.

3300 åfjordinger, 1500 hytter og det lokale næringslivet får en helt ny hverdag. Telenor legger fibersjøkabel i området, noe som vil gi et godt bredbåndstilbud til både hjem og bedrifter i kommunen. 

Oppdrettsbedriften SalMar ASA er en av flere lokale bedrifter som vil få en endret hverdag med sjøkabelen på plass. 

- Vi produserer rundt 140 tonn laks per år. Jeg har i dag rundt 150 reisedøgn i året. Med godt bredbånd, kan jeg kutte ned dette til halvparten, sier Alf Jostein Skjærvik hos SalMars ASA.

Et spleiselag – muligheter for alle

Eksemplet fra Åfjord viser ett av mange prosjekter der Telenor gjennom et godt samarbeid med kommuner og fylkeskommuner med offentlig tilskudd, får muligheten til å bygge ut mobil- og bredbåndstjenester også på mindre steder rundt om i landet.
Moderniseringsdirektør i Telenor, Arne Quist Christensen, mener prosjektet i Åfjord viser at det er mulig for veldig mange rundt om i Norge å påvirke hva som skjer i kommunen sin. 
Arne Quist Christensen

Arne Quist Christensen. Foto: Paal Audestad

- Vi har tilsvarende historier fra hele landet. Akkurat nå er vi i gang med liknende prosjekter fra Grimstad i Agder til Vestvågøy i Nordland, sier Christensen. 
Men er det mulig for familien som akkurat nå sitter ved kjøkkenbordet sitt og opplever at Youtube hakker, å få satt i gang et slikt prosjekt for bygda si? 
- Ja, det er det. Dersom forholdene ligger til rette, er mulighetene gode. Ta kontakt med kommunen din og send en e-post til classic-utbygging@telenor.com. Dersom forholdene er kompliserte, og et større arbeid må iverksettes, kan vi se på et spleiselag mellom Telenor, stat, fylke, kommune og grendelag. Noen ganger kan ildsjeler hjelpe til med lokale dugnader, forteller Arne Quist Christensen.

Hele bygda med på digital dugnad

Verdien av akkurat denne dugnadsånden vet lokalbefolkningen Oldedalen i Stryn kommune det meste om.

Bygda ved Briksdalsbreen befant seg nemlig i en teknologisk bakevje og var en svart prikk på det norske bredbåndskartet. Frustrasjonen stor blant både fastboende, næringsdrivende og turister. Å lese nettaviser hørte til unntakene. Youtube var en fjern drøm.

Per Briksdal driver Briksdalsbre Fjellstove. Før hendte det at han ikke kunne ta imot betaling med kort, fordi betalingsterminalene ikke fikk kontakt med sentralen.

Per Briksdal

Per Briksdal har i lang tid kjempet for bedre bredbånd i Oldedalen. Foto: Harald Vardal / Fjordingen

- Det var så tregt. Vi måtte ofte kople ut gjestenettet fordi trengte nettet til administrasjon, sier Per Briksdal til online.no. Telenor var eneste tjenesteleverandør i området. Oldedalen, med sine rundt 100 innbyggere, var ikke veldig interessant for andre operatører.
Et digitalt løft for Oldedalen ble mulig gjennom god gammeldags dugnad, og et spleiselag mellom Telenor, kommunen og Oldedalen utviklingslag som er en lokal interesse­forening. Grøftegraving og trekking av rør til fiberkablene sto utviklingslaget selv for.  
Når turistsesongen starter, kan Briksdal skryte av både fibernett og 4G-dekning til overnattingsgjestene.
Oldedalen

Brødrene Svein Jarle Mykløen (13) og Asgeir Mykløen (15), samt Ole Andre Kvame (26) var blant de mange frivillige som bidro for å få fiber helt inn til Oldedalen i Stryn. Foto: Magnus Rustøy / Oldedalen utviklingslag

- Det er som natt og dag. Nå har vi alt vi ønsker oss, og det fungerer så bra. Vi er lykkelige og glade for dette spleiselaget. Alle som har bidratt skal ha en stor takk. Nå gleder vi oss til turistsesongen, sier Per Briksdal.

Leder i Oldedalen utviklingslag Einar Myklebust, kaller prosjektet en milepæl.

- Folk i Oldedalen har sett at dette er viktig, både for turistene som kommer hit om sommeren, og våre barn og barnebarn. Høy hastighet på internettforbindelsen har med trivsel å gjøre, og ikke minst kommunikasjonsmuligheter. Det å sende bilder og dele opplevelser herfra var helt umulig før, sier Myklebust til Bergens Tidende.