• Bruker mobildata til å bekjempe alvorlig sykdom

Forskere mobiliserer «big data» mot epidemier

En ny studie viser at mobildata kan bidra til å forutsi og spore spredningen av alvorlige sykdommer.
Bruker mobildata til å bekjempe alvorlig sykdom

Data fra mobiltelefoni oppdateres kontinuerlig, og kan derfor benyttes for å finne ut hvordan folk forflytter seg - og dermed også hvordan spredning av skjer. Foto: ©2015 iStockphoto LP / Montasje

Studien er utarbeidet av Telenor i samarbeid med Harvard T.H. Chan School of Public Health, Universitetet i Oxford, U.S. Center for Disease Control og Universitetet i Peshawar i Pakistan.

Forutser spredning av smittsom sykdom

Studien “Virkninger av menneskers bevegelser ved fremveksten av dengue-epidemier i Pakistan” undersøkte anonymiserte trafikkdata fra mer enn 30 millioner kunder hos Telenor Pakistan for å kartlegge den geografiske og tidsmessige spredningen av epidemien under utbruddet i 2013.

 Visualisering av menneskelig mobilitet

Visualisering av menneskelig mobilitet i Pakistan over sju måneder. Plasseringen av de tre største utbruddene er merket.

Ved å bruke aggregerte data som viser presise bevegelsesmønstre kan man bekjempe og forutsi spredningen av smittsom sykdom, samtidig som det bidrar til å utvikle effektive nasjonale responsmekanismer.

- Samarbeid gjør at vi kan ligge et steg foran

- Med halvparten av verdens befolkning boende i risikoområder som Asia, Amerika og Afrika, er dengue den raskest spredde tropiske sykdommen i verden, sier Dr. Kenth Engø-Monsen, leder for Telenors datadrevne forskningsinitiativ. 

- Ved at offentlig helsepersonell, forskere og mobiloperatører jobber sammen, har vi et kraftig våpen for å bekjempe spredningen av sykdommen, og ved å bruke «big data» kan vi ligge et steg foran epidemier. I dette tilfellet ga den store datamengden oss et fugleperspektiv av bevegelsesmønstrene som driver spredningen, forteller Engø-Monsen. 

Denne kunnskapen kan hjelpe helsemyndigheter i risikoområder med å få på plass livreddende tiltak når et utbrudd av en epidemi er ventet.

Lager nye verktøy – jobber i sanntid

Forskningsteamet fant at beregninger basert på trafikkdata, presist forutså den geografiske og tidsmessige spredningen av sykdommen. Studien kombinerte disse dataene med informasjon om klima og sesongvariasjoner for å utvikle detaljerte risikokart. 

- Kartene og verktøyene vi har laget har umiddelbar nytte for arbeidet med å styrke smitteberedskap og begrense spredning av dengue, men kan også brukes for å bekjempe andre smittsomme sykdommer, sier Dr. Engø-Monsen. 

Han ser frem til å jobbe videre med helsemyndighetene i Pakistan og i andre land for å ta de nye verktøyene i bruk i arbeidet med å forebygge og kontrollere andre epidemier.

Dr. Caroline Buckee, assisterende professor i epidemiologi ved Harvard University.

Dr. Caroline Buckee.

- Presise prognosemodeller som identifiserer sårbarheten ved dengue-utbrudd er nødvendige for epidemisk beredskap og begrensing av viruset. Data fra mobiltelefoni oppdateres kontinuerlig, og kan derfor benyttes for å hjelpe nasjonale kontrollprogrammer med å planlegge i sanntid, sier studiens seniorforfatter, Dr. Caroline Buckee, assisterende professor i epidemiologi ved Harvard University.

Populært på Online.no nå: