Derfor tar vi selfies

- Mer enn bare narsissisme, mener forskerne.
selfies

Oxford Dictionaries var ikke i tvil da de i 2013 ga «selfie» tittelen «årets nyord». Noen mener at trenden grenser til narsissisme, men sannheten er at stadig flere av oss tar selfies. 

I bunn og grunn er det sosiale medier som i størst grad har vært med på å gjøre uttrykket populært. Selve begrepet har faktisk eksistert i over 10 år. Hashtagen #selfie dukket nemlig opp på bildedelingstjenesten Flickr allerede i 2004, men det var først i 2012 bruken begynte å ta av. 

I løpet av fjoråret gikk bruken av ordet opp med hele 17 000 prosent. Det er ikke så rent lite.

Hvorfor tar vi disse bildene av oss selv?

Bildedelingstjenesten Instagram har endret måten vi kommuniserer på. Nå er det både raskt og enkelt å dele uhøytidelige oppdateringer fra hverdagen med andre. 

Ifølge seniorforsker i Sintef, Petter Bae Brandtzæg, er det primært unge mennesker som tar selfies, men det har også utviklet seg til å bli en trend blant voksne.

- Til og med den danske statsministeren tok en selfie av seg selv, Obama og Cameron. Det at dette har blitt en veldig stor trend blant kjendiser, idrettsutøvere, ja til og med topp-politikere, gjør at folk i alle aldre kaster seg på, sier han.  

Han forklarer den økende trenden med at selfies handler om mer enn et fotografi knyttet til selvpromotering og selvforherligelse. 

- Selfies handler om øyeblikksbilder, hvor man deler litt av seg selv og sitt eget liv på sosiale medier. Dette er bilder som kan bidra til masse oppmerksomhet og skildrer kontroll, refleksjon og styrke, men det kan også handle om engasjement. 

Oppmerksomhet er makt

Men mest av alt handler det om å få oppmerksomhet.

- I en verden hvor vi til enhver tid blir påvirket av informasjon fra alle kanter, er oppmerksomhet makt, og alle vet at bilder av ansikter gir flest likes, delinger og kommentarer. Dette er også vitenskapelig bevist, sier Bae Brandtzæg. 

- Det at man får mye kredibilitet og mange tilbakemeldinger på bilder man deler, har selvsagt bidratt til at denne trenden har tatt såpass av - man får nettopp den oppmerksomheten man i utgangspunktet er ute etter. 

Bae Brandtzæg påpeker at reglene har en tendens til å forandre seg. Nå skal det ikke kun være «jeg er deilig-selfie», men gjerne bilder med et snev av ironi eller sammen med andre.