I år skal vi kle oss i Apple og Google

Hva med et armbånd som er en drone, eller en kjole som lader mobilen din? Fremtidens teknologi har du på kroppen.
Google glass

Google Glass (bildet) og andre «smartbriller» kobler sammen den fysiske og digitale hverdagen din. Foto: Dan Leveille, lisensiert under CC-BY-SA-3,0 via Wikimedia Commons.

Wearables er teknologi som fungerer som en forlengelse av kroppen din. Det er «smarte» enheter som du ikke bare har med deg, men som du har på deg.
Det er snakk om smarte briller, klokker og sko – eller til og med armbånds-droner som kan fly av sted fra håndleddet ditt og knipse en selfie. Mulighetene er mange.

Måler aktivitetsnivået ditt

Vi har ennå ikke et godt, norsk ord for denne trenden. Felles for wearables-dingsene, er at de gjør veien kortere mellom den fysiske og digitale hverdagen din.
De fleste wearables i dag minner om klokker eller armbånd. Det er sportsklokker og aktivitetsmålere, slik som Fitbit Flex og Jawbone UP, som samler data om helsen din og aktivitetsnivået ditt. De kommuniserer direkte med smarttelefonen din, og de tilhørende appene gjør det enkelt å få oversikt og å sette nye mål.

Smartklokkene kommer

Apple Watch

Blir smartklokker noe alle må ha, nå som Apple Watch lanseres? Foto: Apple.

Et naturlig skritt videre er smartklokker. Du ser ikke så mange som går med dem ennå, men mye kan forandre seg når Apple kommer på banen om kort tid. Apple Watch er i butikkene den 24. april i USA og sju andre land, mens norsk lanseringsdato foreløpig er ukjent.
Apple Watch og andre smartklokker gjør mye av det samme som en smarttelefon. Men nå skal det å ta telefonen eller lese en melding, bli like kjapt og enkelt som å sjekke klokka.
Klokkene gir samtidig siste nyheter og oppdateringer på sosiale medier, de registrerer hvor du er – og måler pulsen din. Selskaper som Samsung, HTC, Huawei, LG og flere jobber også med smartklokker og har spennende nye prosjekter på vei. Mange er allerede på markedet.

Ikke en erstatning for mobilen

Du spør kanskje hva som er poenget, når du likevel har smarttelefonen i lomma – og det må du jo også ha. Apple Watch fungerer for eksempel bare sammen med en iPhone 5 eller en nyere modell. 
Prinsippet bak mange wearables er at det er et konstant samspill mellom maskinen og bæreren. De samler hele tiden inn data om deg og omgivelsene dine, som gjør at de i neste omgang kan gi deg relevant informasjon – akkurat når du trenger den.
At smarttelefoner har mange av disse funksjonene allerede, er en gyldig kritikk. Skal trenden eksplodere, må vi kanskje skifte perspektiv: Wearables skal ikke være en erstatning for smarttelefonen, men må gjøre noe som mobilen overhodet ikke kan.

Selfie-drone

– Den teknologien vi vil se i fremtiden, kommer til å minne mer om kompresjonsstrømper enn om en sveitsisk lommekniv, heter det i teknologimagasinet Wired sin analyse.

Poenget er at vi ikke vil ha én wearable som fungerer til alt, men snarere et knippe ulike varianter som vi tar på når vi trenger dem. 

Ta for eksempel dronen «Nixie». Denne dingsen, som er under utvikling hos et lite selskap i Silicon Valley, ser ut som et armbånd. Men armbåndet kan brettes ut til å bli en drone drevet av fire, små propeller, og er utstyrt med et kamera.

Den flyr av sted fra håndleddet ditt, og fra luften følger den deg og knipser bilder. Det er rett og slett en selfie-drone.

Smarte klær

Et annet eksempel er klærne designet av moteskaper Pauline van Dongen. Plaggene har innebygde solcellepaneler, som kan lade telefonen din mens du er ute og går – og samtidig ser ut som en million kroner.
Under klærne kan du for eksempel ha på en bh med innebygget pulsmåler. Det finnes mange eksempler. 

Snart kan du snakke med brillene dine

En teknologi som gjør den digitale verden enda mer umiddelbar, er smarte briller, slik som Google Glass. De inkluderer nettet i selve synsfeltet ditt.
Google Glass er kun en prototyp, selv om den har vært til salgs for offentligheten siden mai i fjor. Prototypen er nylig tatt ut av produksjon, og vi klør etter å høre om en oppfølger. 
Denne teknologien legger nemlig grunnlaget for en ny generasjon med smarte dingser, som bokstavelig talt kan forandre hvordan vi ser verden.
Brillene kan gi deg informasjon om omgivelsene dine i sanntid, uten at du må avbryte det du holder på med, eller søke og fomle med mobilen. Du kan søke på nettet ved å snakke til brillene, samt fange bilder og film, og dele det du opplever med andre, akkurat idét det skjer. For å nevne noe. 
Google leder an, men flere andre er på ballen. Sony har for eksempel annonsert sine SmartEyeglass, som gjør de vanlige brillene dine smarte.