Juletorsk med en vri

Juletorsken er både kortreist, miljøvennlig og sunn. Med en liten vri kan den også heves til en virkelig kulinarisk opplevelse.
Torskestykke

Julemat er ikke nødvendigvis synonymt med ribbe – torsk er minst like godt! Foto: godfisk.no.

Julemenyen har for de fleste av oss en del kjøttretter. I en undersøkelse gjort av VG før jul i fjor, opplyste kun 2,2 prosent at de spiser torsk på juleaften. 

Så hva med å legge inn et torskemåltid i løpet av jula?

Ta en kjøttpause

Kokebokforfatter og matentusiast Jørgen O Grann har tipsene til hvordan du kan gjøre torskemiddagen til et av julas mest minneverdige måltider:   

- Det er kjempeviktig at fisken er fersk. Husk at butikkene kan selge fisk som fersk i en uke etter at de har fått den inn. Så sjekk ferskheten nøye.   

Selv om torsk ikke står på hans julemeny, gjør han et poeng ut av at vi går inn i sesongen hvor fisken er på sitt beste. Med en liten vri i tilberedningen kan du servere fisk som på de beste restauranter:  

- Denne oppskriften er ikke min, jeg har komponert den fritt etter et måltid jeg fikk servert på Bagatelle for noen år siden. Mye av hemmeligheten her ligger i sausen.  

Stekt torsk med lokk av potetterrin og saus med innslag av Asia

Fisk: Til 4 personer

  • 700 g skreifilet med skinn
  • 4 – 6 poteter
  • En god klatt smør til smelting 
  • 1 ss potetmel
  • Smør og olje til steking

Del fisken opp i passe stykker. Skrubb potetene godt og skjær dem i tynne skiver Bland smeltet smør og potetmel. Vend potetskivene i blandingen. Legg dem så i taksteinslagt på fiskens kjøttside. 

Varm olje og smør til ca. 170 grader i panna og stek fisken med potetsiden ned i seks-åtte minutter, snu dem forsiktig og stek den i to-tre minutter på den andre siden.

Saus: 

  • Et fedd hvitløk
  • 2-3 sjalottløk
  • Smør, ca. 100 gram 
  • Steikesjy fra ribbe (ca. 50 gram) 
  • Soyasaus

Smelt omlag halvparten av smøret i panna og varm det til det er nøttebrunt. Stek finhakket hvitløk og sjalottløk. Ha det over i en liten kasserolle. Tilsett steikesjyen og smak til med noen teskjeer soyasaus. Pisk inn noen biter med kaldt smør før servering, slik at sausen blir tykk og god.