Julemat er ikke nødvendigvis synonymt med ribbe – torsk er minst like godt! Foto: godfisk.no.
Julemenyen har for de fleste av oss en del kjøttretter. I en undersøkelse gjort av VG før jul i fjor, opplyste kun 2,2 prosent at de spiser torsk på juleaften.
Så hva med å legge inn et torskemåltid i løpet av jula?
Ta en kjøttpause
Kokebokforfatter og matentusiast Jørgen O Grann har tipsene til hvordan du kan gjøre torskemiddagen til et av julas mest minneverdige måltider:
- Det er kjempeviktig at fisken er fersk. Husk at butikkene kan selge fisk som fersk i en uke etter at de har fått den inn. Så sjekk ferskheten nøye.
Selv om torsk ikke står på hans julemeny, gjør han et poeng ut av at vi går inn i sesongen hvor fisken er på sitt beste. Med en liten vri i tilberedningen kan du servere fisk som på de beste restauranter:
- Denne oppskriften er ikke min, jeg har komponert den fritt etter et måltid jeg fikk servert på Bagatelle for noen år siden. Mye av hemmeligheten her ligger i sausen.
Stekt torsk med lokk av potetterrin og saus med innslag av Asia
Fisk: Til 4 personer
- 700 g skreifilet med skinn
- 4 – 6 poteter
- En god klatt smør til smelting
- 1 ss potetmel
- Smør og olje til steking
Del fisken opp i passe stykker. Skrubb potetene godt og skjær dem i tynne skiver Bland smeltet smør og potetmel. Vend potetskivene i blandingen. Legg dem så i taksteinslagt på fiskens kjøttside.
Varm olje og smør til ca. 170 grader i panna og stek fisken med potetsiden ned i seks-åtte minutter, snu dem forsiktig og stek den i to-tre minutter på den andre siden.
Saus:
- Et fedd hvitløk
- 2-3 sjalottløk
- Smør, ca. 100 gram
- Steikesjy fra ribbe (ca. 50 gram)
- Soyasaus
Smelt omlag halvparten av smøret i panna og varm det til det er nøttebrunt. Stek finhakket hvitløk og sjalottløk. Ha det over i en liten kasserolle. Tilsett steikesjyen og smak til med noen teskjeer soyasaus. Pisk inn noen biter med kaldt smør før servering, slik at sausen blir tykk og god.
KLASSISK JULETORSK
Til fire personer.
1 stor torsk, eller 4 - 6 skiver
3 ss eddik
2 laurbærblad
1 dl kremfløte
150 g smør
3 ss persille, finhakket
1 stk sitron
4 stk gulrøtter
Mandelpoteter
Salt og pepper
Slik gjør du:
Kok opp vann med salt, ca. 0,5 dl salt pr liter. Skjær torsken i skiver og ha i eddik og laurbærblad i vannet. Ta vannet av platen og la fisken trekke. Den er klar når den løsner fra beinet. Ha fløten i en kjele og kok den til det blir tykt. Ta den av platen og pisk inn smør. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Server med gulrøtter, mandelpoteter, sausen og dryss over finhakket persille.
Finn flere fiskeoppskrifter på godfisk.no
Jørgen O Grann. Foto: Jarle Nyttingnes.
Matentusiasten og forfatteren Jørgen har gitt ut seks kokebøker siden 2001. Er for øyeblikket aktuell med boken «Den velutstyrte mannen» som han har skrevet i samarbeid med matblogger Olav Birkeland. Boken ble nylig nominert til Årets beste kokebok.
Utgitte bøker: 12 måneder (2001), Digg, feit i en fei (2003), Fast food (2005), Fôr - mat uten mor (2007), Digg på fredag (2012), Den velutstyrte mannen (2014)