Start lammesesongen med lammeskank til middag

Med et par triks i ermet blir lammeskanken ekstra saftig og mør.
 Lammeskank

Årets lammesesong er sparket godt i gang, og alt ligger til rette for et nydelig måltid. Lammeskanken har fått en real oppsving de siste årene, til tross for at kjøttet i utgangspunktet ikke er spesielt mørt. 

Med litt tid og omsorg forvandles imidlertid kjøttet til en saftig og smaksrik matopplevelse. 

Tilberedning av lammeskank

Lammeskank er den nederste delen av lammelåret. Fordi skanken består av mye bindevev, er ikke kjøttet spesielt mørt i utgangspunktet. Den har derfor veldig godt av en lang tur i ovnen.  

- Lammeskank trenger lenger tid og varmebehandling enn annet kjøtt. Den bør helst stå i ovnen i 3-4 timer på lav varme, men kan også stå på 100-125 grader nesten hele dagen. Det vil bare gjøre den mer mør og veldig god. Det er egentlig et veldig takknemlig stykke kjøtt å holde på med, for det tåler en trøkk. Dermed gjør det ingenting om du glemmer den litt, forklarer Cecilie Maske fra Matprat. 

Også fuktighet er viktig for å få kjøttet saftig og mørt. Det er derfor viktig at du tilsetter væske med jevne mellomrom. 

- Her kan du velge selv hva du vil bruke, om det er hvitvin, rødvin, vann, juice eller øl. Deretter pakker du inn kjøttet med aluminiumsfolie eller legger det i en leirgryte, og lar det stå. Det er så enkelt. Ønsker du litt brunfarge på slutten kan du heve temperaturen til rundt 220 grader, eller sette på grillfunksjonen, anbefaler Maske. 

Slik velger du de beste råvarene

- Velg ferskt kjøtt og velg norsk kjøtt. Da vet du at du får kvalitet. Går du til en slakter eller ferskvaredisk kan du bestille lammeskank. Det er ofte lettere å få tak i skanker der. Du kan også bruke nakkekjøtt hvis du ikke får tak i lammeskanker, sier Maske. 

Også når det kommer til tilbehør er valget enkelt, skal vi tro den erfarne Matprat-kokken. 

- De fleste grønnsaker passer til lam, men du kan med fordel velge sesongens grønnsaker. Rotgrønnsaker er helt perfekt på høsten og tidlig vinter, og på denne tiden av året bugner det av dem. Her passer alt - gulrøtter, sellerirot, pastinakk, persillerot og kålrot, sier hun.  

Lek deg med krydder

Lammekjøtt har en tydelig egensmak. Samtidig tåler kjøttet også flere ulike tilsetninger av smaker, tilbehør, urter og krydder. Er du nybegynner når det kommer til krydder, er dommen klokkeklar: 

- Du må utfordre deg selv. Våge å bruke nye krydre. Velg oppskrifter som inneholder mye krydder, og andre krydder enn det du er vant til. Prøv deg frem først med den mengden som står i oppskriften. Deretter kan du smake deg frem, og eventuelt tilsette mer, oppfordrer Maske. 

Tradisjonelle lammekrydre er timian, rosmarin og oregano. Ønsker du å gå for en litt mer eksotisk variant kan du prøve å gå litt mer mot for eksempel Nord-Afrikansk eller Mellom-Østen med spisskummen, koriander, gurkemeie og stjerneanis. 

- Er du ikke så veldig dreven med krydder, bør du holde deg til et kjøkken av gangen. Likevel kan det være lurt å utfordre seg selv. En god skvett vin er heller aldri feil, legger hun til. 

Rester til overs?

Har du rester igjen etter gårsdagens middag, er det ingen grunn til å la dette gå til spille. Med litt fantasi kan en velsmakende rett enkelt forvandles til en helt ny middag. 

- Nå er det innmari populært med pulled pork. Har du litt rester av lammeskanken, er det ingenting i veien for å lage pulled lamb. Trekk kjøttet fra hverandre med fingrene, varm det opp med litt saus og server i hamburgerbrød med litt salat, løk og andre godsaker. Bruk gjerne bakte grønnsaker til dette også, avslutter Maske.