Slik gjør du loppemarkedskuppet

Vi tok tempen hos loppeentusiastene.
Loppemarked

Thomas Preus (t.v.) og Frode Seim synes det er viktig at både de som jobber og de som er kunder på et loppemarked har det gøy. Foto: Anette Hobæk Ravnsborg

Gavmilde givere og flinke arrangører gjør det til en lek å være loppemarkedskunde. Men skal du i tillegg gjøre et kupp, kan det være lurt å forberede seg.

- Skal du finne de virkelig skattene, må du være tidlig ute, sier Signe Schineller, interiørstylist, skribent bak bloggen Re:Signert, og en av programlederne bak TVNorge-serien Boligkrise. 

Full parkeringsplass

 Loppemarked

Det tok ikke lang tid før gymsalen på Ramstad skole ble full av folk. Foto: Thomas Preus

Og tidlig ute var det mange som var på Ramstad skole i Bærum da Høvik Blommenholm og Løkeberg Skolekorps arrangerte sitt vårlige loppemarked.

- Her var det fullt på parkeringsplassen en halv time før vi åpnet lørdag morgen, sier loppegeneral Frode Seim.

Han ønsker alle loppeinteresserte velkommen to ganger i året, og er begeistret over hva de kan tilby av lopper.

- Vi er veldig heldige som har givere som gir oss så mye flott. Korpset tjener fra 400.000-600.000 på en helg som denne. Det kommer godt med for våre 90 musikanter, sier han.

Gjør et kupp

De beste tingene blir fort revet bort på et loppemarked. Men Frode Seim mener det likevel er mange muligheter for å gjøre kupp.

- Vi har jo fått god kunnskap, og pleier å plukke ut de beste tingene til såkalte vip-lopper som selges for faste priser. Samtidig kan vi ikke alt om alt. Kan du litt om kunst, ser en skatt i et møbel eller sparer på spesielle glass, kan du godt gjøre et kupp her. Det er jo litt av sjarmen med et loppemarked at alle er fornøyde når de går herfra, sier han.

Loppemarked

Den som leter, vil finne en skatt blant alt som er til salgs på et loppemarked. Foto: Anette Hobæk Ravnsborg

Se på materialer

Signe Schineller på sin side mener uerfarne på loppejakt først bør se på materialer av varig verdi.

- Marmor, porselen eller krystall går aldri av moten. Selv finner jeg alltid noen skåler eller boller som jeg ikke kan gå forbi, smiler hun.

I tillegg mener interiørstylisten at det kan være verdt å prøve seg på enkel redesign.

- En gammel lampe kan få nytt liv om du gidder å skifte den elektriske ledningen. Får du det billig, kan det være verdt et forsøk, mener hun.

Selv elsker hun loppemarked, men har ingen klar favoritt.

- Nei, jeg stikker innom markeder der jeg er. Jeg reiser mye rundt, og kommer stadig over nye skatter. Og husk at ikke alt kan måles i penger. Finner du en gammel ting som vekker nostalgiske minner, er det noe du bør ta med deg, smiler hun.

Nostalgisk kobber

Loppemarked

Karin Skjævestad og Berit Gundersen koste seg på loppemarked på Ramstad. Foto: Anette Hobæk Ravnsborg

Akkurat den opplevelsen fikk Karin Skjævestad og Berit Gundersen da de besøkte Ramstad. Egentlig var ingen av dem på jakt etter noe, men falt litt i staver over noen gamle kobberkjeler som sto i gymsalen.

- Jeg gir ofte bort til loppemarked, men kjøper ikke så ofte, sier Skjævestad.

Gundersen på sin side sier hun har gjort mange gode kupp på loppemarked, både når det gjelder bøker, småmøbler eller artige ting til kjøkkenet.

- Akkurat i dag var vi bare på kikk, men synes det var morsomt med disse kobberkjelene. Sånne hadde vi også en gang, smiler hun.

Resirkulerte lekebiler

Loppemarked

Christoffer og Jeanette Reinholdtsen går ofte på loppemarked. I dag ble det tre lekebiler til to kroner stykket. Foto: Anette Hobæk Ravnsborg

Ramstads kanskje mest fornøyde kunde var fem år gamle Christoffer Reinholdtsen. Han og mamma Jeanette hadde tatt turen innom lekekassen og funnet tre lekebiler.

- Tre biler til to kroner stykket, det kan vi leve med. De er godt brukte, men passer godt inn sammen med resten av samlingen, ler Jeanette, og forteller at hun ofte går på loppemarked.

- Jeg pleier ikke kjøpe noe stort, men har tidligere både funnet sølvtøy og porselen som jeg har blitt veldig glad i. Er man heldig kan man alltids gjøre et kupp på loppemarked, sier hun.