Lutefisk med det lille ekstra

God lutefisk handler ofte om tilbehøret. En liten vri her kan gjøre måltidet riktig så minneverdig.
porsjon lutefisk med tilbehør på hvit tallerken

Lutefisk kan lages i flere varianter – her er vår favoritt. Foto: God Fisk.

Noen liker den geléaktig, andre foretrekker at den er fast i fisken. De aller færreste luter fisken selv, men alle har sin egen oppfatning av hva som er riktig tilbehør til lutefisken. For kokebokforfatter Jørgen O Grann ligger mye av hemmeligheten i ertene: 

- Jeg vil anbefale å lage en ertepuré i stedet for den militærgrønne ertestuingen vi vanligvis serverer.   

Grønn glede

Ifølge Grann er det visuelle en viktig del av matopplevelsen. Her leverer ikke den klassiske ertestuingen varene: 

- En skikkelig irrgrønn ertestuing gir en helt annen opplevelse. Bruker du frosne selskapserter, vil den ikke bare se godt ut, men også smake nydelig. Det er kun helt ferske erter, skrellet rett ut av belgen som er bedre enn de frosne selskapsertene du finner i frysedisken.   

Grann gjør et poeng av at man ikke bør eksperimentere for mye med julematen, i alle fall ikke på selve julekvelden. Tradisjoner er viktig i jula, og det råder mange ulike oppfatninger om hva som er det riktige tilbehøret til lutefisken.  At ertestuingen er finere å se på, burde imidlertid være tilgivelig for de fleste: 

- For best mulig resultat bør du bruke en stavmikser eller blender, slik at den bli jevn og fin. Husk at ertene ikke må kokes - da mister de fargen. Bare varm dem til serveringsklar temperatur i stedet. Ellers synes jeg du kan du servere fisken med hva du måtte ønske av tilbehør. Selv synes jeg det bør være en sterk sennep der, som kan sette en spiss på smaksopplevelsen. 

Jørgen O. Granns knallgrønne ertepurre

  • 1 pakke frosne selskapserter 
  • 5 dl kyllingkraft kokt på et skrog (Fond eller buljong kan også funke) 
  • 1 ts sukker
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper etter smak

Ha varm kraft over ertene og mos dem med stavmikser eller blender med sukker og smør. Varm pureen i en kasserolle, under oppsyn, slik at den ikke koker. Smak til med salt og pepper.