Lutefisk kan lages i flere varianter – her er vår favoritt. Foto: God Fisk.
Noen liker den geléaktig, andre foretrekker at den er fast i fisken. De aller færreste luter fisken selv, men alle har sin egen oppfatning av hva som er riktig tilbehør til lutefisken. For kokebokforfatter Jørgen O Grann ligger mye av hemmeligheten i ertene:
- Jeg vil anbefale å lage en ertepuré i stedet for den militærgrønne ertestuingen vi vanligvis serverer.
Grønn glede
Ifølge Grann er det visuelle en viktig del av matopplevelsen. Her leverer ikke den klassiske ertestuingen varene:
- En skikkelig irrgrønn ertestuing gir en helt annen opplevelse. Bruker du frosne selskapserter, vil den ikke bare se godt ut, men også smake nydelig. Det er kun helt ferske erter, skrellet rett ut av belgen som er bedre enn de frosne selskapsertene du finner i frysedisken.
Grann gjør et poeng av at man ikke bør eksperimentere for mye med julematen, i alle fall ikke på selve julekvelden. Tradisjoner er viktig i jula, og det råder mange ulike oppfatninger om hva som er det riktige tilbehøret til lutefisken. At ertestuingen er finere å se på, burde imidlertid være tilgivelig for de fleste:
- For best mulig resultat bør du bruke en stavmikser eller blender, slik at den bli jevn og fin. Husk at ertene ikke må kokes - da mister de fargen. Bare varm dem til serveringsklar temperatur i stedet. Ellers synes jeg du kan du servere fisken med hva du måtte ønske av tilbehør. Selv synes jeg det bør være en sterk sennep der, som kan sette en spiss på smaksopplevelsen.
Jørgen O. Granns knallgrønne ertepurre
- 1 pakke frosne selskapserter
- 5 dl kyllingkraft kokt på et skrog (Fond eller buljong kan også funke)
- 1 ts sukker
- 2 ss smør
- Salt og pepper etter smak
Ha varm kraft over ertene og mos dem med stavmikser eller blender med sukker og smør. Varm pureen i en kasserolle, under oppsyn, slik at den ikke koker. Smak til med salt og pepper.
FAKTA
Jørgen O Grann. Foto: Jarle Nyttingnes.
Matentusiasten og forfatteren Jørgen har gitt ut seks kokebøker siden 2001. Er for øyeblikket aktuell med boken «Den velutstyrte mannen» som han har skrevet i samarbeid med matblogger Olav Birkeland. Boken ble nylig nominert til Årets beste kokebok.
Utgitte bøker: 12 måneder (2001), Digg, feit i en fei (2003), Fast food (2005), Fôr - mat uten mor (2007), Digg på fredag (2012), Den velutstyrte mannen (2014)
Klassisk tilberedning av lutefisk
Skjær lutefisken i serveringsstykker. Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.
Legg lutefisken i langpanne eller ildfast form. Dekk formen med folie. Sett langpannen eller formen i stekeovn ved 200 grader. Beregn 15 minutter koketid per kilo lutefisk.
Kilde: godfisk.no
AKTUELT PÅ ONLINE
Ribbe
Om du sliter med å få ribba perfekt er det kanskje på tide å prøve sous vide.