Marsipan dyppet i sjokolade er perfekt til helgekosen. Foto: ©2015 iStockphoto LP
Noen familier mener at det ikke blir jul før familien har sittet samlet rundt kjøkkenbordet og rullet marsipankuler og laget figurer av den seige massen.
Rulletradisjon til jul
Grunnen til at marsipanen knyttes til høytider er at mandelmassen fra gammelt av ble ansett som et luksusprodukt. På 1600-tallet begynte folk å gi hverandre småkaker av marsipan i gave for å vise sin velstand. De rike brukte marsipan som et statussymbol, og serverte ofte marsipan som konfekt på sine fester.
Da marsipanen kom til Norge, ble det definitivt et luksusprodukt som den folkerike arbeiderklassen kun smakte ved store anledninger - for mange var marsipanen eksklusivt forbeholdt julen.
Marsipan mot søvnløshet
Marsipan er kjent som konfekt helt tilbake til år 900. Konfektmakere lagde en søt mandeldeig av mandler og sukker som ble svært populær. Senere ble mandelmassen fremstilt av apotekere og er beskrevet i apotekernes bøker fra 1600-tallet som et middel mot søvnløshet. Vidundermiddelet var kun tillatt å fremstille i små mengder, av kyndige apotekere.
Variabelt innhold
I Norge varierer innholdet av mandler veldig i den marsipanen vi kjøper i butikken. Vanligvis er det bare 20 -30 prosent mandler i den, resten er sukker. I Tyskland må det være minst 50 prosent mandler i marsipanen for at den i det hele tatt skal kunne kalles marsipan. I byen Lübeck, som er verdenskjent for sin marsipan, er mandelinnholdet hele 70 prosent. Hvis marsipanen inneholder 90 prosent mandler, kalles den Edelmarsipan.
Lag marsipan selv - dette trenger du:
500 g mandler
500 g melis
1 ts tragant (fås på apoteket)
1 ss eggehvite
Evt smaksstoffer som konjakk, sherry eller likør
Slik gjør du det:
Skålding:
Kok opp vann
La mandlene ligge og trekke i vannet til skallet er så løst at det løsner fra mandelen.
Ta opp noen mandler av gangen, så ikke skallet rekker å feste seg.
Klem ut mandlene av skallet -shvoop!
1. Skåld mandlene og tørk dem godt – gjerne på lav varme i ovnen ca. 1 time.
2. Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser. Mal dem igjen med melis.
3. Bland inn tragant, eggehvite og eventuelle smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen.
4. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer. Så er det bare å rulle i vei med julestemningen...
Marsipangrisen
Det finnes mye forskjellig marsipan, men det er den tyske marsipanen vi nordmenn har tatt til oss. Den blir laget i Lübeck, og den mest kjente av merkene er Niederegger. Det er også tyskerne som har gitt oss marsipangrisen. I sør og øst i Europa er marsipan formet som frukt mye mer vanlig.
- Per i dag er det også kun to typer marsipan som er opphavsbeskyttet. Dette er Lübeck-marsipanen og Toledo-marsipanen.
- Det er også klassifiseringsregler i Tyskland hva som er ekte marsipan, eller edelmarsipan. Dette er marsipan som må inneholde 66 prosent mandler eller mer.
- Men i Norge finnes det i realiteten egentlig ikke ekte eller uekte marsipan.
- Ifølge Nidar kan tradisjonen ha kommet med deres julekolleksjon av marsipanfigurer rundt 1915, hvor du blant annet fant marsipangrisen.
- Andre mener det kan ha noe med våre lange mattradisjoner med bruk av svin. Helstekt gris med eple i munnen, svinestek, ribbe, sylte og medisterpølser. Ikke bare til jul, men også til fest. Vikingene spiste blant annet svin til deres midtvinterfeiring Jól.
NY MOBIL ELLER NETTBRETT?
AKTUELT PÅ ONLINE
Syv slag til julekosen
Finn frem kakeboksene og fyll dem med deilige julekaker.